Malatya'dan Kısa Kısa...

3 Nisan 2017 Pazartesi gündemine ait güncel Malatya haber başlıklarına ve detaylarına tek sayfadan ulaşın...

- İlaçlama sezonu törenle start aldı

Malatya Büyükşehir Belediyesinin ilkbahar-yaz dönemi haşere ile mücadele ve ilaçlama sezonu törenle startı aldı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 2017 yılı haşere ile mücadele ilaçlama çalışmalarına törenle start verildi. Malatya Büyükşehir Belediye binası önünde 3 Nisan 2017 Pazartesi günü düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan’ın yanı sıra daire başkanları, şube müdürleri ve Esenlik Şirketi Genel Müdürü Hulusi Poyraz ile ilaçlama personelleri katıldı.

Düzenlenen törenle haşere ile mücadele çalışmalarının başladığını belirten Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, haşereyle daha etkin bir şekilde mücadele edebilmek için eylem planı hazırlandığını söyledi. Turan, “Malatya genelinde 13 ilçe ve 716 mahallede ekiplerimiz etkin bir şekilde mücadele çalışmalarına başlayacaktır. İlimizde 11 bin larva üreme noktası tespit edilmiştir. Nisan ayı, ilaçlama ekiplerimiz için çok önemlidir. Larva ile mücadele 20-25 günlük periyotlarla yapılmaktadır. Amacımız larvaların kanatlanmadan kaynağında yok edilmesidir. Kanatlandıktan sonra bu haşerelerle mücadele daha da zorlaşmaktadır. İlaçlama faaliyetlerinin bilinçli ve kontrollü bir şekilde yapılması çok önemli. Doğaya zarar vermeden diğer canlıları düşünerek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Haşereyle mücadele çalışmaları sırasında teknolojik imkanlardan faydalanıldığını belirten Turan, “Malatya Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda teknolojinin getirmiş olduğu yeniliklerden de faydalanılmaktadır. İlaçlama çalışmalarını yürüten ekibimiz 100 kişiden oluşmaktadır. İhtiyaç olması halinde bu ekibimizi artırma olanağımız bulunmaktadır. Ekiplerimiz 24 arazi tipi araç ve Pülverizatör, holder ve sırt pompaları ile teknolojinin getirmiş olduğu imkanlardan faydalanmaktalar. Larva döneminde ekiplerimiz gece gündüz çalışmalarını sürdürmekteler” ifadelerini kullandı.

Haşere ile mücadeleyi 4 mevsim sürdürdüklerini ve haşerelerin üreme alanı olan on binlerce hurda lastikleri Malatya genelinde toplayarak geri dönüşüme kazandırdıklarını kaydeden Genel Sekreter Ercan Turan, ilaçlamanın yanı sıra eğitim çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirterek, farkındalık ve bilinçlendirmenin artırıldığı zaman çalışmaların daha başarılı olacağına inandığını söyledi. Turan eğitim çalışmaları kapsamında bütün mahalle muhtarlarının yanı sıra okullarda da öğrencilere eğitim seminerleri düzenlendiği kaydetti.

Ercan Turan’ın konuşmasının ardından ekipler yapılan duanın ardından haşereyle mücadele çalışmaları için görev yerlerine hareket etti.


- Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele Konferansı düzenlenecek

Malatya’da bahar mevsimi ile birlikte haşere ile mücadele çalışmaları yoğunlaştırılırken, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına da ağırlık veriyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından, "Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele" konulu bir konferans düzenlenecek.

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, haşere ile mücadele konusunda vatandaşları bilgilendirme adına yoğun çalışmalar yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü, "Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele" konulu bir konferans düzenleyeceği belirtildi. Haşere ile mücadele çalışmaları kapsamında eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının önemli olduğu belirtilerek, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi yoğun faaliyet yürütüyor.

4 Nisan Salı günü saat 10.30 da Şehit Ömer Halisdemir Konferans salonunda düzenlenecek olan konferansa konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalından Doç Dr. Hüseyin Çetin katılırken, konferansa herkesin davetli olduğu kaydedildi.


- Büyükşehir Darende'de fidan dağıttı

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında gerçekleştirilen ortak proje çerçevesinde kırsal mahallelerde meyveciliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi, için Darendeye gönderilen fidanların dağıtımı Ziraat odası başkanlığı tarafından gerçekleştirildi.

Darende Ziraat odası Başkanı Vedat Ali Kaya İlçeye gönderilen fidanlardan dolayı Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür ettiğini söyledi. Kaya “Büyükşehir belediyesinin göndermiş olduğu fidanları bugün çiftçilerimize dağıtıyoruz. 20 bin ceviz 2 bin kızılcık fidanı geldi. Çiftçilerimize desteklerinden dolayı büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Çakır’a teşekkür ediyorum. Daha önceden yapılan istek doğrultusunda belirlenen çiftçilerimize dağıtım yapılıyor. İnşallah çiftçilerimize bu tip destekler devam eder” dedi.

Karaoğuz mahallesinden Mehmet Güleç ise yaptığı açıklamada, “Büyükşehir belediyesinin çiftçilerimize karşı duyarlı olması bizleri mutlu etti. Fidan bulmaktan zorlanıyorduk. Bu sorunumuza belediyemiz duyarsız kalmadı ve bu sorunumuza çare oldu” diye konuştu.


