Orta hasarlı bina sayısı düştü!

6 Şubat depremlerinden sonra enkaza dönen şehir merkezinde son durumu Malatya Valiliği paylaştı. Ağır hasarlı bina sayısı artarken orta hasarlı bina sayısı düştü. Kahramanmaraş'tan daha ağır bir tablo!

*Manşet Görsel: Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

6 Şubat depremlerinden sonra enkaza dönen şehir merkezinde son durumu Malatya Valiliği paylaştı. Malatya’da 38 bin 464 bina ağır hasarlı, bin binanın ise orta hasarlı olduğu bildirildi. Ağır hasarlı bina sayısı artarken orta hasarlı bina sayısı düştü.

Haber- @mahirtemur

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 3 ay geçmesine rağmen enkaz kaldırma işleminin çok ağır ilerlemesi dikkat çekiyor. Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre halen yıkık ve acil yıkılacak yapıların tamamının kaldırılmadığı görülüyor. 6 bin 586 yıkık/acil yıkılacak yapıdan 6 bin 442 enkazın kaldırıldığı görülürken 144 acil yıkılacak/yıkılmış yapının kaldırılması bekleniyor.

ENKAZ KALDIRMA İŞLEM AĞIRLAŞTI
6 Şubat depremlerinden 91 gün geçmesine rağmen halen yıkık ve acil yıkılacak yapıların enkazları bitirilmediği için ağır veya orta hasarlı binaların kaldırılma işlemi gerçekleştirilemiyor. Üstelik depremden sonra enkaz kaldırma işlemi ağır ilerliyor diye eleştiriler yapılırken son bir aydaki enkaz kaldırma ilerlemesi daha ağırlaştı. Yaklaşık bir ay önce Malatya Valiliğinin açıkladığı rakamlara göre günlük 150 enkazın kaldırıldığı ama bugün paylaşılan bilgilere günlük 88 yapının kaldırılabildiği görülüyor.

SON BİR AYDA NE OLDU?
Malatya Valiliği, Deprem Durum Çizelgesi’ni son olarak 10 Nisan 2023 tarihinde paylaşmıştı. Aradan geçen 28 günden sonra Malatya’da ağır hasarlı ve orta hasarlı bina sayılarının değiştiği, acil yıkılacak bina sayısının yükseldiği, ağır hasarlı bina sayısının yükseldiği ve orta hasarlı bina sayısının ise düştüğü görülüyor.

*Görsel: 10 Nisan 2023 tarihli Malatya Valiliğinin Deprem Durum Çizelgesi

ACİL YIKILACAK YAPI SAYISI ARTTI
8 Mayıs tarihinde (bugün) Malatya Valiliğinin paylaştığı bilgilere göre yıkık ve acil yıkılacak yapı sayısının 6 bin 586 olduğu bildirildi. 28 gün önce bu sayı 5 bin 662’ydi. Son 28 günde hasar tespit raporlarına yapılan itirazlar sonucu 924 yapının orta veya ağır hasardan acil yıkılacak yapıya dönüştüğü görülüyor.

AĞIR HASARLI BİNA SAYISI DA ARTTI
Bugün tarihli Malatya Valiliğinin paylaştığı bilgilere göre ağır hasarlı binalarda da bir değişim görülüyor. Malatya’da bugün itibariyle 38 bin 414 binanın ağır hasarlı olduğu görülüyor. Bu rakam 28 gün önce 37 bin 338’di. Yine yapılan itirazlar sonucu son 28 günde Malatya’da 1076 ağır hasarlı bina sayısı artmış.

ORTA HASARLI BİNA SAYISI DÜŞTÜ
Orta hasarlı binalar ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın “Güçlendirme yapacağız” konuşması spekülasyonlara neden olmuştu. Malatya Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından orta hasarlı binalar ile ilgili halen resmi bir açıklama yapılmadı.

Orta hasarlı binaların akıbeti ile ilgili vatandaşlar resmi bir açıklama beklerken son 28 günde bu sayının düştüğü görüldü. Valiliğin açıkladığı rakamlara göre son 28 günde, 3 bin orta hasarlı binadan yapılan itirazlar sonucu 2 bin bina ya hafif hasarlıya çevrildi ya da ağır hasarlıya yükseldi. 6 Şubat depremlerinden sonra 1000 (bin) bina orta hasarlı olarak güncellendi.

Malatya Valiliği az hasarlı bina sayısı ile ilgili bir açıklama yapmadığı için bu değişimlerin tam olarak nasıl evirildiğini bilemiyoruz.


*Görsel: 8 Mayıs 2023 tarihli Malatya Valiliğinin Deprem Durum Çizelgesi

MALATYA, MARAŞ’TAN FAZLA AĞIR HASARLI YAPIYA SAHİP
Öte yandan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Malatya ilinin aldığı bina hasarının Kahramanmaraş’tan fazla olduğu görülüyor.

TRT Haber’in 11 Mart 2023 tarihli haberine göre Kahramanmaraş’ta 242 bin 700 yerleşim yerinde inceleme yapılarak hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı kentte 37 bin 300 ağır hasarlı bina tespit edilirken 4 bin 400 bina için de acil yıkım kararı alındığı yazılmıştı.

Bu bilgiye göre Malatya’da ağır hasarlı bina sayısı Kahramanmaraş’daki ağır hasarlı bina sayısından 1.114 (bin 114) kadar fazla.

Haberin linki:
https://www.trthaber.com/haber/turkiye/

Haber: @mahirtemur

Bakmadan Geçme