63 yıllık gazete baskı makinesi müzede sergilenecek

63 yıl önce Arapgir Postası gazetesinin basımı için Almanya'dan Malatya'ya getirilen gazete baskı makinesi müzede sergilenecek.

63 yıl önce Arapgir Postası gazetesinin basımı için Almanya’dan Malatya’ya getirilen gazete baskı makinesi müzede sergilenecek.

Arapgir ilçesinde haftalık yayımlanan Arapgir Postası gazetesinin ilk basıldığı yıllarda Almaya’dan Malatya getirilen ve kentteki ilk baskı makinelerinden biri olan gazete baskı makinesi Arapgir Postası kurucusu Nevzat Sezer adına kurulacak olan vakıf bünyesindeki müzede sergilenecek. Arapgir Postası Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kamuran Sezer, 63 yıl önce Almanya’dan Malatya getirilen ve kentteki ilk baskı makinelerinden biri olan gazete baskı makinesini gazetenin kurucusu Nevzat Sezer adına kurulacak olan vakıf bünyesindeki müzede sergilemeyi planladıklarını belirterek, “Arapgir Postası gazetemiz 1 Haziran 1954 yılında yayın hayatına başladı. Yayın hayatına başladıktan sonra ilk bir kaç ay kendi matbaasını kurmadığı için başka matbaalarda basıldı. Daha sonra bu makine 1954 yılında Almanya’dan getirilerek Arapgir’de montajı yapıldı. Böylece 1954 yılı sonlarından itibaren Arapgir Postası gazetemiz kendi makinesinde basılmaya başlandı. Makinemiz Arapgir’de elektrik problemleri olduğu için pedalla çalışabilecek bir düzeneğe de sahip. İlk dönemler pedalla çalışıyordu, daha sonra motorlu hale getirildi ve böylece daha seri baskı yapma imkanı oldu. Makine o tarihten bu yana bir kısım ihtiyaçlarımızı görüyor, çalışır vaziyette. Tipo sistem bir makine olduğu için artık kullanılmıyor, bununla beraber dizgi makinemizde çalışır vaziyette olup matbaamızda yer almaktadır. Biz bunları kullanıyoruz ama ilerde gazetemizin de içerisinde bulunduğu bir vakfı devreye sokarak müzede toplamayı düşünüyoruz inşallah bunu da başaracağız" diye konuştu.

Bakmadan Geçme