ESENLİK ile ilgili beklenen cevaplar!

Geçtiğimiz ay MESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından gündeme getirilen ve uzun süre gündemden düşmeyen ESENLİK olayı halen belirsizliğini koruyor.

Kronoljik olarak sıralarsak Şevket Keskin ilk önce ER TV’de çıktığı programda konuşmuştu.
O konuşmasında, “Bu grup içerisinde aralarında toptancılık yapan ve TIR’larca belediyeye mal veren Malatya milletvekili de var. Şimdi bu milletvekilinin Büyükşehir Belediyesi Esenlik Şirketinden alacağı var. Bu alacağına karşılık el atından belediye iki tane büyük marketini yeriyle birlikte bu vekile gizlice veriyor. Hatta belediye ruhsatını dahi vermiş” diye ifade etmişti.

Aynı programda, “Malatyalıların marketi AKP Milletvekiline verilemez. Ben şelalecileri AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a da anlattım. Bu şehrin bu gruplardan temizlenmesi lazımdır. Tüm şehir bunlardan rahatsız… Bu din Allah’ın dinidir. Bunlar dini kullanıyorlar. Belediye başkanları milletin başkanı olmalıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat bu konuda çıkıp kamuoyuna açıklama yapmak zorunda” diye konuşmuştu.

Şevket Keskin’e ilk cevap Esenlik Genel Müdürü Sami Üzmez’den gelmişti.

Samiz Üzmez, “25 tedarikçi firma temsilcisiyle bir araya gelinmiş ve istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir… Bu toplantıda esnafımızı finansal anlamda rahatlatabilmek için ticari firma temsilcilerine alacaklarının yeniden yapılandırılması ve talep eden firmalara alacaklarına karşılık şirketimizin sahip olduğu gayrimenkuller ve taşıtlardan alma önerisi sunulmuştur. Bu öneriye sıcak yaklaşan firmalara, şirketimizin genel kurulunda alınan yetki çerçevesinde; piyasa analizleri yapıldıktan ve ilgili kuruluşlardan görüş alındıktan sonra 3 dükkân, 9 daire ve çeşitli özelliklerde 27 taşıt alacaklarına karşılık satılmıştır. Böylelikle şirketimizin kasasından nakit çıkışı yapılmadan önemli ölçüde borç ödemesi gerçekleştirilmiş, şirketimiz finansal olarak rahatlatılmıştır.” diye basına açıklama yapmıştı.
Bu yapılan ilk açıklamadan sonra Şevket Keskin’in iddiaları kısmi de olsa doğrulanmıştı. Esenlik’in borcuna karşılık hiçbir ihale yapmadan 3 dükkan, 9 daire ve 27 taşıt alacaklarına karşılık bazı tedarikçilerine verildiği ortaya çıkmıştı.
Esenlik Genel Müdürü’nden sonra BUSABAH gazetesinde yazan Mahir Temur ise Esenlik Genel Müdürü’ne sorular sormuştu. Hangi taşınmazlar kaç liradan kimlere verilmiştir, Hakan Kahtalı’nın şirketi de dahil toplam kaç tedarikçi ile çalışıyorsunuz, Esenlik’in toplam borcu ne kadardır, sorularını sormuştu.

Aynı yazıda Mahir Temur Esenlik ile ilgili bir iddia ortaya atmıştı. Malatya’da faaliyet gösteren Aslanlar Marketin Esenlik tarafından satın alındığı ve satın almanın sebeplerini sormuştu yazısında Mahir Temur. Bu satın almadan önce Aslanlar Marketin Hakan Kahtalı’nın şirketine yüklü borçlandığını da aktarmıştı yazısında. Bu borcun o satın alma sonucunda kapatıldığı iddiasını gündeme taşımıştı.

Bu açıklamalar ve yazıdan sonra Hakan Kahtalı’nın avukatı basına bir bildiri göndermişti.

“Tamamen iftira” başlıklı bildiride Hakan Kahtalı’nın şirketin yüzde 33’üne sahip olduğu, bu şirketin 1998 yılında kurulduğu ve 1998 yılından beri Esenlik ile iş yaptığını, söylemişti Hakan Kahtalı’nın avukatı. Ayrıca Hakan Kahtalı’nın şirketinin iki dükkan değil borcuna karşılık bir dükkan aldığını öğrenmiştik aynı bildiride.

AK Parti Malatya milletvekili Hakan Kahtalı’nın avukatının açıklamasından iki gün sonra yine ER TV’de bir programda iddialara cevap vermişti. Programda, yapılanların iftira olduğunu, bu konu ile ilgili Şevket Keskin’i aradığını ama cevap vermediği ve şirketin küçük bir ortağı olduğunu söylemişti.

Bu açıklamadan hemen sonra Şevket Keskin ise 9 maddelik jet bir açıklama gönderdi basına.
Kendisini doğruladığını ve Mahir Temur’un ortaya attığı Aslanlar Market olayını da eklemişti bildirisine.
O bildiride, “Malatya Büyükşehir Belediyesine ait ve kamu malı olan Esenlik Şirketinin Genel Müdürü şu sorulara da kamuoyu önünde yanıt versin; ‘Malatya’da faaliyet gösteren bir marketler zincirini satın aldınız mı? O marketler zincirini satın alırken, o şirketin bazı şirketlere olan borçlarını da devraldınız mı? O şirketler kimlere aittir? O marketler zincirinin satın alınmasının maliyeti ne kadardır? Esenlik Şirketinin mali durumunu denetleyen şirketin sahibinin Büyükşehir Belediyesinde siyaseten üstlendiği bir görevi var mı? Pazarlık usulü 10 tane aracı kime verdiniz?’” diye sormuştu Esenlik Genel Müdürü’ne...

Esenlik Genel Müdürü’nün ilk açıklamasından sonra sessiz kaldığını vurgulamak isteriz. İşte bu noktada CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı Esenlik olayını. Şevket Keskin’in dillendirdiği soruları Meclis’e taşıdı ama Aslanlar Market ile ilgili satışı sormadı. Ya da soramadı.

O günlerde günlerce sessiz kalan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Veli Ağbaba’nın Esenlik olayını TBMM’ye taşımasından sonra yine ER TV’de sessizliğini bozmuştu.Esenlik olayına çok kısa giren Polat, neredeyse hiçbir soruya cevap vermezken Veli Ağbaba’nın Esenlik olayını Meclis’e taşımasını siyasi bulmuştu. Aynı programda sürekli “şeffafız” diyen Polat, hem Şevket Keskin hem Veli Ağbaba hem de Mahir Temur’un sorularına cevap vermeyip “şeffafız” demesi kamuoyunda daha çok merak konusu oluşturmuştu.

Esenlik olayında bu son açıklamadan yirmi gün geçti. 20 gündür Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden veya Esenlik Genel Müdürlüğü’nden bir ses çıkmadı.

Malatya menfaati gereği cevaplanmayan soruları tekrar sormak istiyoruz.

BİR: Bu olaylardan sonra Hakan Kahtalı’nın yüzde 33’üne sahip olduğu şirket halen Esenlik ile iş yapıyor mu?

İKİ: Esenlik’in borcuna karşılık verilen dükkanlar, daireler ve araçlar kaça ve kimlere verilmiştir?

ÜÇ: Esenlik’in Aslanlar Marketi aldığı doğru mudur? Bu satışın Esenlik’e katkısı var mıdır?

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin en azından bu üç soruya cevap vermesi beklenmektedir.

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme