2 bin 200 işçinin hakkını kim savunacak?

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2 bin 200 işçinin haklarını niye bekletiyor? 2 bin 200 işçinin kısa çalışma sistemi ile çalışmasına rağmen tam gün çalışan işçilerin haklarını kim savunacak? HAK-İŞ'in Malatya'da görevi nedir? Mahir Temur'un haberi...

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2 bin 200 işçinin haklarını niye bekletiyor? 2 bin 200 işçinin kısa çalışma sistemi ile çalışmasına rağmen tam gün çalışan işçilerin haklarını kim savunacak? HAK-İŞ’in Malatya’da görevi nedir?

Özel Haber-Mahir Temur

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 2 bin 200 işçi haklarının verilmesini bekliyor. Yaklaşık 2 yıl önce 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin sözleşmesi Temmuz ayında bitmesine rağmen 5 ay sonra Kasım ayında HAK-İŞ arasında yapılan toplu sözleşme sonucu geriye dönük 5 ayın haklarını alamayan 2 bin 200 işçi haklarının verilmeyeceğini düşünüyor.

2 BİN 800 LİRA NE ZAMAN VERİLECEK?

26 Kasım’da Malatya Büyükşehir Belediyesi, 696 KHK ile kadroya geçen işçilerle toplu iş sözleşme imzaladı. Büyükşehir Belediyesi ve HAK-İŞ arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde KHK’lı çalışan 2 bin 200 çalışana ortalama yüzde 20 zam yapıldı. Buna göre ortalama 560 lira zamlı maaş alması gereken 2 bin 200 işçinin 5 aylık geriye dönük 2 bin 800 liranın verilmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin işçilere Esenlik marketlerinde alışveriş yapmak için bin liranın verilmesi akıllarda soru işareti uyandırdı.

Temmuz ayında Sendika ile toplu iş sözleşme yapması gerekirken 5 ay sonra sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi, geriye dönük 2 bin 800 liranın bin lirasını Esenlik marketlerde alışveriş yapılması için ESOS kartlara para yatırması tepkilere neden oldu.

Geriye dönük haklarının bir kısmını sadece market alışverişi için yatıran Büyükşehir Belediyesi’nin bu tutumu ve HAK-İŞ sendikasının tutarlı bir açıklama yapmaması işçilerin yaşadığı mağduriyeti arttırdı.

HAK-İŞ Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri’nin aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nde çalışması ve 2 bin 200 çalışana Esenlik kartlarına bin lira yatırılacağına itiraz etmek yerine bu haberi mesajla işçilere duyurması tepkilere yol açtığı söyleniyor.


Kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre 2 bin 800 liranın sadece bin lirasını market fişi olarak alan işçilerin geriye kalan haklarını alamayacağını ve Büyükşehir Belediyesi’nin mali sıkıntısı yüzünden sürekli farklı dedikoduların havada uçuştuğunu belirttiler.

Bir kaynağımız, “Bu bin lirayı Esenlik’ten alışveriş yapalım diye verdiler. Ben kirada oturuyorum. Birikmiş kiralarımı verecektim ama Belediye bana diyor ki git Esenlik’ten alışveriş yap. Bu nasıl adalet?” diye sordu.

ÖDENEK KISA AMA ÇALIŞMA UZUN

Geriye dönük haklarını bekleyen 2 bin 200 işçinin Mart ayından beri resmi olarak Kısa Çalışma Sitemi ile çalıştığı ama aslında eskisi gibi sabah 8 akşam 5 mesai saatlerinde çalıştıklarını belirten kaynaklarımız mağdur olduklarını belirtti.

Yarı zamanlı sigorta primi yatan 2 bin 200 çalışanın aslında tam zamanlı çalıştığı iddia ediliyor. İŞ-KUR’un 2 bin 200 işçiye bin 180 lira yatırdığı bu pandemi döneminde 15 gün sigorta pirimi yatıran Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketin işçileri tam çalıştırdığı öne sürülüyor.

10 aydır sigorta pirimleri yarım yatan ama tam gün çalışan 2 bin 200 çalışana bir darbe de geriye dönük haklarının kısmi verilmesi ve bu kısmi ödeneğin sadece market alışverişinde kullanılması ile yaşandı.

Öncelikle Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz:

-696 KHK ile kadroya geçen 2 bin 200 çalışanın kısa çalışma ödeneği almasına rağmen tam gün çalıştırdığınız doğru mu?

-2 bin 200 çalışanın geriye dönük haklarını ne zaman vereceksiniz?

-Büyükşehir Belediyesi’nde kısa çalışma sistemi ile çalışıp tam gün çalışan kaç personeliniz var?

HAK-İŞ Malatya Şubesi’ne sormak istiyoruz:

-2 bin 200 çalışanın geriye dönük haklarının bir kısmını market fişi olarak alması sizce hukuki mi?

-Bu market fişi gelişmesini bir başarı gibi işçilere mesaj olarak atmanız ne kadar doğru?

Mahir Temur- Kayısı Haber

Yorumlar 24
Acilen istifa istifa istifa malatya büyük şehir başkanı acilen istifa etmeli... 16 Aralık 2020 15:34

İstifa

Çalışan 16 Aralık 2020 11:00

Ben ve bütün çalışanları ekmeğe muhtaç ettin bu kadar bedduayla nasıl ayakta duruyorsun maaşı kes sigortayı kes ,işçiden tasaarruf et daire baskanlari haktan adaletten vazgeçmez ama koltuk sevdasına bana dokunmayan yılan bin yaşasın ,hak Adalet yokolmuş kimse fazla para istemiyor hakkini istiyor , bu dünyada hükümdarsin elbet ebedi dünyada senden cevabını soracaklar .işçinin hiçbir zaman sahibi yok seçim zamanı vatandaşa binlerce vaatte bulunan vekiller sizde hesaba cekileceksiniz .

Sahte ınsanlar 16 Aralık 2020 00:27

Bugun ıntahar gırısımınde bulunan arkadasımıza tesekır ederım bunu yaptığı ıcın belkı yanlıs yaptı dıyenler olur dogrudur boyle olmasını kımse ıstemez ama calısanlar seslerını duyuramıyorlar ne mudur ne daire baskanı ılgılenmıyor dınlemıyor bızlık bırsey yok selahatın baskan vermiyor dıyorlar belkide baskanın haberı bıle yok lutfen yapılan haksızlıklara duyarsız kalmayın sendıka denılen olayda hep yalan dolan uyelıklerınızden cıkın cıkmadıgınız surece boyle surunmeye devam edersınız

Vah vah safha ne dedin 15 Aralık 2020 23:47

Sen yaz Mahir Temur yarın diğer gazeteler de boy boy yalan haber diye çıkar sanki kimse bilmiyor adam intihar edecek kadar canından bıkmış Allah yardımcımız olsun safha bey kesin atla demiştir istifa ett diyordu ya bunu savunanlar da öbür dünyada hesap verecek unutmayın

Hak iş değil hak yiyiş 15 Aralık 2020 23:32

Böyle başkan yok herkesle kavga et. Tek adam ol. Valiyi sallama otobüsler kalabalık. İş yapma. Partiyi sallama. Teşkilatı yoksay. İlçe başkanlarıyla kavga et. İşçinin hakkını ye. Bu adama kim dur diyecek merak ediyorum.

Volkan 15 Aralık 2020 23:25

Allah a havele edin bırakın zulme sessiz kalan zulme ortaktır maalesef malatya 30 yıl geriye gitti

Çıtmıktılı 15 Aralık 2020 22:35

Personelleri tehdit ederek zorla hakişe geçirdiler. Tabiki hak savunan olmaz çünlü bünyamin geleri bey belediyenin personeli geçipte başkanın karşısına hak arayamaz. Karşı görüşe üye olunmalıki hak savunulsun

Tebrikler 15 Aralık 2020 22:25

Öncelikle kayısıhabere teşekkür ederim. Belediyede çalışan tüm işçileri de ayrıca tebrik ederim bu şartlar altında hala çalışmalarına devam ettikleri ekmek yediği yere hor bakmadıkları için.

Bilin istedim 15 Aralık 2020 21:53

30gün çalışıyoruz artı sokağa çıkma yasaklarında izin kağıdı çıkarıp bizi çalıştırıyorlar

Belediye Kölesi 15 Aralık 2020 21:37

Eyyy il başkanı,eyyyyy Battalgazi,Yeşilyurt ilçe başkanları,eyyyyy kayıp vekiller,eyyy besleme medya,eyyy teşkilatlar Meclis üyeleri nerdesiniz geldiğinden beri kıyım yapıp haklarımızı gaspeden yönetimin arkasından fotoğraf çektirip duranlar belediye yanıyor bize yüde 13 zam yaptı ye ek yardımı ve diğerleri ile yüzde 20 dediler o ek ödemeler fazla mesai pazarı vermiyorlar zaten kölesi olduk.Bunlar Ak partiyi bitirmeye gelmişler adamın partisi CHP zaten ses çıkarmıyor hepinize yazıklar olsun beş Aydır sigortalar. eksik sendika başkanı bizi sattın

ASLAN 15 Aralık 2020 19:58

PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞÇİLERE YARDIM ETMENİZ GEREKİYORKEN İŞÇİLERİN HAKKINI VERMEMEK DOĞRU DEĞİL.

hazinson 15 Aralık 2020 19:54

Her şey her şeye bağlıdır. Her şeyi bilmeyen hiçbir şey bilmiyor demektir. Ünlü düşünür, çağın filozofu, Herbolog, tıp profesörü, eğitim profesörü, yüksek mimar, inşaat mühendisi, sismolog, Türkolog, jeofizik mühendisi, atom mühendis ,daha sayamadığım birçok bilim dalında nam yapmış bir kişi böyle bir şey yapmaz. işçilerin hakkını ödeyeceğinden eminim. Devletlü padişahımuz tiz vakitte işçilerin hakkını ödeyecektir. hiç şüpheniz olmasın.

