Suat Arslanboğa tekrar maç yönetebilir

Malatyalı üst klasman hakemi Suat Arslanboğa'nın TFF tarafından profesyonel hakemlik sözleşmesinin feshedilmesinin perde arkasını, nasıl geliştiğini, bundan sonra ne olacağını, Türkiye futbol kamuoyunun verdiği tepkileri haberleştirdik. Arslanboğa bir daha maç yönetemeyecek mi? İstanbul lobisine kurban mı edildi? AK Parti milletvekilleri niye sessiz kaldı? Mahir Temur'un haberi…

Malatyalı üst klasman hakemi Suat Arslanboğa’nın TFF tarafından profesyonel hakemlik sözleşmesinin feshedilmesinin perde arkasını, nasıl geliştiğini, bundan sonra ne olacağını, Türkiye futbol kamuoyunun verdiği tepkileri haberleştirdik. Arslanboğa bir daha maç yönetemeyecek mi? İstanbul lobisine kurban mı edildi? AK Parti milletvekilleri niye sessiz kaldı? 

Süper Lig Cemil Usta sezonu hakemler açısından iyi başlamadı. Türkiye’nin en iyi hakemi Cüneyt Çakır da dâhil Süper Lig klasmanında maç yöneten tüm hakemlerin daha 6.haftada olmasına rağmen hemen hemen tüm maçlarda hakemler tartışılırken Malatyalı Suat Arslanboğa’nın hedef gösterilmesi ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından profesyonel hakemlik sözleşmesinin feshedilmesi halen tartışılıyor.

 

NE OLMUŞTU?
 

16 Eylül’de oynanan Aytemiz Alanyaspor – Fenerbahçe müsabakasında VAR hakemi olarak ve 23 Eylül’de oynanan Beşiktaş – Medipol Başakşehir müsabakasında ise birinci hakem olarak görev yapan Suat Arslanboğa futbol kamuoyunda eleştirilmişti. Daha önce diğer hakemlerin defalarca yaptığı ve her defasında “hata” olarak eleştirildiği bir ortamda 23 Eylül’de oynanan maçtan sonra TFF Yönetim Kurulu alelacele toplanıp 1 Ekim günü Suat Arslanboğa’nın profesyonel hakemlik sözleşmesini feshetmesi futbol kamuoyunda ağır eleştirilere neden olmuştu.

CNN TÜRK yorumcusu olan ve FIFA kokartlı eski hakem Bülent Yıldırım, MHK’yı istifaya davet etmiş ve bu kararın “rezil” olduğunu ifade etmişti. Bülent Yıldırım telefonla yayına bağlanarak, 

“Suat Arslanboğa haklı olarak şu anda telefonunu kapatmış durumda. Bir günah keçisi daha seçilmiş. Rezil bir karar. İddia ediyorum Türk hakemliği tarihinde böyle bir dönem yaşamadık. Hakemin arkasında duran bir MHK yok. Dünyada başka bir örnek yok. Çünkü bu tip değerlendirmeler sezon sonunda yapılır. Bir maç performansıyla hakemlik sözleşmesi iptal edilen dünyada başka bir örnek yok. Bu işin sonunu alamayacaklar. MHK’yi derhal istifaya çağırıyorum” demişti.

Fenerbahçe’nin Alanyaspor- Fenerbahçe maçında TFF’ye başvurması ve bu başvurun TFF tarafından reddedilmesine rağmen aynı maçta VAR hakemi olan Arslanboğa’nın sözleşmesinin feshedilmesini eleştiren BeIN Sports yorumcusu Mehmet Demirkol, bu kararın açıklanmaya muhtaç olduğunu, söyledi.

Mehmet Demirkol’un açıklaması şu şekilde:

“Neden bu karar derbiden önce açıklanmadı? Galatasaray'ın cezalarını Şampiyonlar Ligi maçından 10 dakika önce açıklayabiliyorsun. Asıl problem şurada: Metni okuyorum. İki başvuru reddedildi ve ayrıca Suat Arslanboğa'nın sözleşmesi feshedildi. Sanki bağlayıcı bir metin gibi. Sanki yukarıdaki kararlarla bağlantılı. Hâlbuki bunlar birbirinden bağımsız olmalı. Nasıl bağlantılı olabilir? Çünkü Suat Arslanboğa, Alanyaspor - Fenerbahçe maçının VAR hakemi. Karar doğru diyorsun ama hakemin de sözleşmesini feshediyorsun. Bu karar açıklanmaya muhtaç. Türkiye'de ilk defa oluyor. Bu maçla mı alakalı yoksa Beşiktaş - Başakşehir maçıyla mı alakalı? Suat Arslanboğa'nın sözleşmesinin apar topar iptal edilmesi, onun üzerinde haksız bir şüphe de doğurur”

