Tekke Camii'sinde dönen filmler!

Malatya'nın simge camilerinden biri olan Tekke Camii az hasarlı raporu olmasına rağmen yıkılmak isteniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Tekke Camii ve 8 iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün sayısız kez verdiği az hasarlı raporuna rağmen yıkılıp iş merkezi yaptırılmak isteniyor.

Malatya’nın simge camilerinden biri olan Tekke Camii az hasarlı raporu olmasına rağmen yıkılmak isteniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tekke Camii ve 8 iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sayısız kez verdiği az hasarlı raporuna rağmen yıkılıp iş merkezi yaptırılmak isteniyor.

Haber- Mahir Temur

6 Şubat depremlerinden sonra Malatya şehir merkezinde ayakta duran nadir camilerden biri olan Tekke Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tescili altında. 8 iş yerinden oluşan bu kompleks yapıda 2 çay ocağı, 2 çerezci, 1 kırtasiyeci, 1 matbaacı dükkanın yanı sıra bir de tuvalet var.

100 YILLIK CAMİ
1900’lerin başında Osmanlı döneminde cami yapılması için vakfedilen Tekke Camii birçok tadilattan sonra 1988 yılında yıkılıp tekrar yerinde ve aynı isimle inşa edilmişti. 100 yıldan fazladır aynı yerde ve isimle ayakta duran Tekke Camii, 6 Şubat depremlerinden sonra da dimdik ayakta duruyor.


*Foto: Tekke Camii’nin 1900’lerin başındaki fotoğrafı

KEYFİ BİR İŞLEM YAPILIYOR
1988 yılında aynı yerinde yapılan bu kompleks yapı 6 Şubat depremlerinden 1 ay sonra cami haricinde 8 dükkan hizmet vermeye başlamıştı.

18 yıldır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracısı olan Ergün Yılmaz, keyfi bir işlem yapılarak buranın yıkılmasının planlandığını söyledi. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü 29 Kasım günü önce 8 kiracısına SMS marifetiyle mesaj gönderdi.

Söz konusu mesajda, “6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile akabinde meydana gelen artçı depremlerde Tekke Camiide hasar oluşmuş ve oluşan bu hasarlar İnönü Üniversitesi tarafından incelenmiş olup yapının ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dükkânların acilen tahliye edilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize tebliğen sunulur” diye yazıyordu.


Bu mesajdan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuran kiracılar, Tekke Camii ve dükkanların hafif hasarlı olduğu bilgisini tekrar aldı. Bir diğer kiracı Seda Herdilli, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün İnönü Üniversitesi’nden incelendiği bilgisinin ise tamamen gözlemsel olduğunu belirtti. Herdilli, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün göstermelik bir rapor hazırlattığını iddia etti.

ELDEN İMZA İSTEDİLER AMA
“Acilen tahliye edin” diye gönderdiği kısa mesajdan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri 7 Aralık günü elden 8 kiracıya bir belge verip imza almak istediler ama kiracılar imza vermedi.

Belgede, “Can ve mal güvenliği açısından cami ve pasajın yıkımı için elektrik, su ve gaz hattı kesilecek olup ticari entianın çıkarılıp, pasajın 11 Aralık 2023 tarihine kadar boşaltılması gerektirmektedir. Aksi takdirde doğacak sıkıntılardan dolayı idaremizin hiçbir mesuliyetimizin olmayacağı hususu bilgilerinize sunulur” yazıyordu.


Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracılara elden imzalatmak istediği belgeden sonra Malatya Valiliğine müracaat eden kiracılar, yine aynı cevabı aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün raporunun kıstas alınacağı bilgisini alan kiracılar halen tedirgin.


Kayısı Haber’e konuşan kiracılar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün keyfi işlem yaptığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sayısız kez vermiş olduğu az hasarlı raporu ortadayken burayı neden yıkmak istediklerini sordu.

“MİMARLAR ODASI GELSİN”
Depremden sonra Söğütlü Camii civarında dükkanı yıkılan Hakan Alpay, 7 ay önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladığı dükkanın şimdi ağır hasar olduğunu ifade eden Müdürlüğe sordu: 

“Eğer yıkacaksanız niye bize kiraya verdiniz? Biz buradan Malatya Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’na sesleniyoruz. Lütfen gelin Tekke Camii’yi inceleyin lütfen. Çünkü birileri burayı yıktırmayı kafaya takmış. En azından bağımsız kurumlarımız gelip burayı incelesin. Madem burası ağır hasarlı 7 ay önce niye bana kiraya verildi?”


8 yıldır Tekke Camii pasajında kiracı olan Necmail Özata çok ilginç bir iddia ortaya attı. Tekke Camii’ye bitişik nizam olan Semercioğlu Apartmanı’nın yıkım sırasında pasajın komple yıkılmasının kendilerinin önlediğini söyledi. 

