Mücadele

Dünyada ve Türkiye'de ilk defa Malatya'da inşa edilen Kuru Kayısı Lisanslı Deposu'nun hikâyesinin anlatıldığı 'Nasıl?' belgeseli yayında.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mücadele

Dünyada ve Türkiye’de ilk defa Malatya’da inşa edilen Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’nun hikâyesinin anlatıldığı ‘Nasıl?’ belgeseli yayında.

Yönetmenliğini Mahir Temur’un yaptığı belgeselde, Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’nun 2012 yılında başlayan sürecinin 2020 yılında nasıl tamamlandığı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın süreç içerisinde nasıl zorlandığı, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu’nun faktörü, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin LİDAŞ şirketi kanalıyla desteği anlatıldı.

Türkiye’de 2005 yılında Lisanslı Depoculuk kanunu çıktıktan sonra 2012 yılında Malatya’da Lisanslı Depoculuk gündeme geliyor. 2013 yılında Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu Tebliği TBMM tarafından yayınlandıktan sonra uzun bir süre bu konu ile ilgili süreç ilerleyemiyor.

2018 yılında Malatya’ya Lisanslı Depo kazandırmak için mücadeleye geçen MTB Başkanı Ramazan Özcan, “Nasıl?” belgeselinde, “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Malatya’da böyle bir Depo yapılması noktasında karar veriliyor. O dönemin siyasi otoritesi ve yerel temsilcileri, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız ile beraber bu karar veriliyor.” diye konuştu.

Belgeselde konuşan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vahap Yoğunlu ise, projelerin başarılı olabilmesi için gerçek bir ihtiyaca dayanıyor olması gerektiğine vurgu yaptı. Vahap Yoğunlu ayrıca Kuru Kayısı Lisanslı Deposu’nun o dönemki fiyatlarla 33 milyon TL’ye mal olduğunu ama bugünkü rakamlarla 100 milyon TL’lik bir yatırım olduğunu göreceğiz, dedi.

2018 yılının Nisan ayında göreve geldiklerini söyleyen Ramazan Özcan, “Bizden önceki yönetimdeki arkadaşlar maalesef yeteri kadar ilgi göstermemişlerdi. Ama biz geldiğimizde ilk işimiz, yönetim ve Meclis olarak ilk göreviz, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğun bir an önce hayata geçirilmesi için kolları sıvadık” diye ifade etti.
“Nasıl?” belgeselinde MTB Başkanı Ramazan Özcan ve FKA Genel Sekreteri Vahap Yoğunlu haricinde, TMO-TOBB Lidaş Genel Müdür Vekili R.Kayhan Ünal, TMO-TOBB Lidaş Malatya Şube Müdürü Ali Çakar ve kayısı üreticisi Ali Korkmaz da konuştu.

 

Belgeseli bu linkten izleyebilirsiniz:

MÜCADELE - TIKLA İZLE

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme