Su faturanız yüksek mi geliyor?

MASKİ ile ilgili merak edilen tüm konuları araştırdık. Malatyalıların su faturaları ile ilgili şikayetlerin artması ile birlikte MASKİ'den ve Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden edindiğimiz bilgelere göre su faturalarındaki kademe farklarını, Atık Su Bedeli karmaşasını,  Malatya'nın bölgelere nasıl ayrıldığını ve daha merak edilen birçok konuyu araştırdık. Mahir Temur'un haberi…

MASKİ ile ilgili merak edilen tüm konuları araştırdık. Malatyalıların su faturaları ile ilgili şikayetlerin artması ile birlikte MASKİ’den ve Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden edindiğimiz bilgelere göre su faturalarındaki kademe farklarını, Atık Su Bedeli karmaşasını,  Malatya’nın bölgelere nasıl ayrıldığını ve daha merak edilen birçok konuyu araştırdık. Mahir Temur’un haberi…

5 Eylül günü “Çırmıhtı’nın MASKİ ile sınavı” başlıklı haberimizde, vatandaşların su faturalarına olan tepkisini, MASKİ’nin faturalara yansıttığı Atık Su Bedelinin niye faturaya ve bölgeye göre farklılık gösterdiğini ve farklı bölgelere göre oluşan Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili Çırmıhtı bölgesinde yaşayan vatandaşların söylemlerini aktarıp sorular sormuştuk.

Atık Su Bedeli’nin nasıl hesaplandığı, Malatya’nın kaç bölgeye bölündüğünü, Çevre Temizlik Vergisi’nin nasıl hesaplandığını, bölgelere göre faturaların nasıl hesaplandığını hem Büyükşehir Belediyesi hem de MASKİ yetkililerinden öğrenmeye çalıştık.

MASKİ MALATYA’YI 4’E BÖLMÜŞ
Edindiğimiz bilgilere göre, hem İçme Suyu’nun fiyatı hem de Atık Su Bedeli’nin fiyatı bölgelere göre değişiyor. Malatya, büyükşehir statüsüne geçince, MASKİ, Malatya’yı 4’e bölüyor.

Büyükşehir olmadan önceki toplam 83 merkez mahallenin içinde bulunduğu alana 1. BÖLGE denilirken, büyükşehir olduktan sonra merkez ilçeler (Yeşilyurt-Battalgazi) hariç oluşan 10 ilçe ve kapanan 52 belde belediyesinin bulunduğu alana ise 2. BÖLGE denilmiş. Köyden mahalleye dönüşen tüm yerleşim yerlerine ise 3.BÖLGE denilirken, Malatya merkeze bağlı, KAPTAJ’tan beslenen ve kapanan belde belediyelerin bulunduğu alana ise 4. BÖLGE deniliyor.

Sorun olan bu 4.BÖLGE’ye haberimizde konu olan Çırmıhtı ile beraber, Yakınca, Eski Malatya, Bostanbaşı, Orduzu, Hanımınçiftliği gibi yerleşim yerleri var.

SUYUN FİYATI BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

MASKİ, suyun fiyatını bölgelere göre belirlemiş durumda. 1. BÖLGE’de 1 ton sudan 2 TL alırken, 2.BÖLGE’den 80 kuruş, 3 BÖLGE’den 40 kuruş ve 4 BÖLGE’den suyun tonundan 1 TL alınmaktadır.
 

BÖLGE

SUYUN FİYATI

İNDİRİM

1.BÖLGE

2 TL

 

2.BÖLGE

80 KR

%60

3. BÖLGE

40 KR

%80

4.BÖLGE

1 TL

%50

 

Sorun olan 4.BÖLGE’de bulunan yerleşim alanlarındaki vatandaşlarımız, merkezde yaşayanlara göre yüzde 50 indirimli su kullanıyorlar. Fakat burada Atık Su Bedeli kafaları karıştırıyor. MASKİ’nin Atık Su Bedeli’nin nasıl hesaplandığını, hangi yasal zorunluluktan dolayı fiyat belirlediğini araştırdık.

ATIK SU BEDELİ
Atık Su Bedeli, atık suyun uzaklaştırılması, kanalizasyon hattının yapılması, işletilmesi, arıtma tesisi yapılması, işletilmesi ve vidanjör hizmetinin verilmesi için alınan bir bedel olarak tarif ediliyor. Atık Su Bedeli’nin hesaplanması yasa ile alt ve üst limitler belirlenmiş ve bu yasaya göre Türkiye’deki tüm belediyeler Atık Su Bedeli’ni hesaplıyor.

Yasa, alt ve üst limiti belirlerken yönetmelik ve Meclis kararları da Atık Su Bedeli’nin değerini belli ediyor.

ATIK SU BEDELİ’NDE YASANIN ROLÜ

İlgili yasaya göre;
1 ton kullanılan su için en az 30 kuruş ücret alınabilir. Bu rakamın altında Atık Su Bedeli alınamıyor.

İçme suyunun bedelinden en fazla yüzde 50 oranında Atık Su Bedeli alabilirsin diyor yasa.

Yasa, alt ve üst limitleri bu şekilde belli ederken MASKİ, suyun fiyatında olduğu gibi Atık Su Bedeli’ni de bölgelere göre belirlemiş. Atık Su Bedeli toplam fatura tutarından değil kullanılan İçme Suyu bedeli üzerinden alınıyor.

Bölgelere göre belirlenen Atık Su Bedelleri şu şekilde:
 

BÖLGE              

ATIK SU BEDELİ YÜZDESİ

ALINAN ÜCRET

1.BÖLGE

%25

50 KR

2.BÖLGE

%15

30 KR

3.BÖLGE

%15

30 KR

4.BÖLGE

%45

90 KR

 

 

 

 

 

 

 

 

Yasaya göre Atık Su Bedeli 30 kuruşun altında olamayacağı için 2.BÖLGE ve 3.BÖLGE’de en alt limit 30 kuruş belirlenmiş. Ama 4.BÖLGE’de Atık Su Bedeli’nin yüzde 45 olması bölgedeki vatandaşlar tarafından tepkilere neden oluyor. Fakat bu konu ile ilgili MASKİ’den bir yetkiliye sorduğumuzda, 

“4.BÖLGE içme suyunda yüzde 50 indirim alırken adaletli olunması için Atık Su Bedeli %25’ten yüzde 45’e çıkartılmıştır. Merkezdeki bir vatandaşımız 1 ton su kullanımında 2 lira içme suyu, 50 kuruş Atık Su Bedeli ile toplamda 1 ton su kullanımına 2,5 lira öderken 4.BÖLGE’’deki vatandaşlarımız İçme Suyu ve Atık Su Bedeli için 1 ton su kullanımında 1 lira 90 kuruş ödemektedir. Yani daha düşük ödüyorlar” dedi.

Bu bilgiler ışığında bölgelere göre İçme Suyu ve Atık Su Bedelleri şu şekilde:

 

1 TON SU KULLANIM BEDELİ
 

BÖLGE

İÇME SUYUN FİYATI

ATIK SU BEDELİ

TOPLAM

1.BÖLGE

2 TL

50 KR

2.50 TL

2.BÖLGE

80 KR

30 KR

1.10 TL

3.BÖLGE

40 KR

30 KR

70 KR

4.BÖLGE

1 TL

90 KR

1.90 TL

 

KANALİZASYON DEREYE DÖKÜLÜYOR

Çırmıhtılılar ile yapmış olduğumuz haberde, kanalizasyon dereye dökülüyor ama Atık Su Bedeli yüksek alınıyor, şikâyetini MASKİ’de çalışan bir yetkiliye sorduk. 

Yetkili, “1. BÖLGE haricinde diğer 3 bölgede arıtma tesisi olmamasına rağmen Atık Su Bedeli alınıyor çünkü yasa, ‘Kirleten öder’ prensibi doğrultusunda tüketilen su kadar Atık Su Bedeli almamızı istiyor.

Fakat bu bölgelere ücretsiz vidanjör hizmeti verilir” diye cevap verdi.

İlgili yasa şu şekilde:
 

 

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

Su faturalarındaki Çevre Temizlik Vergisi’nin (ÇTV) MASKİ ile alakalı olmadığını, MASKİ’nin kanunen ÇTV’yi topladığını ama bu toplanan meblağın Malatya Büyükşehir Belediyesi veya MASKİ’ye değil ilçe belediyelerine iade edildiğini, aynı KDV gibi ÇTV’nin de Maliye Bakanlığı tarafından belirlendiğini belirtmek isteriz.

 

MASKİ’NİN UYGULADIĞI KADEME FİYATLARI

MASKİ’nin daha önce uyguladığı tonaja göre kademe fiyatları değişiyor. Bundan önce 0 ile 15 ton su kullanımına 1. BÖLGE’de 2 TL alınırken, 16 ton ile 30 ton arası su kullanımına 2.40 TL alınıyordu. Bundan sonra aradaki kademe kalkıp 0 ile 30 ton su kullanımı 1.BÖLGE’de 2 TL olarak hesaplanacaktır. Diğer bölgelerde ise rakamlar aynı şekilde 0 ile 30 ton kullanılan su üzerinden aynı indirimler işletilecektir.

Kayısı Haber – Mahir Temur

Bakmadan Geçme