Çocuklar için Çevre ve Çocuk Ajandası

Malatya Büyükşehir Belediyesi, özellikle çocukları çevre konusunda bilinçlendirmek amacıyla özel olarak hazırladığı ajandayı, bazı okullarda öğrencilere dağıttı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na bağlı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü elemanları tarafından hazırlanarak bastırılan Çevre ve Çocuk Ajandası bir taraftan ajanda özelliği taşırken bir taraftan da çevre ile ilgili önemli bilgi ve mesajlar içeriyor.

Yaprağın bir sayfasında not yazma bölümü, diğer tarafında ise eğitici ve öğretici bilgilerin yer aldığı ajanda; gerek içerdiği bilgiler ve gerekse çizgisel tasarımları ile adeta bir ders kitabı niteliğinde.

Çevre eğitimi verilerek, Çevre ve Çocuk Ajandası dağıtıldı

2 bin adet olarak bastırılan ajandalar, Vali Galip Demirel Orta Okulu, Fatih İlkokulu, Topsöğüt Akpınar İlkokulu, Sümer İlkokulu , Begüm Kartal İlkokulu , Bilim Sanat Eğitim Merkezi, Pütürge Örmeli İlkokulu, Karakavak İlkokulu, Doğa Koleji, Mehmet Emin Bitlis İlkokulu, Türkiyem İlkokullarında düzenlenen çevre eğitimi konferanslarının ardından öğrencilere dağıtıldı.

İlkokul ve ortaokul öğrencileri seviyesinde özel tasarımlı renkli olarak hazırlanan ajanda içerisinde, Büyükşehir Belediyesinin çevre ile ilgili projeleri, acil telefon numaraları, ölçü ve tartı birimleri, çarpım tablosu, takvim, ders çalışma teknikleri, hayvanlar ve bitkiler ile ilgili ilginç bilgiler, çevre, çevre kirliliği, enerji tasarrufu, çevreyi koruma, küresel ısınma, atık, çöp, sağlık, atıkları ayrıştırma, geri dönüşüm, çevreci olma, hastalıklardan korunma, çevre dostu enerjiler, su israfı, sağlıklı beslenme ve büyüklere öğütler gibi bilgiler yer alıyor.

''Eğitilmiş çocuklar, yarınların güçlü yöneticisi olur''

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çevre ve Çocuk Ajandasının önsözünde, günümüzde çevre kirliliği etkilerinin artması nedeniyle çevre kirliliğinin önlenmesi ve bu yönde yapılması gereken çalışmalara verilen önemin arttığını söyledi.

Çocukların bir milletin en büyük değeri olduğunu belirten Çakır, ''Çünkü eğitilmiş çocuklar, yarınların güçlü yöneticileri olurlar. Çocukları, sağlıklı ve eğitimli nesiller olarak, barış içinde yaşayacakları mutlu yarınlara ulaştırmak, bütün milletlerin ortak sorumluluğudur'' dedi.

Büyükşehir Belediyesinin çevre ile ilgili yaptığı çalışmalara da değinen Çakır, ''Malatya atık pil toplamada ülke genelinde ikinci oldu. Hava kalitesi bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca havası en temiz il ilan edildik. Gürültü haritasını tamamladık. Atıklarımızı değerlendirerek çöpten, 10 bin konutun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji ürettik. Malatya Entegre Çevre Projesini oluşturduk. Bu proje ile birlikte 60 bin konutun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji üreterek, hem farklı yöntemlerle atıklarımızı bertaraf etmiş hem de havası temiz il olma iddiasında önemli bir mesafe kat etmiş olacağız'' diye konuştu.

Yorumlar 5

Bakmadan Geçme