Acil yıkılacaktı, orta hasara çevirmişler!

6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da hasar-tespit raporları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Acil yıkılacak binayı orta hasara çevirdiler. Patlamış kolonları tahtayla kapatmışlar.

6 Şubat depremlerinden sonra Malatya’da hasar-tespit raporları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Acil yıkılacak binayı orta hasara çevirdiler. Patlamış kolonları tahtayla kapatmışlar.

Haber- Mahir Temur - @mahirtemur

Malatya’nın bilinen binalarından biri olan Semercioğlu Apartmanı’nda kuşku uyandıran kararlar alınıyor.

47 YILLIK BİNAYA ÖNCE ACİL YIKILACAK DENDİ SONRA ORTA HASARA ÇEVRİLDİ
1976 yılında Sivas Caddesi’nde yapılan 2 bloklu Semercioğlu Apartmanı, 6 Şubat depremlerinden sonra acil yıkılacak listesine alınmıştı. 38 daire ve 50 iş yerinden oluşan Semercioğlu Apartmanı sakinleri, depremlerden 2 ay geçmesine rağmen merkezdeki yapılarının neden hala yıkılmadığını merak ediyor.

 

47 yıllık binada iş yeri olan Ergün Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilisinin beyanı ile daha önce acil yıkılacak raporu verilen yapılarının orta hasara çevrildiğini öğrendi. Şaşkına dönen Yılmaz, “Bize yeni bir Hakim Bey Apartmanı vakası yaşatmak istiyorlar” dedi.


Acil yıkılacak raporundan orta hasara çevrilen Semercioğlu Apartmanı’nda iş yeri olan Ergün Yılmaz, yaşanan bu olayların ve yetkililerin söylemlerinin kuşku verici olduğunu ifade etti. 

PATLAK KOLONU TAHTAYLA GİZLEMİŞLER
Yılmaz, “Bu nasıl iştir anlayamıyorum. 2 büyük depremden sonra acil yıkılacak raporu hazırlayanlarla orta hasar raporunu hazırlayanların bizlere mantıklı bir açıklama yapması lazım. İlk raporda kolon patlakları fotoğrafları yer alırken ikinci orta hasarlı raporda bu fotoğraflar neden yer almadı? Bu patlak kolonları bazı ev ve iş yeri sahiplerinin tahtayla kapattığı ve gelen raportörlerin bu patlak kolonları görmediği iddiası var.” dedi.

 

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dava açacağını belirten Ergün Yılmaz, 3 yıl önce yaşanan Sivrice depremindeki tecrübelerinin ve yöneticilerin konuşmalarının kaygı verici olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın ağır hasarlı binalar ile ilgili “Malatya’da ağır hasarlı binaların yarısını kurtarmak istiyoruz” tarzındaki konuşmalarının düşündürücü olduğunu ifade eden Yılmaz, “47 yıllık bir binanın depremlerden sonra acil yıkılacak denip sonra orta hasara çevrilmesi ve en sonunda orta hasarlı binalar ile ilgili yetkililerin açıklama yapması bizleri düşündürtüyor.” diye ifade etti.

 

 

ERDOĞAN YIKILACAK DEMİŞTİ
24 Ocak 2020’de Sivrice merkezli yaşanan depremden sonra orta hasarlı raporları verilen yapılar yıkılmıyordu. Yapı sahiplerine 1 yıl süre verilip güçlendirme yapılması isteniyordu. 6 Şubat depremlerinden sonra ise önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta hasarlı yapıların da yıkılacağını ifade etmişti. Acil yıkılacak bir yapının neden orta hasara çevrildiğini merak eden kiracı Erhan Öncü ise, “Birileri çok büyük hata yapmış. Bunun bedelini de biz ödeyeceğiz galiba” dedi.

