'Büyükşehir Belediyesi ile protokol anlaşmamız yok'

Kayısı Haber'in Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur'un İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay ile yapmış olduğu röportaj yayında...

Kayısı Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur’un İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay ile yapmış olduğu röportaj yayında. Malatya eğitiminde neler yapılıyor, tablet eksiğimiz ne kadar, İl Milli Eğitim Müdürü kurum içinde değişikliğe gitti mi, belediyeler ne kadar tablet bağışladı? Hepsi ve daha fazlası Kayısı Haber’de…

Mahir Temur- Röportaj

Bugün daha 5 ay önce tayini çıkmış İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Battal Kanbay ile bir söyleşi yaptım.

Malatyalı hemşerimiz Battal Hoca’ya röportaj teklifim ile geçen süre biraz uzadı. Sürekli ilçelerde, okullarda gezen bir çalışma içinde.

Aradan geçen 15 gün sonunda söyleşimi kabul ettiğini öğrenince makamında sıcak çaylarımızı içerken röportaj yaparım sandım.

“Mahir Bey, biz sahadayız, söyleşimizi okulda yaparız. Size iki okulu gezdirmek istiyorum” deyince çok sevindim aslında.

Önce Turgut Özal Özel Eğitim Ortaokulu ve Meslek Eğitim Merkezi’ni gezdik. Özel öğrencilerin meslek edinmesi için kurulmuş bu okulun 5 ayda geldiği seviyeyi görünce çok sevindim. Tüm Malatya’ya sıra ve sandalye yapıyorlar. Kitaplık yapıyorlar. Hatta Zonguldak’ın bir ilçesinden de sipariş almışlar bu süreçte.

Mesleki liselerin ne kadar önemli olduğuna şahit oldum.

Aslında Battal Kanbay Hocamız benim röportajım için bu okulları gezdirmedi. Mevcut programını bozmadan incelemelerini yaptı ben de yapılanı görmüş oldum aslında.

Makamında oturmayan bir bürokratı görünce şehrim adına çok seviniyorum.

(Battal Kanbay bir köyde tablet dağıtırken)

Niye sevindiğimi röportajımı okuyunca siz de anlayacaksınız.

Hadi başlayalım…

MAHİR TEMUR: 5 ay önce Malatya İl Milli Eğitim Müdürü koltuğuna oturdunuz. İstanbul’dan Malatya’ya tayini çıkmış bir Malatyalı olarak şehri nasıl buldunuz?

BATTAL KANBAY: İstanbul metropol bir şehir tabii ki ama Malatya da bölgede diğer illere göre daha iyi bir yerde. Zaten Malatyalıyım ve daha önce gelip-gidiyordum.
 

SORU: Pandemi döneminde Malatya’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyorsunuz. Bu sıkıntılı 5 ayda neler yaptınız? 
 

BATTAL KANBAY: Zor dönemlerden geçiyoruz. Deprem yaşamış ve imar sorunu olan bir şehirde üstüne pandemiyi de ekleyince haliyle bizim açımızdan da zor oluyor. Malatya’ya alışmak gibi bir lüksümüz olmadı. Şehir ile ilgili bir oryantasyon süreci yaşamadan kendimi bir enkazın ortasında buldum aslında. Bunu görünce hemen toparlamak lazımdı. Biz de bu durumda hemen işe koyulduk.
 

SORU: Somut olarak sormak istiyorum. Depremden dolayı yıkılan yaklaşık 62 okulumuz vardı. Malatya’ya bu süreçte kaç yeni okul yapılıyor?
 

BATTAL KANBAY: Tasarruf tedbirlerinin alındığı bu süreçte Malatya’da yıkılan okullarımızın birçoğunu yeniden yapacağız.

SORU: Depremden dolayı yıkılan okul haricinde yeni yapılan okul var mı?

BATTAL KANBAY: Var. Şehir merkezinde deprem haricinde 3 okul planladık ve 2 okulumuzu da hayırseverler yapacağı için 2021 yılında yeni 5 okulumuzun temeli 2021 yılında atılacak.

SORU: Yanılmıyorsam il milli eğitim müdürlüğünün yeni yeri ile ilgili girişimleriniz var. Bildiğim kadarıyla şu anki yer tescilli bir yer. Malatya’ya yeni bir il milli eğitim müdürlüğü binası mı yapacaksınız? 

BATTAL KANBAY: Şu anki il milli eğitim müdürlüğümüzün yeri tescilli bir bina. Milli Eğitim Bakanlığına ait bir binamız. Battalgazi Halk Eğitim Merkezi’ni  ve Rehberlik Danışma Merkezi’ni buraya taşımak istiyoruz. Peki biz nereye gideceğiz? Kasım ayında yeni il binasının ödeneğini Milli Eğitim Bakanlığımızdan aldık. Yer belirleme noktasında problem var. Arsa problemimiz var. Arsayı çözdükten sonra hemen inşasına başlayacağız.

SORU: Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol yaptınız söylemlerini duyduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yerini Büyükşehir Belediyesi’ne verdiğiniz ve bu alanın Yeşil Kuşak Projesi çerçevesinde meydana dönüştürüleceği söyleniyordu. Bu doğru değil mi?

BATTAL KANBAY: Öyle bir protokol yok. Büyükşehir Belediyemizle bir protokol anlaşmamız yok ama sözlü bir anlaşmamız var. Büyükşehir Belediyesi bize 24 derslik bir okul yapıp, arazisini kamulaştıracaklar. Karşılığında da İl Müdürlüğümüzün iki ek binası var. Onu vereceğiz. Bizim konuştuğumuz böyle bir durum var ama daha protokol aşamasına gelmedi.

SORU: Bu 5 ayda kurum içinde çok değişikliğe gittiniz mi?

BATTAL KANBAY: Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zorlu süreçlerde çok değişiklik yapmak kurumlara zarar verir. Yönetim anlayışım, mevcut idareci ekibini iyi kullanmaktır. Bir önceki yönetici ile anlaşamayan idareciler sizle iyi anlaşabilir. Öncelikle insanlarla ilgili önyargılı olmamak lazım. Önce tanımak lazım. Onların iş yapabilme alanlarını açmak lazım. Fırsat vermek lazım. 

SORU: Bazı değişikler yaptınız ama…

BATTAL KANBAY: Tabii… 6 ilçe milli eğitim müdürünü değiştirdik. Şu da bir gerçek ki bu süreçte performans ölçmek zor ama biz artık performans ölçümlerimize başladık. Okul müdürlerimize online sınavlar yapmaya başladık. Burada kurumlar çok önemli ve en önemlisi ise kurumlarımızdaki idarecilerin yetkinliği.

SORU: Koronavirüs pandemisi yüzünden aylardır uzaktan eğitim ile çocuklarımız eğitim görüyor. Bu süreçte, interneti veya tableti olmayan kaç öğrencimiz var? Şu ana kadar hiç uzaktan eğitim alamamış kaç öğrenci var?

BATTAL KANBAY: Yaptığımız araştırmalarda ilk zamanlarda yüzde 20 civarındaydı. 7 bin civarında tablet dağıttık. Şu anda yüzde 14 civarında EBA’ya erişemeyen öğrencilerimiz var.

SORU: Rakamsal olarak kaç öğrenciye tekabül ediyor?

BATTAL KANBAY: Ortalama 20 bin öğrenciye denk geliyor.

SORU: Malatya’da tablet bağışı noktasında genelde belediyeler “biz dağıtıyoruz” söyleminde bulunuyorlar. Her hangi bir belediyemizden size direkt tablet bağışında bulunan var mı?

BATTAL KANBAY: Yeşilyurt Belediyesi İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze 100 tablet bağışında bulundu. Sanırım 400 tableti ise kendi belirlediği öğrencilere verdiler. Ama bu dağıtılan 400 tabletin listesini bize bildirdiler.

SORU: Büyükşehir ve Battalgazi Belediyeleri size bir liste verdi mi?

BATTAL KANBAY: Yok vermediler. O belediyelerimiz de dağıtıyor ama bize liste gelmediği için aslında mükerrer dağıtım oluyor. Kime tablet verildiğini bilmediğimiz için aynı kişilere tablet dağıtımı olabiliyor ya da tablet almış aile başka kurumlardan da isteyebiliyor. Biz sistemde düştüğümüz zaman bu sorunlar ortadan kalkıyor.

SORU: Bugün bu röportajı makamınızda değil Yeşiltepe’de bulunan Milli Egemenlik Ortaokulu’nda yapıyoruz. Buraya gelmeden önce de Turgut Özal Özel Eğitim Ortaokulu ve Meslek Eğitim Merkezi’ni gezdik. Sanırım özel öğrencilerimize çok önem veriyorsunuz.  Engelli öğrencilere yönelik girişimleriniz nelerdir?

BATTAL KANBAY: Biz bu şehrin tüm kesimlerine dokunmak zorundayız. Şehrin ihtiyaçlarına cevap vermek zorundayız. 5-6 konuya çok önem veriyorum. Meslek okulları, engelliler, parçalanmış ve dağılmış ailelerin çocukları ve akademik başarı gibi konulara eğiliyoruz. Normalde Fen liseleri veya Anadolu liselerinde bürokratlar resimler verir buradaki başarıyla şehre bir çerçeve çizerler. Buradaki başarıyı tabii ki göreceğiz ama bu yüzde 10’luk bir başarıdır. Bu yüzde 10’luk bölüm de bizim için önemlidir. Ama mesela Kuluncak ilçemizde öğretmenlerimiz ile konuştuğumuzda Türkiye’de dereceye girecek bir çocuğumuzun tabletinin olmadığını öğrendim.

