Darende Belediyesi'nde kafaları karıştıran ihale!

2 gün sonra Darende Belediyesi tarafından yapılacak ihale ile ilgili ciddi iddiaları Mahir Temur yazdı.

Tohma Çayı’ndan Balaban’a tarımsal sulama için yer altına döşenen ve yaklaşık 5 yıl önce boşa çıkıp kullanılmayan demir boruların bir kısmı 5 ay önce Darende Belediyesi tarafından yer altından çıkarılıyor.

İşte bu demir boruların 2 gün sonra yapılacak ihalesi ile ilgili ciddi iddiaları Mahir Temur yazdı.

Özel Haber- Mahir Temur

Darende Belediyesi tarafından ilan edilen ihale ile ilgili usulsüzlüğün olduğunu dile getiren kaynaklarımız, hem ihale şartnamesinde yer alan demir boruların kilogramında yanlış yapıldığı hem de bu tür hurdaya çıkmış kamu mallarının Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) verilmesi gerektiğini vurguladılar.

 

KAMU MALI HURDA MKE’YE VERİLİR

15.12.2021 tarihinde Darende Belediyesi tarafından ilan edilen ihalenin usulsüz olduğu iddia ediliyor.

Yaklaşık 5 yıldır kullanılmayan ve 5 ay önce Darende Belediyesi tarafından toprak altından çıkarılan boruların “hurda” niteliğinde olduğu vurgulanırken, bu boruların ihale usulü ile satılamayacağı ve MKE Hurda İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne satışı yapılması gerektiği bildiriliyor.

Bu nedenle; 7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri çerçevesinde, her türlü hurda malzemenin, kamu kurum ve kuruluşlarınca HURDASAN A.Ş.’ye satışı yapılmalıdır, deniyor.

2019 yılında bu kanuna uymayan Adana Sarıçam Belediyesi’ne MKE Genel Müdürlüğü tarafından üst yazı gönderiliyor. “21.08.2019 tarihinde yapılacak hurda ihalesinin iptal edilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim” deniyor.

 

 

 

250 TON DEĞİL 500 TON

Darende Belediyesi tarafından ilan edilen ihale şartnamesindeki bir diğer usulsüzlüğün ise boruların kilogramında olduğu iddia ediliyor.

Demir boruların her birinin en az bin 200 kilogram olduğunu ve Darende Belediyesi şantiyesinde çıplak gözle 400’den fazla borunun sayıldığını iddia eden kaynaklarımız, “İhale şartnamesinde boruların toplam ağırlığının 250 ton olarak belirtiliyor. Aslında borular en az 500 ton civarında” diye ifade ettiler.

 

DARENDE BELEDİYESİ SUÇ MU İŞLİYOR?

Yukarıda paylaştığımız bilgiler, belgeler ve fotoğraflar ışığında Darende Belediyesi’nin 2 gün sonra yapacağı ihale ile ilgili açıklama yapması bekleniyor?

7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ortadayken Karara muhalefet niteliğindeki bu yapılacak ihale ile ilgili Darende Belediyesi’ne Kayısı Haber olarak 3 soru sormak istiyoruz?

1: 5 yıl önce boşa çıkan ve 5 ay önce toprak altından çıkardığınız demir borular “hurda” niteliğinde değil mi?
 

2: 7/2156 sayılı karar ortadayken bu ihaleyi yapmanız suç değil mi?
 

3: İhale şartnamesinde 250 ton diye açıkladığınız boruların toplam ağırlığı 500 ton diye iddia ediliyor. Boruların her biri kaç kilogram ve kaç adet boruyu satışa çıkarıyorsunuz?

 

İsa Özkan: Kamu yararı var

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, yaptığımız haber sonrası açıklamalarda bulundu.

“Darende Belediyesi’nden kafaları karıştıran ihale!” başlıklı haberimizden sonra Kayısı Haber’e açıklama yapan Özkan, 15.12.2021 tarihinde yapılacak ihalenin gününün yanlış yazılması yüzünden iptal edileceğini bildirdi.

Yer altından çıkarılan boruların Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) verilmesi ile ilgili Karar sorusuna İsa Özkan, Sayıştay ile görüştüklerini ve burada Darende Belediyesi’nin yaptığının kamu yararı yönünde olduğunu söyledi. Kamu yararını düşündüklerini belirten Özkan, “Hurda fiyatı çok düşük. Piyasada bu boruların kilosu 5-6 lira. Ben niye 90 kuruşa satacağıma 5-6 liraya satmayayım? Nakliye fiyatına ben niye MKE’ye vereyim. Burada satıp Darende’nin işini yaparım” dedi.

İhale şartnamesinde 250 ton olarak belirtilen boruların aslında 500 ton olduğu iddiasına ise İsa Özkan, biz tartıp oraya koymadık, dedi.

Özkan, Boruların tartılmadığını ve toplam ne kadarsa satılacağını, İkinci el olarak birim fiyatının belirlendiğini aktardı.

Ayrıca ihale tarihinin Çarşamba yerine Perşembe yazıldığı için ihaleyi iptal ettiklerini vurgulayan Özkan, bir an önce tekrar ihaleye çıkacaklarını belirtti.

.
Mahir Temur – Kayısı Haber

Bakmadan Geçme