Semercioğlu Apartmanı’nda kiracı olarak 2 yıldır oturan Erhan Öncü bu son rapordan sonra çok tedirgin. Kendilerinin aptal yerine konulduğunu ifade eden Öncü, “Bundan 15 gün önce binanız yarın yıkılacak, alabilecek eşyalarınız varsa alın, diye haber ettiler. Biz de gittik alabileceğimiz bazı eşyalarımızı aldık. Ama bugün görüyoruz ki acil yıkılacak bina orta hasarlı olmuş. İnşallah Sivrice depremi gibi ev sahiplerine güçlendirme izni vermezler. Çünkü kimse güçlendirme yapamaz bu binaya” diye ifade etti.

GÜRKAN NE DEMİŞTİ
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden bir grup hocanın getirildiğini ifade ederek, “Hocaların verdiği raporu söylüyorum. Ağır hasarlı binaların yüzde 50’sinin kurtarılabileceğini ifade ettiler.” demişti.

Malatya Valiliğinin açıkladığı son rakamlara göre Malatya’da ağır hasarlı bina sayısının 37 bin 338 ve orta hasarlı bina sayısının ise 3 bin olduğu belirtilmişti.

Malatya’da çoğu ağır ve orta hasarlı binada ev sahipleri, evlerindeki demirbaş diye tabir edilen petek, kombi, kapı ve pencereleri söktürdüğü bir ortamda ağır hasarlı binaların yüzde 50’sinin tekrar güçlendirme yapılacağı açıklaması tedirginlik yarattı. Hasar-tespit raporlarına halen itirazlar devam ederken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın orta hasarlı binaların dahi yıkılacağı ifadeleri ortadayken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın depremden 2 ay geçtikten sonra ağır hasarlı binaların güçlendirmesi ile ilgili son ifadeleri tepkilere neden oldu.

@mahirtemur

Yorumlar 34
Nurettin elmas 21 Nisan 2023 10:30

Yarın birgün yine bir deprem olur televizyon'a çıkar ölülerimizi nasıl gömüldüğüldüyle övünür bey efendi bizi birkere rezil etti Türkiye'ye bir daha rezil eder buna eminiz Allah yardımcımız olsun Allah emanet yaşıyoruz

Mehmet 19 Nisan 2023 16:49

Malatya belediyesinde çalışan mühendisin erzak yardımını kesmeyecektin Selahattin Gürkan.

Malatyalı 18 Nisan 2023 20:31

Birileri yine raporlar, tutanaklar hakkında bir haltlar yiyor ve gün yüzüne çıkması engelleniyor. Bu bildiğimiz. Bilmediğimiz kaç tane bina var böyle ki ölüme doymadılar rant düşkünleri. Başkan çıkıp diyor ki hocalara sorduk yarısını kurtarıyoruz. Kurtarın siz oturun o binalarda o zaman. E güzel memleketlim aç artık gözünü.

MECZUP 18 Nisan 2023 16:11

İnsan hayatı bazıları için sıfır değerde, bay Gürkan bundan iki ay önce bu konuşmayı yapaydı tabi tüm sorumlulukları üzerine almak kaydıyla benim binanın yaşı 46 kolon demirleri dışarıda eğilmiş beş ana kolonun ikinci kattan itibaren patlamış ben dayanamam bir daha ki depreme diye bağırıyor tespit yapanlar orta hasar verdi bunu güçlendirecek babayiğit nerede bina hafif eğik şekilde gelsin Gürkan bey kurtarsın bizde kaşıntı yok binamız gidiyor sanki seviniyormuşuz gibi hava oluşturuyor bu beyefendi, kendini Cumhurbaşkanından ve şehircilik bakanından Büyük görüyor, aklı sıra icraat yaptığını sanıyor, sakın bunların dediğine kanmayın en ufak şüpheniz varsa girmeyin tekrar kontrol ettirin yazıktır can bu senin yada çocuklarının orta dahi olsa yıkılacak çünkü ona göre millet malını çıkardı on binlerce lira vererek bulabildiği fare dolu depolara ve ahırlara kimse malının düşmanı değil Gürkan bey.

