Ruhu olmayan bir proje

Söğütlü Cami'nin son projesinden sonra Mimarlar Odası Malatya Şubesi de tepki gösterdi: Bu projenin Malatya'ya hiçbir şey kazandırmayacağı gibi kent hafızamızın da silinerek ruhu olmayan beton kütlelerden öteye gidemeyeceği aşikârdır

Söğütlü Cami’nin son projesinden sonra Mimarlar Odası Malatya Şubesi de tepki gösterdi: Bu projenin Malatya'ya hiçbir şey kazandırmayacağı gibi kent hafızamızın da silinerek ruhu olmayan beton kütlelerden öteye gidemeyeceği aşikârdır

Manşet Foto: malatyahaber.com’dan alınmıştır

Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Söğütlü Cami’nin yeni projesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Söğütlü Cami’nin yerinde yapılmamasının doğru olmadığı belirtilirken, meydan olgusunun önemsenmediği, tescilli olan Yeni Cami’nin siluetini kapattığını, Yeni Cami’yi ezer derecede yüksek ve heybetli olduğunu, çarşının referans noktasının Yeni Cami değil de Söğütlü Cami olmasına sebebiyet vereceği kaydedildi.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin yazılı açılaması şu şekilde:

6 Şubat depremlerinde tamamını kaybettiğimiz şehir merkezimizin yeniden inşa sürecini Mimarlar Odası olarak her aşamada takip ederek görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaşıp şehrimizin doğru planlanması amacıyla sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz. 
Bir süredir gündemimizde olan Söğütlü Cami'nin 'aynı yerinde' yapılması ve güneye doğru önünün açılarak meydanla bütünleştirilip cami merkezli büyük bir meydan oluşturulması gerektiğini dile getirmiştik. Ancak ulaşabildiğimiz güncel projede meydan olgusunun önemsenmediği, Söğütlü Cami'nin eski yerinde değil de batıya doğru kaydırılarak Yeni Cami ile iç içe gireceği, aynı zamanda tescilli yapı olan Yeni Cami'nin silüetini kapatarak çarşının karmaşasını artıracak bir proje hazırlandığı görülmüştür. Yeni yapılan Söğütlü Cami projesi çarşı merkezin en önemli tarihi yapısı olan Yeni Cami'yi ezer derecede yüksek ve heybetlidir. Koruma ilkeleri açısından doğru değildir. Çarşının referans noktasının Yeni Cami değil de Söğütlü Cami olmasına sebebiyet verecektir.
Aynı zamanda meydanın bu denli kapanmış olması çarşı projesinde zaten baştan beri dikkat edilmeyen kamusal alan olgusunu zedelemektedir. Bu bağlamda Söğütlü Cami'nin aynı yerinde yapılması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. 

Bu projenin Malatya'ya hiçbir şey kazandırmayacağı gibi kent hafızamızın da silinerek ruhu olmayan beton kütlelerden öteye gidemeyeceği aşikârdır. Çarşı merkez projesinin doğru planlaması için yaklaşık 1 yıldır verdiğimiz mücadelenin maalesef hiçbir karşılığının olmadığını ve kentsel gelişim hassasiyetiyle değil rantsal dönüşüm odaklı planlama yapıldığını bir kez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz. 

Yorumlar 3
Yavuz 08 Haziran 2024 13:58

Mimarlar odası yıkılan binaların hiç birinde siz mimarların sorumluluğu yok sütten çıkmış ak kaşıksınız

Fero Fero 06 Haziran 2024 20:55

Mahir bey İnönü Üniversitesinde herşey berbat durumda ne zaman buraları araştıracaksınız. Rektör her şeyi başarmış edasıyla veda ediyor. Gen. Sek. tahtını sağlamlaştırma derdinde adam dediğim dedik, yaptım oldu diyor. Her rektör böyle giderse onunla çalışacak. Malatya nerde. Malatyada doğruları yazan bir siz kaldınız.

Bekir 06 Haziran 2024 18:40

Bu hükümet dünyanın en iyi meydanını da yapsa bu mimar ve mühendisler odası gibi sivil toplum kuruluşlarını yine memnun edemezsin bardağın dolu ? kısmını görmezler de oş kısmını görürler tipik bi takoz siyaseti bu siyaseti son zamanlarda Malatyanın yerel medyasının çoğunda daha çok görüyorum sanki birileri Malatyanın ayağa kalkmasına engel oluyor.

Bakmadan Geçme