SORU: Hemen devreye girdiniz mi?

BATTAL KANBAY: Hemen temin ettik. Şunu demek istiyorum. Biz, kırsalda dezavantajlı çocuklarımıza dokunmak zorundayız. Buradan kaçamayız. Bunun hesabını bu çocuklarımız bize sorar. Burayı görmezden gelemezsiniz. Ben bir Milli Eğitim Müdürü olarak çoğu kişinin girmek istemediği alana girdim.

SORU: Başarabilecek misiniz?

BATTAL KANBAY: Çok önemli değil bu. Önemli olan burada bir gedik açmak… Necip Fazıl’ın dediği gibi, Surda bir gedik açtık. Bi kere Malatya’da tüm engelli öğrencilerimizi iyi fiziki ortamlarda eğitimini sağlamak istiyoruz. Aslında sıralarını, sandalyelerini değiştirdik. Gelir gelmez hemen bu işe koyulduk mesela. Şu anda Turgut Özal Özel Eğitim Ortaokulu ve Meslek Eğitim Merkezimizde sıralarımız, sandalyelerimiz ve kitaplıklarımızın üretimi yapılıyor. Hedefimiz tüm okullarımıza kendi üretimimizle fiziki şartları iyileştirmek. Özel Eğitim Okullarımızın şartları çok iyi değildi. Biz bunların hepsini standart haline getiriyoruz. Kale ilçesinde nasılsa Doğanşehir’de de merkezde de aynı olacak. Bu sıraları sandalyeleri öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz yapıyor. Özel öğrencilerimizin rahat edeceği sıralar yapıyoruz. Bunu biz 2020’de başlatmıştık ve Mart ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz.

SORU: 2021’de bunun gibi projeleriniz var mı?

BATTAL KANBAY: 2021 yılında yapmak istediğimiz üç alan var aslında. Birincisi meslek liselerine el atmak istiyoruz. Geçen bir toplantıda Malatya’nın 7 bin 500 kaynakçıya ihtiyacı olduğunu öğrendim mesela. Bizim 10 bin civarında meslek liselerinde öğrencimiz var. Bu şu demek; demek ki biz Malatya sanayisine hitap edecek bir sistem kuramamışız. Bölümlerimizden alanlarımıza kadar demek ki güncel değil.

SORU: Peki ne yapacaksınız?

BATTAL KANBAY: Öncelikle bir çalıştay yapacağız. İlçe Müdürlerimizle bir toplantı yaptık. Herkesin hazırlık yapmasını istedim. Önce kendi aramızda bir karara varacağız sonra Vali Bey’in himayesinde iş adamları ile bir araya geleceğiz. Burada ara elaman değil de aranan elaman sorununu çözmeye çalışacağız.  İkincisi Kızılay’ın eski Vagon Fabrikası’nın yerinde yapılan fabrikanın yanına prefabrik meslek lisesi kurmak istiyoruz. Bunu Kızılay yönetimine de sunduk. Türkiye’de bu şekilde bir meslek lisesi ilk olacak. Hem Kızalay için yetişmiş elaman hem de Tüm Türkiye’de bu alanda aranan elamanlar Malatya’dan çıkacak.
 

SORU: Bu meslek lisesinden Türkiye’de başka yok mu?

BATTAL KANBAY: Yok. Bu ilk olacak. Ayrıca Malatya Yeşilyurt bölgemiz tekstille anılan bir bölgemiz. Büyük tekstil fabrikalarımız var ama bu konuda yetişmiş personel yok. Yeşilyurt bölgemizde bir Tekstil Meslek Lisesi de kuracağız. Sınavlı meslek lisesi olacak. Malatya’nın en büyük problemi bana göre planlama… Okullarımız var, şartlarımız çoğu zaman uygun ama bir planlama yok maalesef. 2021’de belki de enerjimizi alacak konulardan bir tanesi planlama olacak. Burada da çeşitli kurumlarla karşı karşıya geliyoruz. Yıpranıyoruz. Şehrin dokusunu bozan kurumlar var. Biz bunlarla karşı karşıya geliyoruz. Malatya’daki tüm öğrencilerimiz bizim öğrencilerimiz. Ayrım yapamayız. 

SORU: 2021 yılında üç alana gireceğinizi söylemiştiniz. Üçüncüsü neydi?

