'MAKRO İKİNCİ YİMPAŞ OLMA YOLUNDA!'

Bugün Malatya'nın ilk AVM'si Afra'nın yani şimdiki ismiyle Makro Alışveriş Merkezi'ndeki esnafları ziyaret ettik. Yaşadıkları sıkıntıları dinledik. Konkordato ilan eden Makro Marketin kapanmasından sonra Makro AVM'de faaliyet gösteren esnaflar çok sıkıntılı.

Bugün Malatya’nın ilk AVM’si Afra’nın yani şimdiki ismiyle Makro Alışveriş Merkezi’ndeki esnafları ziyaret ettik. Yaşadıkları sıkıntıları dinledik. Konkordato ilan eden Makro Marketin kapanmasından sonra Makro AVM’de faaliyet gösteren esnaflar çok sıkıntılı.

BURASI İKİNCİ BİR YİMPAŞ OLMA YOLUNDA

3 yıldır Makro Alışveriş Merkezinde esnaf olan Şeyho Aslan, Makro Market kapandıktan sonra burada esnaf tamamen bitmiş durumda. Burası ikinci bir Yimpaş olma yolunda. Eğer Esenlik burayı alırsa hepimiz için iyi olacak ve Makro AVM kurtulacaktır. Bir aydır Makro Market kapalı olduğundan beri işimiz yüzde 80 düştü, diye konuşan Şeyho Aslan belediyeden yardım istediklerini, belirtti.

Belediyemiz zarar etmeden Makro Marketi Esenlik yaparsa Malatya’nın en büyük en çok cirosu olan marketi olur, diye konuşan Şeyho Aslan, “Aslında burası bana göre Esenlik’in kar edebileceği bir yer. Esenlik ile Makro yönetimin anlaşması aslında çok uygundu. Cironun yüzde 2.75’ine anlaşmışlardı. Bir kuruş talep etmeden Esenlik’in kasasından bir kuruş çıkmadan böyle büyük bir yer tahsis ettiler. İçindeki raflar ve tüm malzemesiyle teslim edeceklerdi Esenlik’e. Niye iptal edildi halen anlayamıyoruz” diye konuşmasını bitirdi.

2 BİN 500 KİŞİDEN 200 KİŞİYE İNDİ

2 yıldır Makro AVM’de işletmeci olan Gökhan Yiğit ise, “Son altı aydır zaten Makro Marketin bir süreci vardı. Konkortodo vermişti ve bu süreçten sonra Makro yönetimi buradaki esnafı yalnız bıraktı. Market kısmı da kapanınca Malatya Makro deyince buradaki marketi algılanıyordu. Yani insanlar genel hatlarıyla buradaki markete geliyordu. Bundan bir yıl önce Makro AVM’ye giriş yapan sayısı 2 bin 500 civarındaydı. Şimdi bu rakam 200’lere kadar düştü. Kirada da herhangi bir indirim yok, AVM için yapılan bi şey yok… Buradaki esnaf tamamen mağdur… Bunun için Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin buradaki Malatya esnafına destek olması lazım. Burada 40 esnaf var ve 200 kişi ekmek yiyiyor. Belediyenin bir katkısı olması lazım ve bizler bu katkıyı sabırla bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan’ın bi açıklamasında ‘Eğer bir belediye başkanı bağlı olduğu bölgedeki esnafın, halkın telefonunu açmıyorsa, işlerini halletmiyorsa o başkan seçimde sıkıntı yaşar’ diye konuşması var. Biz de diyoruz ki belediye başkanımız bizim sıkıntımızı çözsün" dedi.

Biz şunu anlamak istiyoruz. Esenlik,  Makro Marketin malzemesini teslim aldı, demirbaşının sayıp kayıt altına alındı, sözleşmelerin iki tarafa gönderildiği ama daha sonra Büyükşehir’den yaşanılan sıkıntılardan dolayı bu satış işlemi askıda kaldı, diye konuşmasına devam eden Gökhan Yiğit, Esenlik’in Battalgazi giriş yolundaki Makro Marketi kiraladığı ve faaliyete geçtiğini vurguladı.
 
16 SOĞUK HAVA DEPOSU TÜM ESENLİK’E YETER

Konuşmasına devam eden Yiğit, “Makro Market o kadar elverişli bir market ki 5 bin metre karelik bir yerden bahsediyoruz. Rafları, fırınları, dondurucuları ve arkasında 16 tane çok büyük soğuk hava depoları Esenlik’in tüm soğuk hava kapasitesini çözümler” dedi.

Makro AVM esnaflarından İlhan Aşık da Esenlik’in zarar etmediğini dile getirirken şu ifadeleri kullandı: 

“Biz burada eylem yapan veya sıkıntılarımız var diye yaygara çıkaran bir esnaf grubu değiliz. Biz sadece burada, aylık 2 trilyona yakın bir cirosu olan ve 5 bin metrekare bir alanın Esenlik’in kiralamasını isteyen esnaflarız. Makro’nun 2 tirilyon ciro yaptığı yerde Malatya’mızın malı Esenlik kaç trilyon ciro yapar siz hesaplayın. Yabancı bir firma buraya girmektense Esenlik’in burada faaliyet göstermesi hem Malatya’mıza hem Esenlik’e hem de bizlere faydası olacaktır. Bu saatten sonra tüm Türkiye’de konkordato vermiş bir grubun bize faydası yok” diye konuşmasını bitirirken ismini vermek istemeyen bir Makro AVM esnafı ise, “Ben yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

Yaklaşık iki saat boyunca Kayısı Haber olarak incelemelerde bulunduk. Çoğu esnafın görüşlerini aldık. Bundan iki ay önceye kadar 2 trilyon cirosu olan ve 5 bin metrekareye sahip bir alanda ve 16 soğuk hava deposuna sahip bir kapalı alanın Esenlik’e geçmesini çok anlamlı bulduk. Bir kuruş para ödemeden içindeki raflarla ve soğuk hava depolarıyla cironun yüzde 2.75’ine yapılan anlaşmayı ise Malatya’nın yararına bulduk.

Kayısı Haber olarak soruyoruz:
Bu kadar güzel bir yerin bu kadar güzel bir anlaşmanın iptali neden oldu?

Bu gerçekten bir iptal midir yoksa öteleme midir?

Malatya Büyükşehir Belediyesi kamuoyu ile birlikte MAKRO AVM’deki esnafları bilgilendirmelidir.

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme