Göktürk-1 uydusu uzaya fırlatıldı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: Göktürk-1 uydusu ile yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacımızı hiçbir coğrafi kısıtlama olmadan karşılayabileceğiz.

Milli Savunma Bakın Fikri Işık, “Artık Türkiye’de kendi uydusunu üreten bir ülke konumuna yükseldi. Bugün uzaya fırlatacağımız Kara Kuvvetlerimizin ikinci gözlem uydusu olacak Göktürk-1 uydusu ile yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacımızı hiçbir coğrafi kısıtlama olmadan karşılayabileceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende Göktürk-1’in uzaya fırlatılma anı canlı izlendi. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, törenin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ mensubu darbecilere karşı kahramanca direnen Kahraman Kazan’da icra edildiği için memnuniyet duyduğunu ifade etti. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilgi ve iletişim sektörünün hayatın en belirleyici sektörlerinden biri haline geldiğini belirten Işık, Türkiye olarak bilim, teknoloji gibi alanlarda dikkat çekici atılımlar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Artık Türkiye’de kendi uydusunu üreten bir ülke konumuna yükseldi”

İlk milli uydunun 2011 yılı sonlarında uzaya fırlatıldığını anlatan Işık, “Daha sonra 2012’de Göktürk-2 uydusunu uzaya gönderdik. Artık Türkiye’de kendi uydusunu üreten bir ülke konumuna yükseldi. Bugün uzaya fırlatacağımız Kara Kuvvetlerimizin ikinci gözlem uydusu olacak Göktürk-1 uydusu ile yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacımızı hiçbir coğrafi kısıtlama olmadan karşılayabileceğiz. Her alanda çok büyük atılımlar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Şuanda bulunduğumuz yerleşkede 18. ATAK helikopterimizi de geçtiğimiz hafta TSK’mıza teslim ettik. Geçen haftalarda Roketsan’ın ürettiği Kasırga’yı Kara Kuvvetlerimize teslim ettik. Sayın Cumhurbaşkanım, son günlerde bazı Avrupa ülkelerinden gelen ambargo söylemlerine en güzel cevabı sizin önderliğinizde başlatılan yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle veriyoruz. Bu kapsamda milli piyade tüfeğimizin teslimatını bu ay içerisinde tamamlayacağız. İmkan ve kabiliyetlerini arttırdığımız Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asker elbisesi giymiş hain FETÖ’cülerden temizlendikçe şüphesiz daha çok güçleniyor” şeklinde konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, tasarım, üretim, test ve entegrasyon alanlarında özgün katkılarının olduğu Göktürk-1’i uzaya gönderdiklerini dile getirerek, “Bugün uzay yolculuğuna çıkacak olan Göktürk-1 uydusu bizlere 24 saatlik döngüde yaklaşık 250’den fazla çok yüksek çözünürlükte ve renkli görüntü aktarabilecek. Aktardığı görüntüler sayesinde yüksek hassasiyetli istihbarat elde edilecek, hassas güdümlü akıllı mühimmatlar yüksek isabet sağlayacaktır. Örneğin 3 boyutlu harita üretimi, sınır ve iç deniz bölgelerin izlenebilmesi dahil sivil ve askeri kabiliyetler kazanılacaktır. Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularının yanı sıra önümüzdeki dönemde tamamlayıcı gözlem uyduları, erken ihbar uyduları ve haberleşme uyduları uzaydaki yerlerini alacaktır. Bu uydular ve bunları yerden yönetecek olan Hava Uzay Grup Komutanlığımıza Türk Hava Kuvvetleri daha çok hava uzay gücü olacak. İnanıyoruz ki Türkiyemiz'in istiklal ve istikbali daha güçlü teminat altına alınabilecektir” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme