Modern Prefabrik Evler Betonarmenin Tahtını Sallıyor

Hızlı üretim ve yerinde inşa süreçlerine ihtiyaç duymadan hızlı kurulum gibi öne çıkan önemli avantajlarıyla prefabrik evler klasik betonarme yapıların tahtını sallıyor.

Hızlı üretim ve yerinde inşa süreçlerine ihtiyaç duymadan hızlı kurulum gibi öne çıkan önemli avantajlarıyla prefabrik evler klasik betonarme yapıların tahtını sallıyor. Prefabrik yapı sektöründe üretilen modern prefabrik evlere yeni nesil teknolojilerin kullanımıyla yeni üstünlükler de eklendi. Günümüzde hazır konutlar çok daha uzun ömürlü ve çok daha güvenli sistemle üretiliyor. Yalıtım performansıyla da iklimlendirme enerji giderlerinden tasarrufla kazandıran önemli bir avantaja daha sahip. Yapı modeli o kadar gelişti ki prefabrik villa modelindeki konutlar en çok tercih edilenler sıralamasında hak ettiği yeri şimdiden almaya başladı bile.

 

 

Klasik betonarme konut üretimindeki uzun inşa süreçleri prefabrik modelinde tamamen geride bırakılmış durumda. Modern prefabrik evler yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı üretim tesislerinde üretilir. Evlerin ön üretimi tüm malzemeleriyle tamamen modern teknolojili bu tesislerde yapılıyor. Üretim öncesi hazır konutların tasarımı özel yazılım programların kullanımıyla uzmanlarca projelendiriliyor. Henüz tasarım aşamasında prefabrik evin yapı güvenliği statik hesaplamaları, elektrik ve su tesisat projeleri de bu özel programda tamamlanıyor. Üretim öncesi test ve kontrollere tabi tutulan prefabrik ev modern makine hattında bilgisayar desteğiyle üretiliyor. Modern üretimde kaynak gibi geleneksel uygulamalar tamamen geride bırakılmış durumda. Taşıyıcı çelik direkler başta olmak üzere çatı altı çelik malzemelere kadar tüm şekillendirme, kesim ve cıvata delikleri makine hattında el değmeden gerçekleştiriliyor.

 

Ana taşıyıcılardan kapı ve pencereye, elektrik tesisatından sıhhi ve atık tesisatlarına kadar fabrikada hazırlanan modern prefabrik ev kurulum yapılmak üzere kullanım yerine sevk ediliyor. Araçtan profesyonel kurulum ekibince indirilen ev malzemeleri kısa zamanda montajlanarak günler içerisinde oturuma hazır hale getiriliyor.

 

 

Müstakil konutta en çok prefabrik ev tercih ediliyor

Malzeme tedariki, yerinde inşa süreçleri ve çok sayıda işçilik için usta organize etmeyi geride bırakan prefabrik ev müstakil konutta en çok tercih edilen model konumuna yükseldi. Bu avantajlar özellikle kırsalda gerçekleştirilen müstakil konut projeleri için son derece önemli. Çünkü klasik betonarme modellerle inşa edilen konutlarda en büyük sorun usta bulma ve onları organize etme sorunu. Üstelik nitelikli usta bulmak da önemli bir problem. Prefabrik evlerde bu sorunlar tamamen ortadan kalkıyor. Üretici firma profesyonel ekibi evin sevkiyatının tamamlandığı gün sahada hazır edilerek aynı gün kuruluma başlanıyor. Montajın başlaması sonrası günler içerisinde bina oturuma hazır hale geliyor. İyi bir planlamayla prefabrik evde yaşam ortalama 1 ay içerisinde başlıyor. Bu durum yeni müstakil ev sahibi olmak isteyenler için büyük kolaylık.

 

Klasik betonarme binaların uzun süren kurulum süreçlerinde maliyet açısından önemli bir dezavantaj daha bulunuyor. Bu da her geçen gün artan malzeme fiyatları. Prefabrik ev modelinde sözleşme anında imza altına alınan fiyat geçerli olmakta ve sonraki üretim sürecinde gelen maliyetler konut fiyatına yansıtılmamaktadır. Oysa betonarme binaların üretimi sahada gerçekleştiğinden inşaat malzemelerindeki artıştan etkilenmeme durumu söz konusu değildir. Aratan malzeme fiyatlarına bir de çok sayıda ustaya ödenen ayrı işçilik bedelleri betonarme binaların maliyetlerini hiç beklenmedik şekilde yükseltmektedir. Bu dezavantajlar prefabrik evler de avantaja dönüşmektedir. Prefabrik ev fiyatları zamandan, malzeme maliyetlerinden ve çok sayıda işçilikten tasarrufla tercih edenlere kazandırmaktadır. Bu nedenle son yıllarda betonarmeden prefabrik ev modeline doğru fark edilir bir tercih yoğunlaşması görülmektedir.

 

 

Yatay mimari güvenli konutlara en uygunu prefabrik ev

Son yıllarda geçmişteki mahalle kültürünün yeniden ihyasına yönelik önemli bir arzu var. Üst üste beton binalarda iç içe yaşamdan bunalan çok sayıda insan tek veya iki katlı güvenli konutlarda yaşamayı özellikle tercih ediyor. Şehirde çok yüksek arsa maliyetleri nedeniyle bu arzularını yerine getiremeyen çok sayıda vatandaş kırsalda müstakil konut sahibi olabilme yönünde adım atıyor. Her geçen yıl şehre yakın lokasyonlar ve köylerde müstakil konut yaptıranların sayısında önemli bir artış yaşanıyor. Şehre yakın lokasyonlarda en çok tercih edilen müstakil konut modelleri arasında prefabrik villa öne çıkıyor. Hazır yapı sektöründeki yenilikler ve yeni teknolojilerin kullanımıyla üretilen prefabrik villa betonarme modeline göre çok daha güvenli. Modern mimari estetiğiyle de lüks beklentilerini de en iyi şekilde karşılıyor.

Bakmadan Geçme