- Battalgazi'deki Boran ve Toygar grup yolu asfaltlandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ilçesinde Boran ve Toygar mahallelerinin ulaşımını sağlayan grup yolunu asfaltladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte saha çalışmalarına yoğunluk veren Büyükşehir Belediyesi, Boran ve Toygar mahallelerinin ulaşımını sağlayan 5 kilometre uzunluğundaki grup yolunun kalan 2.6 kilometrelik bölümünü sıcak asfalt ile kapladı. Geçtiğimiz yıl grup yolunun 2.4 kilometrelik bölümünü asfaltlayan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ise geriye kalan 2.6 kilometrelik bölümü asfaltlayarak yolu ulaşıma açtı.

Grup yolunun 1 kilometrelik bölümünde yol genişletme çalışması da yapan Büyükşehir Belediyesi, 5 metre genişliğinde olan 1 kilometrelik bölümü 10 metre genişliğine çıkardı. Yol genişletme çalışmaları sırasında perde duvar çalışması da yapan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda yol üzerinde bulunan menfezleri de büyütmüştü.

Yapılan yol genişletme ve asfalt çalışmalarını değerlendiren Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, grup yolunun Boran ve Toygar mahalleleri dışında 3 mahalleye daha hizmet verdiğini hatırlatarak, yol üzerinde uzun süredir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Grup yolunda genişletme çalışması da yapıldığını ifade eden Sayın, "Büyükşehir Belediyemiz grup yolunun girişini 5 metreden 10 metre genişliğine çıkardı. Perde duvarlar ördü. Devlet Demiryolları da kendisine ait bölgede duvar ördü. Geçtiğimiz yıllarda MASKİ içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi ise asfaltlanıyor. Dünya döndükçe hizmette devam edecek. Birlik beraberliğin olduğu her yerde sorunlar mutlak çözülür. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a mahallem adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.


- Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz, Birlik Vakfı Üyeleriyle bir araya geldi

Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz Malatya Birlik Vakfı Üyeleri ile buluşmasında, "Bu nesil çok şanslı nesil" dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Esenlik Genel Müdürü Hulisi Boyraz, Malatya Birlik Vakfı üyeleri ile bir araya geldi. Programın açılışında bir konuşma yapan Genç Birlik Vakfı Malatya Şube başkanı Mehmet Yıldırım, "Malatya’nın en önemli kuruluşlarından biri olan Esenliğin Malatya ekonomisindeki ve gelişen Malatya üzerindeki önemini hepimiz biliyoruz. Genel müdür Hulusi Boyraz’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Birlik Vakfı Toplantı Salonunda Genç Birlik Üyeleri ile bir araya gelen Hulusi Boyraz yaptığı açıklamada, "Geçmişte yaşanan 28 şubat süreci ve sıkıntıları görmeyen bir gençliğin bugünün şartlarındaki Türkiye’nin 15 Temmuz gecesine kadar üzerinde tuttuğu tehlikeyi ve dünya ülkeleri arasında ne kadar önemli bir coğrafya olduğunu anlamamışlardı. Bu millet Osmanlıdan bugüne Dış güçlerle uğraşmaktadır diyerek 15 Temmuz ve 28 şubat döneminde yaşananlar ülke gençliği için birer sınav niteliği taşıyor. 16 Nisan’da bu millet ülke istikrarı için eminim en doğru kararı verecektir. Malatya Birlik Vakfı şubesi yöneticilerine ve katılım sağlayan gençlere teşekkür ediyorum" dedi.


- Dede Köy'ün içme suyu sorunu çözülüyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla Dede Köy’ün içme suyu sorunu çözülüyor.

Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Malatya genelinde yürüttüğü içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapı çalışmaları kapsamında Dede Köy’ün içme suyu sorununu da çözüme kavuştu. Ekipler Akçadağ İlçesi’nin Dede köy mahallesine yaklaşık 3,5 kilometrelik içme suyu hattı döşendiği belirtildi.

Akçadağ İlçesi Dedeköy Mahalle Muhtarı Vedat Tekbaş, içme suyu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, Malatya’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte MASKİ’nin sıkıntıyı en kısa sürede çözüldüğünü söyledi. Muhtar Tekbaş, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu 100 konutlu köyümüzün içme suyu altyapısını Malatya Büyükşehir Belediyesi tamamladı. Şu anda yaklaşık 3,5 kilometrelik içme suyu şebekemiz yapıldı. Hidrofor binamızda yapılıyor, her evin abonesini götürdüler. 100 haneye tek tek su götürdüler çok güzel iş oldu. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır beye ve MASKİ Genel Müdürü Dr.Özgür Özdemir’e teşekkür ediyorum, güzel bir hizmet gördü köyümüz içme suyu sorunumuz kalmadı” dedi.

Konu ile ilgili bilgiler veren Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Akçadağ ilçesinin Dede köy Mahallesinde içme suyu altyapı çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, "Tüm ilçelerimizin modern bir altyapıya kavuşması için çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Bu kapsamda Akçadağ ilçesinin Dedeköy mahallesine 3,5 kilometrelik içme suyu hattı çalışmasının yanı sıra 102 adet abone bağlantısı, 2 adet vana odası ve 1 adet 20 metre küplük içme suyu deposu çalışması gerçekleştiriyoruz. Dede köy mahallemiz de şuana kadar 3,5 kilometrelik içme suyu hattıyla beraber 102 adet abone bağlantısı ve 2 adet vana odası çalışmalarını tamamladık. İçme suyu depomuzun tamamlanmasıyla birlikte mahallemiz sağlam altyapıya kavuşmuş olacak" dedi.

Bakmadan Geçme