'Meşale ziyaretini iyi okumak gerekir'

Röportaj serimize MHP Battalgazi İlçe Başkanı Mesut Samanlı ile devam ediyoruz. Mesut Samanlı'ya merak edilen tüm soruları sordum. Gazeteciler Cemiyeti gecesinde yaşanılan skandalı da sordum, Selahattin Gürkan'ın Meşale ziyaretini de sordum, AK Parti içerisinde oluşan farklı sesleri de sordum. Sorularıma içtenlikle cevap verdiği için Mesut Samanlı'ya bi teşekkür edip hemen söyleşimize geçelim.

SORU: Başkan’ım yaklaşık iki yıldır MHP Battalgazi İlçe Başkanlığı görevindesiniz. MHP Malatya’da ilçe teşkilatları konusunda geçmiş senelerde gözlemlediğimiz durumlar vardı. Çok etkili değildiniz. Sizin bu konuda sürekli sahada olduğunuzu görüyoruz basından. Sizce bu iki yılınız nasıl geçti?

MESUT SAMANLI: Öncelikle biz göreve geldiğimiz günden itibaren kendimize hedefler koyduk. Bu hedeflerimiz çerçevesinde kendimizi değerlendirdik. Hedeflerimiz içerisinde insanımızla birebir temas etmekti. Bu doğrultuda insanımızla sürekli beraber olduk. Düğününden cenazesine, sıkıntısından üzüntüsüne varıncaya kadar sürekli insanımızla beraber olduk. Vatandaşımızın sıkıntılarını çözmeye çalıştık, çözemediklerimizde ise yol göstermeye çalıştık. Bu doğrultuda bir yol izledik. Başarımız samimi temastan geçiyor. Sadece seçim zamanı değil her zaman aynı şiarla hareket ediyoruz. Battalgazi’de oyumuzu 14 bin oydan 28 bin 500 oya yükselttik son seçimde. Makamlar gelip geçidir, biz konuda bu düsturu bilen insanlarız. Kimseyi ayırt etmeden çalışmaya devam ediyoruz. Her gün sahadayız.

SORU: Şunu anlıyorum, biz Battalgazi Belediyesi için aday göstermedik ama sanki adayımız varmış gibi çalışıyoruz, diyorsunuz galiba?

MESUT SAMANLI: Tabii, kesinlikle… Adayımız olmasa bile Cumhur İttifakı çerçevesinde Sayın Osman Güder’i destekleyeceğiz.

SORU: Aday çıkartmadınız ama bildiğimiz kadarıyla Battalgazi’de meclis üyesi adayları göstereceksiniz.

MESUT SAMANLI: Evet, kendi partimizin belediye meclis üyeleri adaylarımız her ilçede olduğu gibi Battalgazi ilçesinde de olacaktır.

SORU: Aday göstermediğiniz yerlerde AK Parti adaylarına destek vereceksiniz ama meclis üyeleri için seçmenlerinizden oy isteyeceksiniz galiba.

MESUT SAMANLI: Maalesef bunu çoğu seçmen bilmiyor. İttifak olduğu için meclis üyeleri seçiminde de ittifak olduğunu düşünüyorlar. Ama tüm ilçelerde meclis üyelerimize oy istiyoruz. Üç Hilal’e oy vermelerini istiyoruz. Belediye Meclis Üyelerimize destek istiyoruz.

SORU: Meclis üyeleri adaylarınız belli mi?

MESUT SAMANLI: Her ilçede aday adaylarımız var. 5 Şubat’a kadar meclis üyelerimiz belli olacaktır.

SORU: AK Parti Battalgazi Belediye Başkan adayı Osman Güder ile ortak bir program yaptınız mı? Siyasetiniz ortak mı olacak?

MESUT SAMANLI: Şu ana kadar bir istişarede bulunmadık. Sayın Osman Güder açıklandıktan sonra partisi ile beraber çalışmalarına başladı. Ama kısa bir zaman içinde partiler bir araya gelip ortak bir çalışma yapacağımızı düşünüyoruz. Çünkü olması gereken de beraber çalışmaktır.
 

SORU: Önümüzdeki yerel seçimlerde ilk defa ittifak yapılıyor. Demin ki soruyu o yüzden sordum. Sandık görevlilerinden tutun da müşahitlere varıncaya kadar bir seçim ekibi oluşturuyor tüm partiler. Aslında dikkat edilmesi gereken bir süreç… Bu süreci AK Parti teşkilatlarıyla beraber mi yapacaksınız?
 

