Bakan Kurtulmuş'tan Kürt devleti ve terör koridoru tepkisi

Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin ve terör koridorunun oluşturulması girişimlerine tepki gösteren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Sevr'de kararlaştırılan bir iş bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor dedi.

Kuzey Irak’ta bir Kürt devletinin ve terör koridorunun oluşturulması girişimlerine tepki gösteren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Sevr’de kararlaştırılan bir iş bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor” dedi.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından Gedik Mahallesi’nde bulunan eski cezaevinin Kültür Evine Dönüştürülmesi projesi kapsamında restorasyon çalışması ve temel atma töreni gerçekleştirildi. Programa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Yeşilyurt Belediyesine projeden dolayı teşekkür ederek bakanlık olarak da destek vereceklerini söyledi.

Konuşmasında gündeme de değinen Bakan Kurtulmuş, milletlerin hedefleri ile birlikte yürüdüğünü ve büyük milletlerin de büyük hedefi olduğunu belirterek, “Bir büyük milletin izini sürmek için büyük hedeflere sahip olmak gerekiyor” dedi. Hedeflerinin Türkiye’yi güçlü bir ülke hale getirmek olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Şu anda sağdan soldan Türkiye’nin ayağına çelme takmaya çalışıyorlar. FETÖ bir yandan, bir taraftan Türkiye’nin güneyinde terör koridoru oluşturmaya çalışıyorlar. Orada oluşturulmaya çalışılan terör koridoru doğrudan Türkiye içindir. Türkiye’nin güneyle ilişkisini kesmek içindir. Bu taa Sevr’de kararlaştırılan bir iş, bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor” diye konuştu.

“Terör devletinin Türkiye’yi bloke etmesi oyununa asla müsaade etmeyeceğiz”

Kuzey Irak’ta oluşturulmak istenen Kürt devletine karşı olduklarını belirten Kurtulmuş, “Biz Suriye’deki, Irak’taki Kürt kardeşlerimizin varlığından asla rahatsız değiliz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti bölgede Kürt kardeşlerimizin nüfusun en kalabalık olduğu, birinci sınıf vatandaş olduğu, eşit yurttaşlar olduğu bölgedeki en büyük devlettir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin karşı olduğu durumun bölgedeki Kürtlerin varlığı olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Kürt kardeşlerimizle birlikte Türkmenler, Araplar, Ezidileri ve diğerleri de orada bulunacaklar ve kıyamete kadar inşallah birlikte yaşayacaklar. Burada bir terör devletine kapı açmak ve o terör devletinin Türkiye’yi bloke etmesi oyununa asla müsaade etmeyeceğiz. Onun için içeride birlik ve dirlik içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

“Şimdi de bir terör koridorunun açılması girişimi var”

Türkiye’nin son dönemlerde yaşadığı olayları başka milletlerin yüz yılda bir göreceğini dile getiren Kurtulmuş, “Şimdi de bir terör koridorunun açılması girişimi var. Bütün bunların hepsi Türkiye’nin güçlü olmasını engellemek için. Biz ne yapacağız peki, elin oğluna Allah akıl verdiyse bizim milletimize akıl fikir vermedi mi? Bizim milletimizde hem akıllıdır, hem ferasetlidir hem de büyük bir milletin torunudur. Hepsinden çok daha fazla tecrübelidir. Biz de bu oyunları bozacağız, kendi oyunumuzu ortaya koyacağız. Biz de dirliği, birliği her zaman sıkı bir şekilde koruyacağız” dedi.

“Süreci sükunetle karşılıyoruz”

ABD’nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize yasağına da değinen Kurtulmuş, “Herhalde bu telaş FETÖ’cü bazı elemanların ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğunda çalışmış olmasının ortaya çıkmış olmasının verdiği bir telaştır. Bu telaş, bölgede oynanan oyunun farkına vardığımız ve bunun gereğini yerine yaptığımız için bir telaştır. Herhalde bu telaş, Astana sürecinde Rusya ve İran ile birlikte Suriye’deki sorunun çözülmesi için inisiyatif aldığımıza dair bir telaştır. Bunların ne anlama geldiğini biliyoruz ama sükunetle süreci karşılıyoruz. Büyük bir devlet olma geleneğini de yerine getirmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

“Türkiye her alanda 3 kat büyüdü”

Törene katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, temeli atılan kültür merkezinin Yeşilyurt’a hayırlı olmasını dileyerek, “Biz hükümet olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’yi her alanda büyütmeye çalışıyoruz. Baktığımız zaman AK Parti iktidarlarında Türkiye her alanda 3 kat büyümüştür” dedi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda her koldan saldırılara maruz kaldığını da dile getiren Tüfenkci, “Türkiye şoklara dayanıklı, mali disiplininden asla taviz vermeyen, 2017’de yakalamış olduğu ivme ile güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

İMF’nin rakamları revize etmesi

İMF’nin Türkiye’nin büyüme rakamlarını revize etmesine de değinen Bakan Tüfenkci, “Dün de IMF büyüme rakamlarını revize etmek zorunda kaldı. Eğer biz birlik ve beraberlik içerisinde olursak IMF, 2018’de rakamları bir daha revize etmek zorunda kalacak” dedi.

"Kentimiz için önemli bir proje"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise cezaevinin kültür evine dönüştürülmesini sağlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkürlerini sunarak, "Burası cezaevi iken binlerce hemşerimizin sanatsal ve kültürel hizmetler alacağı bir mekan haline dönüşecek olması hepimizi mutlu etmektedir. Bizler de şehrimizin gelişmesi anlamında ciddi yatırımlar yapıyoruz ancak insan odaklı hizmetlerin verileceği fiziksel mekanların faaliyete geçmesi kentimiz için önem taşımaktadır" diye konuştu.

37 yıl boyunca cezaevi olarak hizmet veren binanın kültür evine dönüştürülmesinin önemli olduğunu ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, “50 yıl önce inşa edilen, 37 yıl boyunca cezalı insanların kaldıkları cezaevi restorasyon edilerek kültür evine dönüştürülüyor. Burada değerler eğitiminden, sosyal, kültürel ve sanatsal eğitimler verilecek" dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise yaklaşık 37 yıl kullanıldıktan sonra kapatılan cezaevi binasının bir bölümünün aslına uygun olarak müze haline getirileceğini, kalan bölümün ise konferans salonu ve tiyatro sahnesine dönüştürüleceğini ifade etti. Klasik belediyecilik işlerinden asla geri kalınamayacağını belirten Polat, "Millete hizmet yolunda şehrimizin fiziki gelişimi ile ilgili asla geri duramayız. Bunun ötesinde faaliyetler sosyal, kültürel, çevresel, sportif ve sanatsal faaliyetlerde farkı bu noktada ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Polat tarafından Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci’ye hediye takdim edildi. Daha sonra Gedik Cezaevinin kültür evine dönüştürülmesi adına temel atıldı.

Temel atma törenine Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Vali vekili Mehmet Ali Aytaç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, ilçe belediye başkanları, resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Bakmadan Geçme