Yakup şimşek 18 Nisan 2023 09:21

Bizim binada ağır hasarlıydı binadaki 2 kişi gidip ben yönetici olmama rağmen komşuların anahtarı bende olmasına rağmenbenim bilgim dışında binayı orta hasara çevirmişler böyle hilebazlık olurmu adamı olan işini yürütüyor

Seda Herdili 18 Nisan 2023 00:30

Haberdeki detay dikkat çekici. "Semercioğlu apartmanı da Hakimbey apartmanı gibi mi olsun" Evet Kahramanmaraş depreminde Malatya'nın simgesi haline gelen Hakimbey apartmanı pek çok kişinin canını yaktı. Elazığ depreminde ağır hasar almış ve bu binanin otoparkinda kolon kesilmiş. Bu denli bilinçsizlik olabilir mi.. Hakimbey apartmanında pek çok kişinin tanıdığı, arkadaşı, akrabası olduğu gibi bizimde dört canımız gitti. Şimdi bu tip binalara saglam diyenler 11 gün gece gündüz enkaz bekledik ve cenazemizi aldığımız için sevindik. İnsan cenazesini aldığına şükreder mi ettik. Şayet bu sağlam dediğiniz ve hasar kaydında oynamaya çalıştığınız binalarda sizler oturacak iseniz gelin el ele verip tamiratini yapalım. Şayet durumu olmayanlara, öğrencilere kiraya vereceksiniz Allah hakkinizdan gelsin....

Seda Herdili 18 Nisan 2023 00:16

6 Şubat sabahı yıkılan binaların tamamı 2020 Elazığ depreminde ağrı hasar alıp mülk sahipleri tarafından yetkililer kandırılarak orta veya hafif hasara çevrilen binalardan oluştu... Ne yazık ki ağır hasarı hafif veya ortaya çevirenler gerçeği bildikleri için o binalardaki daireleri ya kiraya verdiler yada sattılar. Aynı durum ile bugünde karşı karşıyayız. Ademoğlu demekki hiçbir zaman akıllanmayacak nefsine yenik düşecek.

Fatih 17 Nisan 2023 17:13

Bizim bina ilk tespit hafif hasarlıydı. 2. kontrolde (5.6 depremi sonrası) binanıza yan bina çarpmış ağır hasarlı ama biz direk ağır yazamayız dediler. Orta hasarlı görünüyor. Ağır hasara dönüştürülmesi için itiraz ettik.

Serhan 17 Nisan 2023 10:43

Bu bina az hasarli raporluydu ismini vermek ne kadar dogru olur siyasi gelip burada yikilsin dedigi icin acil agir hasara cevrildi.itiraz sonucunda baska bir ekip geldi detayli inceleme yapti az hasar bu bina dedi ama direkt az hasara cevirirsek torpil yapilmis gibi bir algi olur orta hasar verelim yine itiraz edin dendi.Malatya hangi bina saglam hangisi agir hasarli bilmiyoruz ama bu depremden ders almayanlarin vicdani agir hasarli!

vicdan 16 Nisan 2023 23:19

Orta hasarlı ağır hasarlı binaları uyduruk güçlendirme yapıp ya gariban üniversite öğrencilerine ya da gariban fakir ailelere kiraya verecekler... bir zaman sonra unutturup da başka birine satacaklar... bu zihniyet malatya fayının yakında kırılmasıyla bu ameline ulaşamaz inşaallah, o orta ve ağır hasarlı binalarda can kaybı olmadan yıkılır....

Ahmedi 16 Nisan 2023 08:34

AĞIR HASARLI BİR BİNAYI, GERİYE DÖNÜŞ YAPTIRILARAK ORTA VEYA AZ HASSARLIYA ÇEVİRMEK APTALLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR. ASLA GERİ ADIM ATMAYALIM. BUNLAR KURBANLIK ARIYOR, SİZ DE KURBAN OLMAYIN. DURUMU SADECE SAVCILIĞA YAZILI BİLDİRELİM.

Remzi 16 Nisan 2023 02:18

Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililer orta hasarlı ve ağır hasarlılar yıkılacak diyor. Selahattin Gürkan iyice şaşırdı heralde. Evim ağır hasarlı istiyorsa geçsin içinde otursun. Yeni Hakim Bey vakaları olmasın artık.

Nuray 16 Nisan 2023 01:46

İki kere az hasarli raporu verilmis bir apartman sirf burasida yikilsin diyen bir siyasinin lafiyla acil yikim karari aldirilmis diger bir ekip gelip nasil acil yikim agir hasar denir diye tekrar kontrolle az hasar ama once orta hasara cevirilir denmis.Evet can ucuz degil tabiki ama keyfi orada gitsin burada gitsin diye ranta da kurban edilmemeli binalar kime neye guvenecegimizi sastik

Hakan 15 Nisan 2023 16:19

Değerli hemşerilerim bir inşaat mühendisi olarak şunu söyleyebilirim ;hasar seviyeleri binanın sağlamlığını göstermez , depremin etkisinin mevcut yapının taşıyıcı sistemini ne ölçüde etkilediğini fiziksel incelemeye göre tespitini gösterir , binanın sağlamlığın testini ise mal sahipleri lisanslı kuruluşlara yaptırarak riskli bina tespit raporu ile ölçtürecek şekilde yaptırabilir

Yüksel 15 Nisan 2023 10:37

Deprem olan diğer şehirlerde prefabrigi geçtim geçici ev yapıldı yada sessiz sedasız biseyler yapmaya çalışıyorlar ..biz halen ağır hasarlıyi orta hasara çeviriyoruz..imara açılmayan yerleri imara açıp 10 üzerinde kata izin verenlerden sonra devamini getiriyorlar sanki..öyle de ölmedik füze atın..

Bostanbaşı 15 Nisan 2023 09:10

Bostanbaşı başkent gold aslantepe konutlarının kolonları patlak hatta b bloğun kolonları kesildi neredeyse ama birileri ısrarla 2 defa ağır hasar verilen binayı az hasarliya çevirmeye çalışıyorlar güçlendirme yapmak için milleti öldürecekler

Malatyalı 15 Nisan 2023 07:56

Siz olayı anlamamışsınız ki,milli serveti yıkmayalım demek çok yıktık kamulaştırdık kamu yararı dedikde nasıl hak sahiplerine hak teslim edeceğiz meydan yaptık mal sahibine nasıl ödiyeceğiz sorunsalıdır.Konu can guvenligi olsa elazig depreminden sonra dikkat edilirdi.Konu artık ekonomiye dönüşmüstür.O kadarcık alana 50 daire 10 dükkanı 2 kat yapip 1 er metre dagitirlar sahipleri alır.Ağır hasarlıysa yıksın ama şurdan şuraya kadar yıkılacakmış yok o ada kalkacakmış buyrun kaldırın,simdi milli servet oldu,iyiyi kotuyu ayirmadan yıkın bakalım mahkemede yıllar suren davalar bitmeyecek.Kriz yömetimi çozümleri madde 1 önce durum degerlendirmesi yap!Önce oturup egrisiyle dogrusuyla can kamu guvenligi planlamak ardından ekonomik planlaması yapılmalıydi.Çarsidaki serefiyeli dukkanına tokiden ev verirler artık.

Malatyalı 15 Nisan 2023 05:15

Kolonları patlamış binaya acil yıktırılacak olarak rapor verilmişti. Daha sonra bazı ayak oyunları ile orta hasarlıya çevrildi. Malatya Çevre Şehircilik il müdürlüğüne hizmet için başvuran vatandaşlar maalesef dramı ve komediyi yaşıyor. Siyasiler, idareciler veya basın mensupları sadece bir gün tebdili kıyafet yapıp bu müdürlükte vatandaşın karşılaştığı durumu gözleri ile görmesini tavsiye ederim. Raporlarda oturduğu ev ahır olarak gösterilen, adres karmaşası olan evler, ağırdan orta veya hafif hasarlıya çevrilen raporlar, saat 17.00'ye 10 dakika kala bilgisayarını kapatıp vatandaşı adam sınıfına koymayan memurlar, vatandaş yaşadığı deprem travmasından sonra bu muamelerle karşılaşmaktadır. ( Cansiparane şekilde çalışan Battalgazi ilçesi çadırındaki bayan memurları ayakta alkışlıyorum)

İsimsiz Okuyucu 15 Nisan 2023 04:45

Selahaattin Gürkanın AFAD'dan daha fazla bilgi veriyor. Cumhurbaşkanımız yıkacaz dedikçe, bakanımız yıkacaz dedikçe selahaattin Gürkan yıkılmaması için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Amaç nedir halen çözmüş değilim.

Nur 15 Nisan 2023 04:43

Bu adam Gürkan mıdır nedir gerçekten Malatya'lı olamaz.bu adam benim memleketime düşman gibi ya.adamın her hareketi memlekete karşı.Adıyaman valisi gibi yıkımın en fazla yaşandığı ilde bizde bişey yok diye mehvetti orayı .

Ayşe 15 Nisan 2023 04:38

Kendileri gidip ağır hasarlıda otursunlar İnsanların canını hiçe sayıyorlar çöruklere sağlam raporu verip sonrada yıkıldığında Kader deyin

Talha 15 Nisan 2023 04:09

Selahattin milletin başına bela oldu iyice, akp nin onu yargılayıp cezalandirmasi yerine ödüllendirmesi sabrımızi iyice taşırdı. milletin canını aldı hâlâ malının peşinde.

Ahmedi 15 Nisan 2023 04:05

Kesinlikle müsade etmeyelim bu tür durumlara. Böyle bir uygulamayı başlatan her kim olursa olsun. Derhal tutuklanarak, gider yatar. Bunun başka anlamı yoktur. Ruh hastanelerindeki bir hasta bile böyle bir karar veremez. Bunları lütfen, kim olursa olsun savcılığa "YAZILI DİLEKÇE" ile bildirelim. Hatta ve hatta bu haberi de dilekçeye iliştirelim. Bunların hepsi YARGIYA hesap vermelidir.

Ali baba 15 Nisan 2023 03:40

50 dukkan 36 daire her birinde 2 kişi olsa allah etmesin kötü bi durumda 100 lerce kişi enkaz altında kalır. Bunun vebalini kim verir

Tuncay 15 Nisan 2023 02:22

O bina çok eski Allah'tan korkun yav kim bunu orta hasara çevirdi insan hayatı bu ülkede çok ucuz o bina ve Sivas caddesi üzerinde 2000 yılı ön ceşi binalar bir dahaki depremde yerle bir olur .O binanın da acil yıkılması lazım.40 yıllık bina bitik artık.yeterinve acı çektik

Bazı insanlar hasarların üstüne tamirat yaparak ağır hasarı iptal ettiriyorlar çevre şehircilikte işini doğru yapmıyor insanların hayatlarıyla kumar oynuyorlar 15 Nisan 2023 01:36

Çok doğru bir haber malatya da hasar tespiti aylardır bitmiyor adamını bulan işini yürütüyor

Cem 15 Nisan 2023 01:26

Orta hasarlı evlerde şahsi düşüncem yikilmali bence.Cunki Malatya her yıl sallanıyor maalesef.poturge,sivrice,Bingöl,ovacık buralarda Allah korusun deprem bekleniyor.Orta hasarlı binalarda acil yıkılması diye düşünüyorum.Gercek neyse o.hafif arscilar bile şuan gitgide binaları gevsetyor.Temiz bişey yapılsın yeni baştan bence.Aksi birşey olursa haklar yargı yoluyla aranmalı diye düşünüyorum.

Murat 15 Nisan 2023 00:33

Benim evim çöşnükte ağır hasarlı eğer oturulacaksa selhattın Gürkan ve gelen o ekip gelip yapsın otursun bir ömür ben kiracı olarak yaşama devam ederim suç bunun değil arkadaşlar buna çık yorum yap diyende yada adam ölüleri dini vecibelerle defnettik diye övünen bir belediye başkanı lütfen dikkate almayalım bu ülkenin cumhurbaşkanı çevre şehircilik bakanı ve valisi var Elazığ depreminde sağlam ve tarafsız bakılsaydı Malatyada bu gün bu kadar yıkım ve ölüm olmazdı mağdur olan olmayan hepsinin günahı bunların boynuna gerçi bunlar günahtan ne anlar kul hakkında ne anlar yazacak çok şey var vatandaş olarak kendime yakıştıramıyorum biz malatyanın yöneticilerini ülkenin yöneticilerini dinleyelim inşallah ozaman Malatya için daha iyi olur hepimize geçmiş olsun Rabbim bir daha ülkemize böyle bir afet yaşatmasın AMİN

Halim 15 Nisan 2023 00:27

Bu vebali nasıl taşıyacaklar merak ediyorum.. Önce raporu değiştirip az hasarlı yapanlara orada oturma cezası verilmeli…

Tuncay Akın 15 Nisan 2023 00:23

İnsanlar ders almıyor arkadaş.Herkes kendi menfaatine kafa yoruyor.Çürük raporunu temize çıkaran ev sahibiyle kiracıları da göçükten ölü çıktı.o belediye başkanı güçlendirme yapılan eve taşınsın öncüsü olsun bakalım.Allah ıslah eylesin böylelerini ki kimsenin vebaline girmeyeler.Doymayan nefsinizi birgün toprak doyuracak toprak.Allah a şükürki kaçışınız yok.

Tarafsiz 15 Nisan 2023 00:19

Yüzünüze Gözünüze Bulaştırdınız Alkışlarla Yaşatıyoruz YALAN DOLAN VERMIS OLDUGUNUZ HASAR SONUCLARI ILE KATIL OLACAKSINIZ! MALATYADA TEHLIKE BITMEDI BIRDE UTANMADAN MALATYA'YA DÖNÜN DIYE INSANLARI CAGIRIYORSUNUZ NE ICIN OLDUREMEDIKLERINIZI MI OLDURMEK İSTİYORSUNUZ! Malatyada yaşıyoruz ama şans eseri hayata tutunuyorum! YAZIKLAR OLSUN!

Malatya 15 Nisan 2023 00:09

Bu hasar tespit sonuçlarında pis kokular gelmeye devam ediyor derhal önlem alınmazsa çok canlar yanar binalar çok yorgun bunun vebalinide artık kim öder bilinmez bu çirkin işler yalnızca malatyada dönüyor nedense

semsettin coban 14 Nisan 2023 23:50

Demek ki Gürkan yıkım kararı olan çürük binaları böyle kurtaracak. BOSTANBAŞI için de hem imara açılmamalıydı diyor. Hem de yerinde dönüşüm istiyor. Ya rabbi bize bu yöneticileri seçip mi gönderiyorsun?

Ali Doğan 14 Nisan 2023 21:05

Bu hasar değişikliği yapılan binaların büyük kısmı bir sonraki 6 ya yakın depremde Allah göstermesin yıkılacak ve insanlar içinde telef olacak. Halâ daha aynı kafa devam ediyor. Bu nasıl bir zihniyettir ya rabbim anlamak mümkün değil.

Bakmadan Geçme