“TÜRKİYE’DE HAKEMLİK BİTMİŞTİR”

Apar topar bu haksız yapılan karara bir tepki de eski MHK Başkanından gelmişti. TRT Spor yorumcusu MHK eski Başkanı ve eski hakem Bünyamin Gezer, şu ifadelerde bulundu:

"Bugünden itibaren Türkiye'de hakemlik bitmiştir. Bugünden itibaren büyük takımların maçlarına çıkan her hakem tedirgin çıkacaktır. TFF'nin Suat Arslanboğa kararı için geçerli bir açıklama yapması gerekiyor. Sezon bitmeden bir sözleşmeyi bitiriyorsanız bunun altını doldurmalısınız. Maç satma gibi çok ağır bir ithamın olması lazım. Böyle bir itham varsa Suat Arslanboğa hakkında suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor."

Hem FIFA kokartlı eski hakemin hem MHK eski Başkanının hem de Süper Lig’in resmi yayıncı kuruluşunun yorumcusunun yaptığı açıklamalara bakıldığında TFF’nin verdiği kararın sportif bir karar olmadığı görülüyor. Gün boyunca konu ile ilgili birçok isimle konuştuktan sonra bu kararın Galatasaray takımı üzerinden yapılan bir operasyon ile lobisiz Suat Arslanboğa’nın günah keçisi yapıldığı, görüşü oluştu. Konuştuğumuz tüm kaynaklarımız Suat Arslanboğa’nın kişiliği veya hakemliği ile ilgili bir kararın olmadığı ama hem Fenerbahçe hem Beşiktaş’ın itirazları hem de Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın tepkileri yüzünden Suat Arslanboğa ile ilgili bu tür bir kararın çıktığı, görüşü ortaya çıktı.

 

FENDOĞLU SERT KONUŞTU

1 Ekim’de verilen bu haksız karara ilk ve sert tepkiyi MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu verdi. Sosyal medyadan karar açıklandıktan hemen sonra “Malatyalı Arslanboğa İstanbul lobisine kurban mı edilecektir” diyen Fendoğlu şu paylaşımları yapmıştı:

 

Konu ile ilgili bugün Malatya milletvekili Mehmet Fendoğlu ile görüştüğümüzde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soru önergesi verdiğini ve aynı zamanda TFF’den ayrıntılı cevap istediğini, söyledi. Gerekçesiz verilen bu kararın anlamsız olduğunu ve bir an önce TFF’nin bu karardan vazgeçmesini vurgulayan Fendoğlu, hemşerimiz Suat Arslanboğa’yı İstanbul lobisine yedirmeyeceğiz, dedi. Malatyalı herkesin safını belli etmesi gerekir, dedi.

Ayrıca MHP Malatya milletvekili Mehmet Fendoğlu haricinde diğer Malatya milletvekillerinin konu ile ilgili açıklama dahi yapmaması bu verilen kararın siyasi olduğunu akıllara getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi ve Başakşehir Kulübü’nün Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın Beşiktaş- Başakşehir maçından sonra Suat Arslanboğa hakkında “İyi niyetli değil” açıklamasından sonra TFF’nin verdiği karar ile ilgili Malatya AK Partili milletvekillerinin bir tweet dahi atmamaları dikkat çekti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

TFF’nin Suat Arslanboğa ile ilgili profesyonel hakemlik sözleşmesini iptal etmesinden sonra iki görüşün ortaya çıktığını belirtmek isteriz.

Süper Lig’de düdük çalan 42 hakemin 22 hakeminin profesyonel sözleşmesi olmadığı halde hakemlik yaptıkları için Suat Arslanboğa’nın da Süper Lig’de maç alacağı görüşünü belirtmek isteriz. Hatta halen Futbol Federasyonu’nun internet sitesinde Suat Arslanboğa üst klasman hakemi olarak yer alıyor.

Bu konu ile ilgili ikinci görüş ise, 41 yaşındaki Suat Arslanboğa’nın kâğıt üzerinde maç yönetmesinin mümkün olduğu ama TFF’nin bu kararından sonra Arslanboğa’yı bu yıl her hangi bir maça atamasının zor olduğu görüşü de futbol kamuoyunda dillenmektedir.

AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır'ın haberimizden iki saat önce Twitter'da Suat Arslanboğa ile ilgili iki tweet attığını öğrendik. Konu ile ilgili TFF Başkanı Nihat Özdemir ile görüştüğünü kamuoyuna duyurdu Çakır.

Ahmet Çakır'ın attığı tweet şu şekilde:

Kayısı Haber - Mahir Temur

Yorumlar 1
Malatya 03 Ekim 2019 23:36

Malatya sahipsiz malatya sahipsiz malatya sahipsiz

Bakmadan Geçme