Nemrut Yolu Erken Açıldı

Malatya'yı Pütürge-Tepehan üzerinden Nemrut Dağına bağlayan yol şubat ayının son haftasında açıldı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Nemrut Yolu Erken Açıldı

Malatya’yı Pütürge-Tepehan üzerinden Nemrut Dağına bağlayan yol şubat ayının son haftasında açıldı.

Malatya’da turizm faaliyetleri 1980’li yılların başından itibaren yabancı turistlerin Nemrut Dağı ziyaretiyle başlamıştı. Şehir merkezi ile zirve arasındaki yaklaşık 100 kilometrelik yolu kat eden turistler arkeolojik alanı ziyaret etmelerinin yanı sıra güneşin doğuşunu ve batışını izleyip Malatya’ya dönüyordu.

Günümüzde aynı yol izlenerek Nemrut Dağı ziyaret edilebiliyor.

Kar yağışının yoğun yaşandığı o yıllarda Nemrut turları nadiren mart ayının ortasında başlarken, yolun açılması için genellikle nisan ayının ilk haftasını beklemek gerekiyordu. Ekim ayının ilk haftasından itibaren dağa ilk karın düşmesiyle Nemrut’un dünyayla bağlantısı kesiliyor, turizm sezonu sona eriyordu. İklim değişikliğinin etkisini hissettirmeye başladığı 90’ların ikinci yarısından itibaren yılın ilk karı zaman zaman aralık sonuna kadar yağmıyor, bunu fırsat bilen turistler, nadir de olsa, Nemrut’a günübirlik ziyarette bulunuyor ancak zirveye 1,5 kilometre mesafedeki İl Özel İdaresinin yaptırdığı otel “sezon bitimi” nedeniyle kapalı olduğundan konaklamadan dönüyorlardı.

Kış mevsiminin alışılagelenden çok sıcak geçtiği 2023-2024 sezonunda, Malatya’ya olduğu gibi Nemrut Dağı çevresine nispeten çok az kar yağdı.

Nemrut Dağında otel işletmeciliği yapan Hüseyin Aydın “Zirveye en yakın köy olan Büyüköz’de yaşıyorum. Malatya’ya ilk defa turistleri getiren, yıllarca Nemrut’taki oteli işleten ağabeyim Şevket Aydın’dan bu işi devraldım. İlk defa bu kadar az kar yağdığını görüyoruz. Malatya ile Büyüköz arasındaki yol zaten açıktı; kışın merkezle ulaşım sorunu yaşamadık. Köyümüzden Nemrut’a uzanan yaklaşık 10 kilometrelik dağ yoluna doğru dürüst kar yağmasa da kapalıydı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ekiplerine yolu açmaları için talepte bulunduk; hafta sonu gelip yolu açtılar. Turlar veya bireysel seyahat etmek isteyenler bugünlerde Nemrut Dağına gelip kar altındaki heykelleri görebilirler” dedi.

Bakmadan Geçme