Malatya Valiliği orta ve ağır hasarlı binaları neden eklemedi

Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre enkaz kaldırma işlemi yüzde 82 seviyesine ulaştı. Peki, gerçekte enkaz kaldırma işlemi yüzde kaç seviyesinde?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre enkaz kaldırma işlemi yüzde 82 seviyesine ulaştı. Paylaşılan enkaz kaldırma rakamlarına göre 3 bin 609 enkaz kaldırıldı ama bu rakam sadece yıkık ve acil yıkılacak binalar için geçerli. Peki, gerçekte enkaz kaldırma işlemi yüzde kaç seviyesinde?

 

Özel Haber- Mahir Temur - @mahirtemur

6 Şubat sabahı saat 4.17’de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremden yalnızca 9 saat sonra 2’nci 7,6 büyüklüğündeki deprem Malatya’da çok büyük hasara sebep olmuştu. 2 büyük deprem de Kahramanmaraş merkezli olmasına rağmen Malatya aynı Kahramanmaraş gibi çok etkilenen illerden. Depremlerden 63 gün geçmesine rağmen enkaz kaldırma işlemi ne durumda?

 

ENKAZ KALDIRMA YÜZDE 82 AMA!
Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre 5 bin 662 yıkık/acil yıkılacak yapı içerisinden 3 bin 609 yapıyı tamamen kaldırıldığı, günlük 150 enkazın kaldırıldığı ve toplam enkaz kaldırma seviyesinin yüzde 82,78 olduğu bildirildi.

6 Şubat tarihinden sonra belirli günlerde bilgilendirme yapan Malatya Valiliğinin 27 Mart’tan sonra orta ve ağır hasarlı yapılar ile ilgili bilgi paylaşmaması ve enkaz kaldırma işlemine acil yıkılacak ve yıkık binalar ile ilgili bilgilendirme yapıp sadece bu yapılar ile ilgili bir ilerleme yüzdesi paylaşması dikkat çekti.

Malatya Valiliği 27 Mart tarihinden sonra basına gönderdiği şablondan vazgeçmişti. O tarihten sonra orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar ile ilgili bilgi paylaşımından vazgeçmişti. 27 Mart tarihinde Malatya Valiliğinin paylaştığı rakamlara göre, toplam acil-ağır-yıkık bina sayısının 45 bin 437 olduğu, acil-ağır yıkık konut sayısının ise 108 bin 235 olduğunu paylaşmıştı.


22 Mart tarihinde yine Malatya Valiliğinin paylaştığı bilgilere göre, acil orta, ağır ve yıkık bina sayısının ise 42 bin 821 olduğu, toplam acil-orta-ağır ve yıkık konut sayısısın ise 104 bin 713 olduğunu ifade etmişti.


ORTA VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI NİYE YOK?
Malatya Valiliğinin 27 Mart’tan sonra orta ve ağır hasarlı yapı ve konutlar ile ilgili bilgi paylaşmaması dikkat çekti. 22 Mart’ta acil-orta-ağır ve yıkık bina sayısının 42 bin 821 olduğunu paylaşıp 27 Mart’ta orta hasarlı binalar ile ilgili kısmı kaldırıp acil-ağır-yıkık bina sayısının ise 45 bin 437 olduğunu bildirilmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orta hasarlı binaların da yıkılacağını bildirmişti. Bu bağlamda enkaz kaldırma rakamlarını paylaşan Malatya Valiliğinin orta ve ağır hasarlı bina sayılarını enkaz kaldırma işlemine dahil etmemesi kuşkulara neden oluyor.

5 bin 662 yıkık-acil yıkılacak yapıdan 3 bin 609 enkazı kaldırmanın sonucunda ilerlemenin yüzde 82,78 olduğu görülürken, bu rakamlara orta ve ağır hasarlı binaları da ekleyince enkaz kaldırma ilerleme raporu çok düşük kalıyor.

ENKAZ KALDIRMA İŞLEMİ YÜZDE 7,9
27 Mart’ı esas alırsak, toplam orta hasarlı binalar listeye ekli değil. Bu haliyle sadece ağır hasarlı binaları eklediğimiz zaman; toplam acil-ağır-yıkık 45 bin 437 bina sayısından 3 bin 609 bina enkazının kaldırıldığı görülüyor. Buna göre enkaz kaldırma işleminin Malatya’da yüzde 7,9 olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Fakat Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlarda sadece acil yıkılacak ve yıkık bina sayısı veriliyor. Bu sayılara göre de enkaz kaldırma işleminin yüzde 82,78 olduğu bildiriliyor. Ayrıca daha önce ticarethaneler ile ilgili ayrı bilgi paylaşan Malatya Valiliğinin bu konuda da bilgi paylaşması bekleniyor.

Yorumlar 16
Cem 15 Nisan 2023 01:22

Orta hasarlı evlerde ayikilmali bencea.Cunki Malatya her yıl sallanıyor maalesef.poturge,sivrice,Bingöl,ovacık buralarda Allah korusun deprem bekleniyor.Orta hasarlı binalarda acil yıkılması diye düşünüyorum.Tesekurler

İsa ÜNVER 13 Nisan 2023 22:15

Bina ağır hasarlıysa ağır hasarlıdır,hafifse hafif hasarlıdır,onun bunun isteği ne demek yahu ?Önce ahlak ille de ahlak.

