Acilen durdurun!

Malatya Mimarlar Odası'ndan orta hasarlı binalar ile ilgili önemli açıklama yapıldı. Mimarlar, zemin katta bulunan dükkanların faaliyetleri acilen durdurulmalıdır uyarısı yaptı.

Malatya Mimarlar Odası’ndan orta hasarlı binalar ile ilgili önemli açıklama yapıldı. Mimarlar, zemin katta bulunan dükkanların faaliyetleri acilen durdurulmalıdır uyarısı yaptı.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin orta hasarlı binalar ile ilgili güçlendirme işlemi tamamlanmadan kesinlikle kullanılmamalı ve iç tadilat işlemleri başlatılmamalıdır denildi.

Oda, “Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün yapmış olduğu hasar tespit sonuçlarına göre Malatya genelinde toplam 2 bin 500 adet orta hasarlı binadan güçlendirilebilecek durumda olan binalar ile ilgili Deprem Mühendisliği alanında uzman üniversite hocalarımızdan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda” uyarı yaptığını belirtti.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri şu uyarılarda bulundu:

- Orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan, kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri görülmüş olup, güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca acilen durdurulmalıdır.

- Hasarsız veya az hasarlı binalarda isteğe bağlı güçlendirmelerde; halkımızın yaşadığı korku ve endişeyi bazı kişilerin ticari hırsla ranta çevirdiği tespit edilmiş olup, yönetmelik standartlarına uygun bir şekilde yapıdan gerekli veri ve numuneler alınmadan, lisanslı uzman kişilerce güçlendirme projesi çizilmeden ve herhangi bir denetim mekanizmasına dahil olmadan güçlendirme işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır.

- Güçlendirme imalatı ve projelendirilmesi lisanssız hiçbir firmaya yaptırılmamalıdır.

- Son zamanlarda sıklıkla kullanılan güçlendirme yöntemlerinden biri olan karbon elyafın analiz yapılmadan projesiz uygulanması binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir. Ancak proje ve analiz sonucuna göre uygulanan karbon elyafın çok iyi performansla bina taşıyıcı sistemine etkisi olacağı inşaat mühendisleri tarafından belirtilmektedir.

Yorumlar 3
Rıza 05 Haziran 2023 22:22

Arkadaşlar depremde ortahasar olan evim. Şu an inşaat mühendise baktırdım. Ağırhasar dönmüş.çevre şehirciliğe sorduk Ortahasar ne olacagı bellisiz dedıler genrlge varmış .ama nerde. Evimiz ortadan, ağır oldu..ama resmiyette degıl,ortada bir ciddiyet yoktur.

Tarık 05 Haziran 2023 18:47

Ortahasar binalara 5 aydır deprem oldu . Hergün artçılar oluyor, hasar fazlalaşıyor.bu gidişle tüm ortahasar evler ağırhasara dönecek. Çünkü malatyada günde 7 veya 8 deprem oluyor hasar git gide büyüyor. Sen hala genelge bekle.ortahasar evlerın durumu iç açıcı degıl hrpsinin yıkılması lazım

Ali 04 Haziran 2023 22:39

ortahasar bina sahipleri perişan . 5 ay oldu yazık günah. Yıkılacsksa yıkılsın artık yeter 5 aydır göçebe olduk. Başka deprem bölgeler her işlem bitmiş güçlendirmeye başlamışlar. Malatya hasar tesbitte zaten sınıfta kalmıştır.

Bakmadan Geçme