Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İnsanlık tarihi kültürel bağımsızlığı olmayan milletlerin ekonomik bağımsızlıklarının da olmadığını ortaya koyuyor. Ekonomik bağımsızlık sahibi olmak istiyorsak, teknolojide bağımsız olmak istiyorsak kendi milli kültürel değerlerimizi üretmemiz, kendi değerlerimiz üzerinde 21. yüzyılı yeniden ihya etmemiz lazım dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “İnsanlık tarihi kültürel bağımsızlığı olmayan milletlerin ekonomik bağımsızlıklarının da olmadığını ortaya koyuyor. Ekonomik bağımsızlık sahibi olmak istiyorsak, teknolojide bağımsız olmak istiyorsak kendi milli kültürel değerlerimizi üretmemiz, kendi değerlerimiz üzerinde 21. yüzyılı yeniden ihya etmemiz lazım” dedi.

Malatya’nın Cumhuriyet Dönemi ve sonrası kültürel yaşamının gelecek nesillere aktarılması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Fırat Kalkınma Ajansının katkıları ile Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağında yapımı tamamlanan Malatya Kültür Evi, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekilleri Nurettin Yaşar ve Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın katılımıyla açıldı.

Açılış programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Sanat Sokağını Malatya’nın bir Kültür Adasına dönüştürdüklerini belirterek, “Her geçen gün buradaki etkinlikler ve katılımlar daha da artmaktadır. Yanı başımızda bulunan ve belediyemize devredilen kerpiç evler de turizm ve cazibe merkezi şeklinde tamamlanarak hizmete girdi. Orada da oluşturulan yeni müzelerimiz var. 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı anlatan müzemizi hayata geçireceğiz. Yine orada Radyo - Gramofon Müzemizi hayata geçireceğiz. Burası yaşayan bir kültür adası oldu. Sanat galerimizde, semt konaklarımızda aynı anda 80’in üzerinde grubumuz var, 25-30 alanda sanat ve hobi etkinliklerimiz bulunuyor. 33 merkezimizde öğrencilerimize verdiğimiz eğitimlerimiz var. Kadın Aile Danışma Merkezimiz tarafından ailelere yönelik rehberlik hizmetleri sunuyoruz. Kültür anlamında bizim merkez olarak seçtiğimiz bu ada kültür adasına dönüşecek. Malatya’nın yaşayan konak yapısını, mutfağından tutun da yatak odasına kadar bizim geçmişimizi yansıtan bir kültür evini tamamladık ve açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu açılış törenimize katılarak bizleri onurlandıran Bakanlarımıza ve konuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen alt yapı yatırımlarının önemine değinerek, “Fiziki yapıları yapmak bizim görevimiz. Kıymetli iki tane Bakanımız bugün Malatya’da. Genel politikalarımız çerçevesinde Malatya’ya çok önemli yatırımlar kazandırdık. Toplamda 16 yılda 16 milyar TL’yi Malatyamıza kazandırdık. Yerel yönetimlerimizin yaptığı çalışmalar takdire şayan. Bugün Malatyamızda çok güzel bir sokağı daha Malatya’ya kazandırıyor değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız. İçindeki mekan Malatya ruhunu yansıtacak. Dünü hatırlayarak, bugünü bilerek, yarını inşa etmek istiyoruz. Sanatta ve kültürdeki önemli yatırımlarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, Malatya’nın huzur kenti olduğunu dile getirerek, “Malatya girişimcileri ile insan kaynakları ile sermayesi ile okuyan, araştıran insanı ile Türkiye’nin mayası kentlerinden birisi. Malatya’nın gelişimi, değişimi ve dönüşümü esasında Türkiye’nin değişimi dönüşümü ile paralellik arz ediyor. Malatya, bir yandan çeşitli alanlarda büyümesini sürdürürken bir yandan da geleceğe geçmişin izlerini aktarabilme ve geçmişten ders alıp geleceğe yön verebilmek adına çok önemli bir kent. Malatya’nın geçmişini yansıtan bir kültür evine ihtiyaç vardı. Bunu gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Malatya’nın içinde barındırdığı değerlerle, bilgi birikimiyle Türkiye’ye ve dünyaya söyleyeceği çok şey var. Malatya’da 60 yıl önce yaşantı nasıldı, bu kültür evleri vasıtası ile görebiliyoruz. Malatya’nın gelişimine ve dönüşümüne katkı sağlayan bu adanın oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kültür Evimizin Malatya’ya hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise, 15 yıldır iktidarda olan AK Partinin 4 tane temel özelliği olduğunu kaydederek, “Bunlardan birisi: Reformcu olmasıdır. AK Parti kendisinden önceki krizleri ve kaosları reformcu tabiatıyla aşmış, reform adımlarıyla Türkiye’de birçok yeniliklere imza atmıştır. İkincisi: Demokrat ve özgürlükçü bir partidir. Bu topraklarda herkesin kendisini birinci sınıf vatandaş olarak tanımlayabilecek şekilde yaşaması ve farklılıkların azaltılması noktasında gayret sarf etmiş, herkesin önünü açmıştır. Üçüncüsü: AK Parti kapsayıcı bir partidir, herkesin kendisini içinde görebileceği bir siyasi atmosfer oluşturmuştur. İster mezhepsel farklılıkları olsun, ister hayat tarzları itibariyle farklılıkları olsun, ister etnik kökenleri itibariyle farklılıkları olsun, memlekette herkesin kendisini içinde görebileceği bir siyasi atmosfer oluşturmuştur. AK Partinin dördüncü özelliği ise: Yerli ve milli olmak özelliğidir. Yerli ve milli olmak önce kendi kültürünü tanımak, kendi toplumunu tanımak, kendi toplumuna yan gözle değil tüm gönlüyle ve kalbiyle bakabilmek demektir. Bu memlekette Türk milletinin kendi öz ve eski kültüründen uzaklaşması için nice baskıların yaşandığı dönemler oldu. Türkiye’de devletin kültürü ile milletin kültürünün birbirinden farklı olduğu dönemler yaşadık. Biz tam manası ile kültürel anlamda bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Çok büyük bir kültürün üzerinde oturuyoruz. Bunları sadece eski eserler olarak görmeyin. Sözlü kültür bakımından da son derece zengin bir kültüre sahibiz. Tarihinden kopuk bir millet, köksüz bir millet haline gelir. Kültürü olmayan bir millet başkalarının kültürlerinin istilası altında olmaya mahkum bırakılır. İnsanlık tarihi kültürel bağımsızlığı olmayan milletlerin ekonomik bağımsızlıklarının da olmadığını ortaya koyuyor. Ekonomik bağımsızlık sahibi olmak istiyorsak, teknolojide bağımsız olmak istiyorsak kendi milli kültürel değerlerimizi üretmemiz, kendi değerlerimiz üzerinde 21. yüzyılı yeniden ihya etmemiz lazım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve beraberindekiler Malatya Kültür Evinin açılış kurdelesini kesti. Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve beraberindekiler kurdele kesiminin ardından Malatya Kültür Evini ve Fotoğraf Makineleri Müzesini gezdi.

Bakmadan Geçme