Fahrettin 13 Nisan 2023 13:15

Benim apartmam ev hafif hasarliydi bir apartman sakini illede orta hasarli yazin dedi yetkililerde orta hasarli yazdilar oysaki benim apartman hafif hasarli ben burdan yetkililere sesleniyorum lutfen kimsenin dayatmasi olmadan gelin bir kontrol yapin kolunlar ve kirisler saglam biraz duvarlarda suva catlagi var dokulmeler var

Harun 13 Nisan 2023 12:11

Bir apartmanda 3dairesi olan vatandaş,ağır hasarlı binaya itiraz ediyor.Neden 3 daireden sadece bir daire veriliyor diye.Bizler bu durumdan şikayetçiyiz. Eğer ağır hasarlıysa ağır hasarların.Sonradan allem güller olmasın.

Abuzer 12 Nisan 2023 22:58

Binam ağır hasarlı e devlette ilk haftalar görünüyor du şu anda görünmüyor bundan dolayı yardımdan faydalanamiyorum malatya çevre şehircilik bakanlığının sitesinde ağır hasarlı muhtarlık askıda ağır hasarlı Afad ve e devlet te görünmüyor bu sorunu AFAD VE MALATYA ŞEHİRCİLİK BAKANLIGI ÇÖZEMEDİ ???

Avukat TAHSİN YAŞAR-Malatya bağımsız milletvekili adayı 12 Nisan 2023 07:56

Malatya sahipsiz kaldı...Birşeyler değişmeli artık.. Genel merkezden aday sunup "bunu seçin" dönemi bitmeli...

Mehmet Günaydın 11 Nisan 2023 22:24

Öncelikle tüm ülkemin insanına gecmiş olsun dıliyor ve devletimizin hepsinden Rabbim razı olsun ayrıca şehrimizin sayın Vali mize çok çok teşekkür ediyorum. İlgisi için uğraşı için de tesekür edıyorum.Allah dısarda kımseyı bırakmasın kolay gelsin tekrar herkese gecmiş olsun dileklerımı iletıyorum.

Serhat efendiye cevap !!! 11 Nisan 2023 21:40

Serhat efendiii !! Önce bi yazdığımı ANLA sonra yorum yapmaya çalış sen önce kendi adamlığına bak sonra başkasına laf söyle ! İYİ OKU İYİ ANLA HADİ CANIM

Şükran 11 Nisan 2023 15:45

Şahin yılmaz utanmadan beceriksizliği Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi partiye yıkacaksin 6 milletvekili den sadece Veli Ağbaba vardı sahada ama ne diyeyim körsün görmezsin sagirsin duymazsin bağıra bağıra oldu insanlar

Mehmet 44 11 Nisan 2023 15:17

Hüseyin kardeşim sen Malatyalıyı pek tanımamışsın. Söver sayar yine aynı yere damgayı basar.

Serhat 11 Nisan 2023 12:34

Hüseyin kardeş sizler adam olmazsınız daha sonra bu ve bunun benzeri birine oy vermek için koşa koşa gidersiniz. Sorun ülkenin hertarafina nüfuz etmiş liyakatsiz insanlar nedeni de belli sifirlatirsan sifirlarlar. Müsade eder ses çıkarmaz san zamaninda olacaklar bunlardır. Anlamadığın cümle var ise araştır ne diyor deme.

Vedat KARABAYIR 11 Nisan 2023 10:08

Sahipsiz malatya 6 vekil boş teneke

Şahin Yılmaz 11 Nisan 2023 09:38

Reis bu by Kemal ve duzanbazları 14 kezyendi son bir daha yenecek,sonra ne CHP kalacak nede iyi parti, hayatlarının son günleri,tabi onlar beraber yandaşları da ilelebet yok olacak

Hz. Harab-ül Gürkan 11 Nisan 2023 08:06

Millet cayır cayır dış illere göç ederken, kalan nüfusun 10'da 2'sine algı yapıyor. Seçimden sonra o koltuk birilerine dar gelir, seni alırlar Cafer o koltuktan! Hemde özel harekatla... Bu vebalin hesabını veremezsin, ağlarsın sızlarsın da, o yanındakilerde seni kurtarmaz. Haberin olsun.

Erol 11 Nisan 2023 04:54

admin itiraz süreci dvm ediyor çoğu orta hasarlı için, çünkü keyfi verilen raporlar var, halk olarak ranta kurban gitmek istemiyoruz, sağlam yerlere orta hasar verilmiş, bilir kişi şart, onun için de mahkemece kadar gidicez.

Hüseyin 11 Nisan 2023 00:32

Öncelikle belirtmek istiyorum MAHİR kardeşim ADAMSIN! Bu selonun zaten işi gücü algı ve reklam adam milleti nasıl kandıracagını nasıl gaz alacağını çok iyi biliyor fakat gözlemlediğim kadarıyla malatya Selahattin Gürkan efendinin üstünü çizdi kısacası artık millet tok YEMİYOR bırakın seçime kadar Kendi çalıp oynasın sahne boş nasılsa ŞİMDİLİK

Bakmadan Geçme