Sedat 15 Aralık 2020 19:41

Sendikacılık hiç bu kadar ayağa düşmemişti. Belediyedeki memur sendikası da işçi sendikası da kıytırık koltuklar uğruna herşeyi herkesi sattı. Yazıklar olsun. Hala nasıl da sırıtıyorlar.

Metin 15 Aralık 2020 19:35

Biz Selahattin'i meşaleyi yaksın diye istedik. Tamam meşaleyi yaktı ama o ateş yakmadık birşey bırakmadı. Adalet yandı ehliyet liyakat yandı huzur yandı saygı sevgi yandı. Ateşi yakmak elimizdeymiş ama söndürmek elimizde değil. Allah sonumuzu hayretsin.

Bilin istedim 15 Aralık 2020 19:18

Daha 30 gün çalışmaya rağmen 15 siğorta ve yemek parasınıda 15 gün verildiğini biliyormuydunuz?

Tövbe 15 Aralık 2020 18:26

Sen haklısın başkan sana p oy veren bir memlekete ne yapsan da az yalanlara devam et çalışanlarına hayvan yerine koysan da haklısın altını çizelim sana hakkımız helal değil Ha bir de istifa edin diyen k..... babanın işi de milleti istifayami davet ediyon

Muharrem 15 Aralık 2020 18:24

Belediye çalışanlarının neredeyse tamamı tam gün çalışıyor ama sigorta 15 gün gösteriliyor işleri güçleri işçilerin parasını nasıl keseriz hesabı yapıyorlar ben bi ak partili olarak partiden soğudum kendilerine geldimi 1 saat içinde istediği zammı yapıyorlar ama işçilere 1 sene oyalıyorlar sonuç hep hüsran.

Hak ettik Tövbe 15 Aralık 2020 16:17

Hak ettik tövbe . ÇAKIR döneminin kıymetlni bilmedik. Maaşımıza da hak üzere net zam yapılırdı. Fazla mesaide yaparsak alırdık. Ne yaptık . Maaşımızı beğenmedik yerimizi beğenmedik yönetimi beğenmedik sürekli dedikodu ürettik. Şikayet ettik. Allah bize ceza olarak Selahattin Gürkan’ı Başkan olarak verdi. Gürkan maaşımızı düşürdü mesaimizi kesti sürekli hakaret yiyoruz adam muamelesi görmüyoruz. Eski günleri arıyoruz. Peki Gürkan’ı kim istedi. Biz istedik.İsteğimiz oldu. Pişmanız. Doğru Nimetin kıymetini bilmedik Allah bize hak ettiğimiz cezayı verdi. Allah bizi affetsin bu Gürkan’dan bizi ve şehri korusun.

Safhaya gelsin 15 Aralık 2020 16:08

Sayınn safha kesinlikle belediye üst düzey yöneticisi sanırım hemen istifa ett dediğine göre unutmayın birgün bu Devran biter sizde aynı konuma gelirsiniz.Kul kınadığını yaşamadan insanlar ne zor şartlarda ekmek götürüyor evine haberiniz yok Allah hepimizin yardımcısı olsun.Sizin gibiler varken de aklımızı korusun yazık çok yazık bu kelime hangi vicdana sığar...

Selahattin 15 Aralık 2020 15:59

İşçinin hakkını sadece Mesut Kocaer ve Cumali Doğaner savunuyor. Onlarda İntihar Ederek. Millet artık hakkını alabilmek için kendini öldürecek. Selahattin in katkılarıyla AKPARTİ yi bitirdiler

Kaan 15 Aralık 2020 14:57

Vay be sonunda birisi diktatörlüğe karşı sesini çıkarabilir. Teşekkürler.

selami 15 Aralık 2020 14:48

çok saolun teşekkürler temur bey yazdıgınız tamamen doğru

Çalışan 15 Aralık 2020 14:37

Allah razı olsun senden.kim hakkı savunacak. kısa çalışma ödeneği ile çalışıp tam gün çalışma zorunda olan çok çalışan var.

SAFHA 15 Aralık 2020 14:17

beğenmiyorlarsa şartları istifa etsinler, zorla çalıştırılmıyorlar ya.

Bakmadan Geçme