MESUT SAMANLI: Biz seçime şu anda bile hazır bir partiyiz. Buradaki tek fark aday… Diğer bütün sistemimiz aynı şekilde olacaktır. Bütün sandık görevlerimiz hazırdır. Diğer bütün ekiplerimizin koordinasyonunu yaptık. Yarın seçim olsa Battalgazi teşkilatı olarak hazırız ve teşkilat olarak mahalle sorumlularımızla ayda iki kez toplanıyoruz. Adayımız Osman Güder’dir ama seçim stratejimiz, belediye meclis üyesi adaylarımız ve seçim günü yapılan tüm aktivitelerimiz MHP adında yapılacaktır. Kısacası bütün arkadaşlarımız görevlerinin başında olacaktır.
 

SORU: Malatya’da iki adayınız var. Adayınız olduğu bir ilçe şu anda AK Parti elinde diğer ilçe CHP elinde. Bu iki ilçe konusunda seçimi kazanacağınızı düşünüyor musunuz?
 

MESUT SAMANLI: Kuluncak’ta AK Parti’den önce MHP tarafından yönetiliyordu. Kuluncak’ta potansiyelimiz çok yüksek. AK Parti ve MHP’nin oylarının yüksek olduğu bir ilçemiz. Hekimhan da ise uzun yıllardır CHP’nin elinde. Son seçimlerde AK Parti’nin adayı kıl payı başkanlığı kaçırmıştı. Oradaki AK Parti seçmenleri aynı samimiyetle ve ittifak doğrultusunda çalışırlarsa ve MHP’nin de oylarını eklediğimiz zaman Hekimhan’ı MHP belediyesi yapacağımıza inanıyorum. Zafer bana göre kaçınılmazdır.
 

SORU: Mevzu Hekimhan olunca kaç gün önce AK Parti’nin Hekimhan aday adaylarının olaylı bir istişare toplantısı vardı. Aslında çoğu ilçede farklı sesler duyuyoruz. Bu farklı seslerin Cumhur İttifakı’na zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

MESUT SAMANLI: Göstermiş olduğumuz iki ilçe adaylarımıza bu farklı seslerin Cumhur İttifakı’na zararlı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi’nin tarafsızlığına, vatanperverliğine nasıl katkıda bulunduğunu herkes görüyor. Bu farklı sesleri üzülerek izliyoruz. İnşallah AK Parti bunu kendi içinde çözeceğine inanıyoruz. Cumhur İttifakı’nın önemini herkes algılar inşallah.

SORU: Başkan’ım bu ittifak çerçevesinde kulislerde şu konuşulmuştu: “Başkan yardımcılığı” gibi kadroların en azından merkez ilçeler için MHP’den seçileceği konuşuluyordu. Sizin de isminizi Battalgazi Belediyesi için duydum. Battalgazi için “başkan yardımcılığı” gibi bir düşünceniz var mı?

MESUT SAMANLI: Tabii Cumhur İttifakı kapsamında tabanımızın Cumhur İttifakı’na sonsuz destek vereceğinden şüphemiz yoktur. Bu tür bir görüşme olmadı ama olmayacağı anlamına gelmez. MHP tabanından Cumhur İttifakı’na destek verdiği için bir beklentidir bu tür konuşmalar. Benim adımım geçmesi benim açımdan güzel bir durumdur. Sağ olsunlar ama şu an için böyle bir görüşme olmadı. Bu konuşmalar bizim de kulağımıza geldi ama tekrar edeyim böyle bir görüşme yapmadık.

SORU: Büyükşehir Belediyesi’ne sizin de bağlı olduğunuz ilçe belediyesinin başkanı aday gösterildi. MHP’ye de yakın durduğunu gözlemlediğimiz Selahattin Gürkan’ın aday olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

MESUT SAMANLI: Başkan Selahattin Gürkan ile yaklaşık iki yıldır beraber mesai harcıyoruz. Takdir edilen bir belediye başkanlığı yaptığı için ve aday gösterildiği için mutluyuz. Başkan Selahattin Gürkan hiç kimseyi ayırt etmeden, hiçbir kurumu ayırt etmeden bir siyaset yapmıştır. Bizim Cumhur İttifakı adayımızdır. Kendisini destekliyoruz. Yüzde 70’lerin üzerinde bir oyla da seçileceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Seçildiği zaman da herkesin bu farkı göreceğini inanıyoruz.

SORU: Peki Başkan’ım, Selahattin Gürkan’ın Meşale Derneği’ni ziyaret etmesini nasıl değerlendirdiniz? Ben eleştirmiştim, siz nasıl karşıladınız?