BATTAL KANBAY: 2021’de yetim, öksüz ve parçalanmış aile çocukları ile ilgili bir proje yapmak istiyorum. Sadece 12. Sınıflarımızda bin 244 yetim, öksüz ve parçalanmış aile çocuklarımız var. 4 bin 48 çocuğumuz ise engelli. Boş zamanımız yok. Bizim bu çocuklara dokunmamız lazım. Ben bu çocuklarımızın ağabeyi olmak istiyorum. Biz Malatya’da bu alanlarda fikir verirsek, şehrimizin bu konuda kendi yetimlerine, öksüzlerine ve parçalanmış aile çocuklarına sahip çıkacağını düşünüyorum. Ben Hançukuru’ndan Fatih Lisesi’ne 3 sene boyunca yürüyerek geldim. Ben oradan çıktım. Kar-kış demeden eğitim gördüm. Benim gibi halen yürüyen çocuklarımız var. Enerjim, çalışmam hep bu yönde olacaktır.

SORU: Bu pandemi döneminde okullardaki hijyen konusunda zorlandınız mı?

BATTAL KANBAY: İki meslek lisemiz 180 ton dezenfektan ve 700 bin maske üretimi yaptı 5 ayda. Tüm okullarımıza dağıttık. Mesela Yunus Emre Mesleki Lisemiz 16 bin kitap baskısı yaptı. Parçalanmış aile çocuklarına, yetim ve öksüz çocuklarımıza dağıttık. Şunu da ekleyeyim; Malatya’da tüm okullarımızda spor kulüpleri kuruyoruz. Bu konuyu da önemsiyorum. 

 

MAHİR TEMUR: Sayın Müdürüm çok teşekkür ederim. Röportajımız bitti. Son sözleriniz varsa almak isterim.
 

BATTAL KANBAY: Ben teşekkür ederim Mahir Bey. Sizin gibi güçlü, cesur bir kalem ile röportaj yapmak beni de mutlu etti. Bizim de şehrimize kendimizi ifade etmek için basın mensuplarının sesimizi duyurması lazım. Bu imkânı verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Röportaj: Mahir Temur

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 10
Mmm 04 Şubat 2021 21:37

Eğitim evde başlar okulda devam eder ve şekillenir.Geleceğin suç makinesi ni de elinde mesleği olan insanlarımıza biz öğretmenler inşa ederiz işini seven kalbinde vicdan taşıyan her eğitimci bunun sorumluluğunu bilir bu projelerinizden dolayı sizi TEBRİK EDiYORUM bir emekli öğretmen olarak ilk görev aldığım bir köy okulundaki çabalarım aklıma geldi çok duygulandım Allah yolunuzu açık etsin.Kaysı habere de teşekkür ederim sizi bize tanıttığı için.Benim aklım hâlâ geçmiş milli eğitim müdürlüğünde kalmıştı ama bu gece rahat uyuyacağım ÇOCUKLARIM emin ellerde

Q 04 Şubat 2021 21:25

Hayatta en iyi yatırım birincisi sağlığa yapılan yatırım ikincisi de eğitime olan yatırımdır.Keşke diğer yöneticilerimize bunun farkında olsa da eba ya giremeyen öğrenciler e bir el uzatsa .Kimin eğitime geleceğimize zerre kadar faydası varsa Allah onlardan razı olsun...

Öğretmen çiğdem 04 Şubat 2021 21:20

Syn TATLI Malatya'nın eğitiminin,öğretmenlerinin en ACI yılları oldu syn milli eğitim müdürümüzden memnunum meslektaş olmamdan gurur duyuyorum umarım çizgisinden çıkmaz Allah yardımcısı olsun...

Ozan 04 Şubat 2021 21:17

Liyakatli bir kişinin dahi kısa zamanda neler yapacağını gösteren bir haber olmuş. Memleketin liyakatli insanlara ihtiyacı var Battal hoca gibi

Helal olsun 04 Şubat 2021 21:13

Helal olsum müdürüme... Helal sana güzel insan. Evin şen olsun.

Ahmt 04 Şubat 2021 15:34

Helal olsun battal hocam.inşallah başarırsın

Cevdet 04 Şubat 2021 15:00

Hemen dağıttığı tabletlerin listesini Selahattin başkana göndersin. Bir daha da habersiz dağıtmasın.

VELİ 04 Şubat 2021 13:19

SENİN ALLAHINA GURBAN OLAYIM MÜDÜRM.BİZ ŞAHİT OLDUK SENİN KOLTUĞUNDA OTURMADIĞINI

Bir öğretmen 04 Şubat 2021 13:04

Ben 20 yıllık öğretmenim, bu anlayışta bir il müdürünü ilk kez görüyorum.İnşallah başarır.

Öğretmen 04 Şubat 2021 13:02

Hem öğretmenlerle hem de öğrencilerle abi-kardeş gibi bir müdürlük yapıyor Battal hocamız. Allah razı olsun.

Bakmadan Geçme