Müdür Macit'ten çiftçilere öneriler

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit son günlerde Malatya'da ki kayısı ağaçlarında dalda başlayıp ağacı saran ve ağacın kurumasıyla sonuçlanan hastalıkla mücadele konusunda üreticilere uyarılarda bulundu.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit son günlerde Malatya’da ki kayısı ağaçlarında dalda başlayıp ağacı saran ve ağacın kurumasıyla sonuçlanan hastalıkla mücadele konusunda üreticilere uyarılarda bulundu.

Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit Battalgazi ilçesini ziyaret ederek üreticiler ile bir araya geldi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Macit, “Kayısı Malatyamız için önemli olduğu kadar Türkiye içinde önemli. Hatta dünya için de önemli. Dünya gümrük kuru kayısı değeri yaklaşık 450-460 milyon dolar civarında bunun 350 milyon dolarını Malatya kayısı karşılıyor. Tabi kayısı canlı bir materyal, diğer canlılar gibi bazı hastalıklardan dolayı ölebiliyor. Şimdi kayısın adaptasyon yeteneği çok zayıf. Bu ne demek: Bulunduğu ortama ve ilklime uyumu çok zayıf demek. Kayısıda son günlerde bir hastalık mevcut. Bu hastalığın sonucunda ağaçlar kuruyor. Ben çiftçilerimizi uyarıyorum. Yetkili mercilerden gerekli uyarıları dinleyerek bu hastalıkla mücadele edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Şevket Fidan ise, “Malatya’da kayısı bir markadır. Dünyada 350 milyon dolar getirisi olan bir üründür. 40 bin çiftçimiz geçimini buradan sağlıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte kayısı ağaçlarının budanması gerekiyor. Bahçesinde olduğumuz çiftçi kardeşimiz de ağaçlarını budamış ama ağaçları boyamış da aynı zamanda. Budama yaptıktan sonra bahçeden ağaç dallarını atmaları lazım çiftçilerimizin. Budama yaparken yanlarında mutlaka bir kova su, bir tanede çamaşır suyu olsun” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme