6 Milyon harcadı, 400 bin ceza ödedi… Şimdi yerinden oluyor

Malatya'da depremden sonra esnafın sorunları devam ederken kiraladığı iş yerine 6 Milyon TL harcayan esnafa Yeşilyurt Kaymakamlığı 4 gün içinde zorla çıkartma kararı alıyor! 6 milyon harcadı, 400 bin TL ceza ödedi ve şimdi zorla yerinden çıkartılıyor!

Malatya’da depremden sonra esnafın sorunları devam ederken kiraladığı iş yerine 6 Milyon TL harcayan esnafa Yeşilyurt Kaymakamlığı 4 gün içinde zorla çıkartma kararı alıyor! 6 milyon harcadı, 400 bin TL ceza ödedi ve şimdi zorla yerinden çıkartılıyor!

Haber- Mahir Temur

30 yıldır Malatya İstasyon caddesinde lokanta işletmecisi Hacı Bekir Tosun, önce Devlet Demiryolları Malatya Bölge Müdürlüğü (5. Bölge) tarafından sonra İl Emniyet Müdürlüğü daha sonra Yeşilyurt Kaymakamlığı tarafından hukuksuz bir şekilde iş yerinin boşaltılması isteniyor.

ÖNCE 3 YILLIK KONTRAT
6 Şubat depremlerinden sonra İstasyon Caddesi’nde iş yeri yıkılan Hacı Usta diye Malatya’da bilinen Hacı Bekir Tosun, yıkılan iş yerinin tam karşısında atıl bir şekilde boş olan arsaya taşınmak için Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü’ne başvuruyor. Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü tarafından incelemeler yapıldıktan sonra 15 Eylül 2023 tarihinde 3 yıllık bir kontrat imzalanıyor.

KDV hariç yıllık 186 bin TL’ye kiraladığı iş yerine yaklaşık 6 milyon TL harcayan Hacı Usta’ya “işgalci” gibi muamele edilmesi pes dedirtti.


SONRA MİLLİ EMLAK'A DEVİR
Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü’ne ait yer için anlaşan Hacı Bekir Tosun, aynı gün 3 yıllığına kiraladığı yerin Bölge Müdürlüğü tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğe’ne devredildiğini ve Milli Emlak’ın da bu yeri İl Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis ettiği ortaya çıkıyor.

4 Kasım 2023 tarihinde Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü, Hacı Bekir Tosun ile yaptığı kira kontratını tek taraflı fesih ediyor. Sonra İl Emniyet Müdürlüğü 10 Ocak 2024 tarihinde 15 gün içinde yerlerinin boşaltılmasını istiyor.

Daha sonra Malatya Vergi Dairesi, Hacı Ustanın Yeri’ne belirli gerekçelerle 400 bin TL ceza kesiyor. Üstelik Malatya’da her lokantada açık ayran satılmasına rağmen, açık ayran satıldığı gerekçesiyle bir ceza daha kesiliyor.

30 yıldır aynı caddede lokantacı olan Hacı Bekir Tosun kendisini işgalci gibi hissediyor.

Hacı Usta “Herkes açık ayran satarken bize Maliye ceza kesiyor. Bu memleketi terk etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ben buraya 6 milyon lira harcamışım. Devletin kurumuna güvenip 3 yıllık kontrat imzalamışım. İşgalci gibi muamele görmem canımızdan bezdirdi” dedi.

 

Yeşilyurt Kaymakamlığı’ndan yetkililer 15.02.2024 tarihinde yani 2 gün önce elden 4 gün içinde boşaltacaksınız yazısından sonra mahkemeye itiraz eden Hacı Usta, oluşan yoğunluktan durdurma kararı alamayacağı tedirginliği yaşıyor.

Konuyla ilgili Kayısı Haber’e konuşan Hacı Bekir Tosun, “Bize önce İl Emniyet Müdürlüğü’nden yazı geldi. Tabi biz buranın Emniyet Müdürlüğü’ne geçtiğini bilmiyoruz. O yüzden cevap dahi vermedik. Ama Yeşilyurt Kaymakamlığından 2 gün önce elden bir yazı getirdiler. Pazartesi boşaltın diye… Mahkemeye verdik ama pazartesiye kadar bir kararın çıkması imkânsız. En azından hukuki sürecin başlaması için bir süre tanımaları gerekir” diye konuştu.

Tüm yetkilileri vicdanlı olmaya davet eden Hacı Usta, “Birileri bizi dinlesin. Devletin mülki amiri, Yeşilyurt Kaymakamı bizi dinlemeden alelacele bu kararı alması çok garip. Ben Malatya’dan gidip başka bir ilde yer açmadım. 30 yıldır vergimizi ödüyoruz. İtibarımız her şeyden önemlidir. Biz işgalci miyiz ki 4 gün içinde hukuki haklarımızın süresi dahi tanınmadan boşaltın diyorlar” dedi.

 

6 Şubat depremlerinden sonra tutunmaya çalışan Malatya esnafının hali ortadayken, Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü tarafından 30 yıllık esnaf Hacı Bekir Tosun’a 3 yıllığına kiralanan iş yeri 6 ay sonra zorla boşaltma sürecine giriyor.

