Canbay: TMO tüccar gibi davranıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarının hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, bu fiyatların çiftçiyi sefalete mahkum edeceğini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarının hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, bu fiyatların çiftçiyi sefalete mahkum edeceğini söyledi.

TMO, 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı.

Ton başına buğday için 9 bin 250 TL, arpa için 7 bin 250 TL olarak alım fiyatı belirleyen TMO’ya Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay tepki gösterdi.

Bugün yapılan yazılı açıklamada Canbay, çiftçinin kara gün dostu olması gereken TMO’nun bu açıkladığı rakamların hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Canbay, “Çiftçinin kara gün dostu olması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklanan hububat alım fiyatları çiftçiyi zora sokmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 yılı için açıkladığı hububat alım fiyatları, çiftçimizin girdilerindeki yüksek maliyet karşısında tam bir hayal kırıklığıdır. Buğday için ton başına 9 bin 250 arpa için ise 7 bin 250 TL olarak belirlenen alım fiyatları, çiftçimizi sefalete mahkûm edecektir. Mazot, gübre, elektrik ve benzeri birçok girdi kalemine yüzde 100'ü aşan zamlar yapılırken, alım fiyatlarına sadece yüzde 12'lik bir zam yapılması kabul edilemez.” dedi.

"Bu Yanlıştan Derhal Vazgeçilmelidir!"
Bu açıklanan fiyatlar ile çiftçiye büyük darbe vurulduğunu aktaran Mustafa Canbay, TMO’nun tüccar gibi davrandığını, çiftçinin yerine tüccarın kara gün dostu olduğunu, bu açıklanan rakamların çiftçinin girdi maliyetlerindeki artıştan dahi çok çok altında olduğunu ve bu yanlıştan derhal vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.

"İthal Eden Değil Üreten Bir Ülke Olmalıyız!"
Canbay, “Açıklanan bu hububat alım fiyatları çiftçiyi üretimden koparacaktır. Hububat alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ne Cumhurbaşkanı ne de Bakan açıklama yapama ihtiyacı duymadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir duyuruyla alım fiyatlarını ilan etti. Çiftçimize tam bir darbe vuruldu. Adeta açıklanan bu alım fiyatları ile çiftçiye, 'Sen önümüzdeki yıl hububat ekme, biz ithal ürün getirelim' diyorlar. Çünkü yılbaşından beri yurt dışından buğday Ukrayna'dan ya da Rusya'dan ithal ediliyordu. Depolarda önemli ölçüde yer de yok. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkûm bırakacaklar. Tarım bir milli güvenlik meselesidir. İthal eden değil üreten bir ülke olmalıyız". diye ifade etti.

Bakmadan Geçme