100 metrekare bir dairenin bedeli 2,5 milyon 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm desteğinin artırılması gerektiğine vurguladı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm desteğinin artırılması gerektiğine vurguladı.

Sadıkoğlu: Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon TL vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini ve evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek?

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi.

Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi.

Toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya ve ülke gündemine dair değerlendirmeler yaptı.

“DEPREMZEDE VATANDAŞIMIZ 1 MİLYON TL’Yİ NASIL KARŞILAYABİLECEK?”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi desteğinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu,

“6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 11 ili etkiledi ancak Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ı daha derinden etkiledi. Ayağa kalkma mücadelesi veren şehirlerimiz için bugüne kadar verilen desteler için devletimize müteşekkiriz ancak yeterli değil. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi, yani toplam 1,5 milyon TL’lik destek yeterli değil. Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini, evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek. Üstelik enflasyonist bir zeminde bu destek her geçen gün eriyor. İnşaat maliyetleri ortada, seçimden sonra doların yükseleceği yönünde spekülasyonlar var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış olacaktır. Dolayısıyla 1,5 milyon TL desteğin yetersiz kaldığını ve günümüz maliyetlerine göre yeniden belirlenmesinin şart olduğunu bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Yorumlar 3
Asım 03 Nisan 2024 14:35

Tam bir şenaat hali.şimdi sözde vekiller mi Malatya da kaliteli hizmetin yapılması için millet temsilcisi oldular.şu ana kadar öyle kaliteli bir temsilcilik ne yazık ki yok.zafer elde ettik diyenlere Malatya da konut rezerv gibi çok iyi bir çalışmanın ne kadar sorunsal yapılmaya çalışıldığı üzerinde sözde temsilcilerimizin bizleri nasıl yardım ettiklerine bakalım.şuan en fazla bizi ilgilendiren depremin yıktığı hayat düzeni.kafalarına göre konut rezerv alanı ilan ettikleri yerleri, yerinde dönüşüm adı altında süsleyerek lokum gibi yedirtmeye çalışmaktalar.kırsal da yapılan tokiler çok uzakta olduğundan herkesin arzusu mahallesinde evlerinin yapılması.elbet bu çok insanı bir istek.ancak işte burada büyük sorunlar bizleri beklemekte.kırsalda yapılan evlerin alt yapı gibi büyük maliyetler içeren giderleri var.ancak konut rezerv alanları için böyle bir dert yokken,konut rezerv alanlarında yapılacak evler neden en azından 130-140 m2 büyüklüğünde,evin balkonu mahrem şekilde binanın köşelerine ve makul büyüklükte yapılarak,daha yaşanabilir alanlar yapılmamakta.herkesin depremde yıkılan evinin cephesi, katı parseli yani kimliği belliyken bağcı olan yer sahiplerine daireleri teslim edilmeden,herkesle kuraya sokarak sözde yerinde dönüşüm adı altında haklarının yeri ve konumu belliyken haksızlık edilmeye çalışılmakta.tokiden hak sahibi olup ta evini alanın arsası konut rezerv alanında değilse arsası kendisine kalmakta ki bu hakkıdır ve tokiden evi alana ` hibe desteği verilmekte.konut rezev alanı ilan edilen yerlerde ise arsa sahiplerine de 750 bin hibe verilecek.bu rakam kırsal daki TOKİ evlerinin fiyatına göre daire maliyetinin @ dahi değil.konut rezev alanında yeri kalanların yerin güncel fiyatı hesaplanacak deniyor.daha önce ki sayısız TOKİ çalışmalarında çoğu zaman düşük fiyatla hesap edildiğini bilmeyen mi var.kaldı ki daha sayısız fiyat sorunları bizi beklemekte.develtimizin istatistiklerine göre belirlediği konut maliyeti br fiyatı baz alındığında, örneğin 100m2 ev 1 milyon olmalıyken ne acı ki 2 milyon ve üstü denmesi farzı ayın hükmünde gerçekleri gibi sorunsal haller.halbu ki konut rezerv alanında , nihayetinde bir kere yapılıyorken en azından alt yapı sorunu olmadığı halde daha iyi yaşanabilir alanlar yapılmalıyken baştan sağma yapılacak dairenin haricinde devletten alacaklı olacağına borçlu çıkarılacağız.tabi keşke bütün daireler daha yaşanabilir alanlar yapılsa.hırsızlık,yolsuzluklar,israf olmasa toplum villa da oturur.iste sözde vekiller kutluyor.

Abidin 03 Nisan 2024 07:05

Toki de alsın, miiletin parasını yemesinler, kimin malını kime hibe ediyorlar

akçadağ 02 Nisan 2024 15:22

bu 2,5 milyon nasıl bir maliyet acaba birde açıklamasını yapsanız da şu millet bir öğrense, o 2,5 milyon içinde daire başı ne kadar para kazanıyorsunuz, kalem kalem yazın ne kadara gözünüz doyuyor öğrenelim bizde.

Bakmadan Geçme

Kayısı Haber Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!