Yorumlar 15
ADALET NERDE? 19 Şubat 2024 23:03

Hacı usta Özsan sanayi sitesindeki kaçak yapilar kaldırsın sende kaldır ? İzsanda yola hazine malına neler neler ne dükkanlar yapıldı kaçak hacı ustami suçlu artı kiraladığı halde ozsanda kimse yer kiralamadan coktuler hazine malına

Hacı ustaya burdan çağrı !!!! 19 Şubat 2024 22:59

HACİ USTA EYVALLAH DEVLET SENİ UZULSUZ GORUYORSA OZSAN SANAYİ SİTESİNDE BİR SURU KACAK YER YAPTİLAR CEVİRDİLER HELE HELE BAZİLARİ 50 METRE KARE DUKKANİ AHİR HASAR ALİRKEN GİDİP 500 600 METRE KAOALİ ALAN CEVİRDİLER ??? ADRES DE VELİRTİYORUM OZSAN DAN YENİ ACİLAN BEULERDERESİ VİYADUGUNE BAGLANAN TARAFTA GİDİNCD GÖRÜRSÜN HANGİSİ İZİNLİ YAPMİS ? ADALET HERKESE ESİT OLDUGU SURECE HAKTİR!

Mustafa Ertürk 19 Şubat 2024 20:34

Ali runuzlu beye cevaben diyeyim. Sevgli kardeşim Ali bey, biz bu memleketin asil sahipleriyiz. Asıl gidecek olanlar şimdiki yönetimdir. Onlar gitsinler. Terk etsinler Malatyamızı. Elimizde fırsat var şimdi. Mart ayı yerel seçimlerde hepsini yerle bir edelim. Malatyalıyı Malatyayı terk etmek zorunda bırakanlara BÜYÜK DERS verme vaktidir. Cesaretli olalım. Şehrimizi üç beş UCUBE zata teslim etmiyelim. Rantçı zihniyeti yıllardır gördük. Yeter artık diyelim. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Kübra 18 Şubat 2024 16:21

Malatya’da eşi benzeri bulunmaz bir lokanta. İşini böyle güzel yapan insanlara çamur atarken dikkat edin yarın sizede sıçramasın. Üzüldüm sevdiğim bir restorandı. Kapatılmasın…

Sevilay Ertuğrul 18 Şubat 2024 14:33

Yılların esnafı şerefli namuslu dürüst yardımsever malatyada 1 numara tabiki çekemediniz deyimi kalleşçe saldırın HACI USTA gene kazanacak o pis dilinizle attığınız iftarını hesabını Allaha vereceksiniz Rabbim sizi Alaşağı edecek inşallah Allah doğrunun yanındadır

Tarık 18 Şubat 2024 13:41

30 yıllık esnafa yapılmaz bu deprem mağduru adama yapılana bak hayret gerçekten !

Ayşegül Akın 18 Şubat 2024 01:18

Gerçekten böyle bir durumun yaşanması ne kadar acı. Oraya emek harcayan ve orada çalışan insanlara bu hakkı nasıl ödeyecekler

ADEM AKIN 18 Şubat 2024 01:16

Yılların hesabı iyi oku burayı … Adamsan ispatlarsın öyle iftira atarak sağa sola çamur atma Kuyruk acın var sanırım senin

Murat 18 Şubat 2024 01:11

Bunca yıldır Malatya da namusu şerefi ile ekmeğini kazanan, Malatya da güvenle yemek yiyebileceğiniz sayılı yerlerden biridir Hacı Usta. Nerede adelet Nerede Hukuk!!! Yılların hesabı denen troll! Kaçak tan bahsediyorsun. İspatlamazsan Namuzsuz şerefsizsin!!!!!!

Abdullah 18 Şubat 2024 00:43

Yıllardır halkın güvenini sağlamış, depremden sonra sermayesini ve emeğini il dışına çıkarmamış, güleryüzü ve nezih mekanıyla hizmet veren bu esnaf baş tacı edilmeliyken yapılan haksızlıktır.

Furkan 17 Şubat 2024 22:07

Memlekete bunca sorun varken. Depremden etkilenmiş bir esnafı bunca emek verip halka hizmet ederken şimdi yerinden zorla çıkartmak. Bu nasıl iştir...

hasan 17 Şubat 2024 22:05

Devlet orayı boşaltırmaya boşalttırırda. bence noter ve inşaat mühendisi çağır olan tüm makinalarının ve yaptırdığın binayı falan daha sonra değer tespiti için listesini çıkar. demir yollarınıda mahkemeye ver ve misliyle masraflarını ve zararını iste. bu ülkede vatandaşın zerre kadar değeri yokk. herşey atanmışların ve seçilmişlerin rahatı konforu için, bizler onların kuluyuz ya.

Yılların Hesabı 17 Şubat 2024 20:33

Hacı usta yıllardır kaçak kısımları oldukça fazla olan dükkanında hizmet verdi. Kimse hesabını sormadı, cezasını kesmedi. O zaman kendine hak ise şimdi de hak. Boşa ağlamasın.

Fatih Atmaca 17 Şubat 2024 19:10

Hacı ustayı 30 senedir tanıyorum. Memlekette gönül rahatlığıyla hile hurdasız yemek yiyebildiğimiz 2-3 işletmeden birisidir. Dışarıdan gelen misafirlerimizi de gönül rahatlığıyla götürüp mahçup olmadığımız bir yerdir onun mekanı. Böyle haksızlık hukuksuzluk ayıptır, zulümdür. Depremde dükkanı yıkıldı üstüne de böyle bir haksızlığa uğruyor. amaç nedir anlamak mümkün değil. Adamla 3 senelik kira sözleşmesi yapıp aynı gün orayı başka kuruma devreden TCDD yönetimine söylenebilecek söz bulamıyorum. bu nasıl iş, burası dağ başımı sayın yetkililer.

Ali 17 Şubat 2024 15:24

Memleketin çivisi çıkmış. Bir yıldır dişimizi sıkıyoruz bir şeyler değişir diye ama nafile. Bu gidişle terk edip gidecez memleketi

Bakmadan Geçme