MESUT SAMANLI: Az önce dediğim gibi Selahattin Başkanın özelliklerinden biri de hiçbir derneği gözetmeden ayırt etmeden ziyaretler yapıyor. Biz de Cumhur İttifakı adayımız olduğu için takip ediyoruz. Meşale Derneği son zamanlarda adı çok konuşulmaya başlamıştı. Siyasiler ile ilgili bağının ve Malatya’da yaptırım gücünün yüksek olduğu söyleniyordu. Açıkçası ben inanmıyorum, inanmakta istemiyorum. Biz toplum olarak 15 Temmuz’u geçirmiş bir milletiz. Bir cemaat adı altında bir terör örgütünün ülkemize nasıl zarar verdiğini gördük. Malatya’mızı yöneten insanların aynı hataya düşeceğini düşünmüyorum. Bu ikinci yapılan hata diyemeyiz, bilinçli yapıldı, deriz. Selahattin Başkanın Meşale Derneğini ziyaretinde aslında güzel bir noktaya değinmiştir. “Dernekler kendi alanın dışına çıktığı zaman sıkıntı yaratır” demiş. Bütün derneklere bir mesaj vermiştir. Ziyaret etmiştir ama mesajını da vermiştir Selahattin Başkan. Bu ziyareti iyi okumak lazımdır. Bunu rahatlıkla söyleyeyim ki Selahattin Başkan seçildikten sonra hiçbir grubun etkisi altında kalmayacaktır. Bir grubun değil Malatya’nın ve Malatyalıların başkanı olacaktır.

SORU: Yaklaşık 8 aydır Malatya’da bir milletvekiliniz var. Parti içinde Sayın Mehmet Fendoğlu’nu nasıl görüyorsunuz? Çalışmaları yeterli mi?

MESUT SAMANLI: Sayın Fendoğlu’nun Malatya’mız için bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Malatya sevdalı ve Malatya’nın çıkarları doğrultusunda hareket eden ve sanki Malatya’nın tek vekiliymiş gibi hareket ediyor.

SORU: Fendoğlu’nun bu tavrı CHP milletvekili Veli Ağbaba’nın istediği konularda muhalefet anlayışına bir darbe oldu sanki. İttifak olmasına rağmen çok yararlı bir muhalefet yaptı. Bu görüşe katılır mısınız?

MESUT SAMANLI: Kesinlikle katılıyorum. Her türlü soruna koşan herkesin yanında olan ve sanki Malatya’nın tek vekiliymiş gibi davranması halk tarafından takdir kazanmıştır. Aslında vekil olmadan önce nasıl yaşıyorsa vekil olduktan sonra da aynı yaşıyor. Kim çağırırsa kimden davet gelirse tanısın tanımasın ziyaretine gidiyor. Meclis’te Malatya’yı düşünerek hareket ediyor. Bu Malatya’mız için bir kazançtır.

SORU: Bu konuda köşemde yazdığım için rahatlıkla sorayım. Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlemiş olduğu gecede yapılan saygısızlığı sormak istiyorum. Cemiyet özür diledi ama sanki bazı çevrelerde bir kabullenmeme hissediyorum. Katılır mısınız bu görüşüme?

MESUT SAMANLI: Bazı çevrelerin rahatsız edici durumlarını biz de hissediyoruz. Sayın Vekilimizin samimiyeti, insanlarımızın sevgisinin kat be kat artması bazı çevreleri tedirgin etmesi bizim de dikkatimizi çekti. Ama halkımızda tam tersi bir sevgi seli gibi daha önce MHP’ye oy vermeyenler dahi sokakta sevgi gösterilerinde bulunuyor. Gazeteciler Cemiyeti’nin olayı tamamen bir skandaldı. Detayları anlatmaya gerek yok ama özür dilemeleri dahi kabahatinden büyük olmuştur. Salonun atmosferine ve oradaki çalışanlara bağlamışlar. Ki biz öncesinde saat 9’da ayrı bir programımız olmasını önceden yetkililere söylememize rağmen böyle bir saygısızlık yapmışlardır.

SORU: Basının bu olayı görmezden gelmesine rağmen kısa zamanda çok büyük tepki oluştu ama…

MESUT SAMANLI: Sosyal medyada yapılan tepkinin Sayın Fendoğlu’nun ne kadar sevildiği ortaya çıkmıştır bir kez daha. Toplumumuz bu saygısızlığa tepki verince özür dilemek zorunda kaldılar ama özürleri de bana göre kabahatinden büyüktür.

SORU: Son olarak internet sitemiz Kayısı Haber ile ilgili sorumu sormak istiyorum. Bizi takip ediyor musunuz? Yayıncılığımızı nasıl buluyorsunuz?

MESUT SAMANLI: Takip ediyorum. Kayısı Haber’i çok yakından takip ediyoruz. Tarafsız yazılarınızı her kurumun haberlerini mecranızda yayınlıyorsunuz. Kimseden menfaat gözetmeksizin habercilik yapıyorsunuz. Hatta Sayın Fendoğlu’nun bu Cemiyet skandalını ilk siz verdiniz ve üzerine yazı yazdınız. Takdirle sizleri izliyoruz ve takip edilmesi için çevremize tavsiye ediyoruz. Allah yolunuzu açık etsin, memleketin tarafsız gazetecilere ihtiyacı vardır.
 

RÖPORTAJ: MAHİR TEMUR

Bakmadan Geçme