Özata, “Bildiğiniz gibi Tekke Camii’sine bitişik nizam Semercioğlu Apartmanı vardı. Bu apartman yıkılırken yıkım ekibine Tekke Camii’nin de yıkılması söylenmiş. Biz olmasaydık ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nin az hasarlı raporunu göstermeseydik yıkıyorlardı. Oldubittiye getirip yıkacaklardı. Burada bir rant kokuyor.” dedi.

HANGİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ?
35 yıldır Tekke Camii’nin altındaki tuvaleti işleten Ersin Yılmaz ise "Depremden sonra Mart ayının ilk haftası yerimizi açtık. Bildiğiniz gibi bizim yer caminin altında. İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazım Türk hocamıza rica ettik. Gelip burada inceleme yaptı. Kesinlikle burası hafif hasarlıdır demişti. Buraya ağır hasar vermek büyük günahtır demişti. İşte ben de soruyorum, siz İnönü Üniversitesinden rapor nasıl aldınız? Kazım Hoca hangi üniversitenin hocası?" diye konuştu.


Tekke Camii pasajında 18 yıldır matbaacı olan Ergün Yılmaz ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün İnönü Üniversitesi’nden getirilen hocanın sadece gözlemsel bir tespit yaptığını iddia etti. Yılmaz, gelen hocanın bir karot örneği almadığını ve sadece gözlemsel bir rapor hazırlandığı söyledi.

YIKILSA BİLE CAMİ YAPMAK ZORUNDALAR
Tekke Camii ve pasajın perde beton olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kolonlarımız 1 metre çapında. Binalarımızda çizik yok. Üstelik Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri buraya tekrar caminin de yapılmayacağını belirtti. Tekke Camii’nin yeri cami olarak vakfedilmişken buraya büyük iş merkezi yapılmak istenmesini sormak istiyorum. Bura yıkılsa bile cami yapılması lazım.” dedi.

Yorumlar 19
Hacı Bey 07 Şubat 2024 10:58

Malatya'ya yeni şehir merkezi projesi yapıyorlarmış. Bakın bakalım bir tane OTEL var mı? Bir tane HASTANE Binası var mı? Bir Tane DERSANE binası var mı? Bir tane DÜĞÜN SALONU var mı? Bir tane BANKA BİNASI olacak yapı var mı? Eczaneler için minimum metrekare sınırı var. ECZANE açılacak bir tane dükkân var mı? LOKANTA olacak büyüklükte tesisatı olan bir tane bina var mı? Büyük çaplı firmaların MAĞAZA yapacağı çok katlı yekpare kaç bina var (YOK). Mesela Hamburger ve döner firmaları dükkân açmak isterse kulübeye mi açacaklar. Vakko mağaza açmak isterse 20 metrekare konteyner gibi dükkâna mı mağaza açacak. Kümes gibi evler ve konteyner gibi dükkanlar şehri olacak Malatya bu geri kalmış cahil zihniyetle.

myo 06 Ocak 2024 15:21

düşmüş ortalığa meslek yüksek okulu bilgisiyle bina inceliyor.

Malatyaliyiz 31 Aralık 2023 18:50

Çevre şehircilik kapansın İTÜ mezunları yetiyor memlekete... Hem ruhen hemde etiklik bakımından dört dörtlükler bunu yorumlarda anladık. Böbürlenme padişahım senden büyük Allah var dememisleer boşa kimsenin mezar taşında da yazmıyor şu mezunu bu mezunu diye..... Artı Malatya'da İTÜ mezunu olupta hasar raporu veren hocaların akademik çalışmalarına bakın derim evet evet İTÜ mezunu ancak bunca yıl bolca yüksek lisans tezi den makale üretmiş başka birşey yok ama neyseki İTÜ mezunusunuz aynen sizsiniz..... Çevre şehirciligi hem zedeleyip hem yok sayarak İnönü üniversitesinden alınan raporlara dair binalar bir daha incelenmeli pek çok bina bu yol ile ağırdan hafife döndü insan canı bir diploma kadar ucuz değil... Yeter daha bu halkın çektikleri

Nasib 26 Aralık 2023 07:47

Kaliteli bir üniversiteden mezun olamayanlar, bunun acısını meslek yaşamı boyunca çekiyor. Düşünün bir ortamda birisi soruyor. Hangi üniversite mezunusunuz? Sorulan bu sorunun muhatablarından birisi çok iyi bir üniversiteden birisi de taşra mezunu. Taşradan mezun olanın ruh halini bir düşünün siz. O nedenle, bu davranışı çok yadırgamamak lazım. Ama bu hem nasip hem de zamanında iyi çalışmanın bir semeresidir.

Hahahah 23 Aralık 2023 22:55

İTÜ mezununlari toplanıp yakında şurada kendini kanıtlama derdine düşecek

Liyakat 23 Aralık 2023 20:04

Depremde yıkılan birçok binanın projesinin altında fırat inşaat mezunu mühendislerin imzası var ve şu anda tutuklular...

İTÜ Mezunu 23 Aralık 2023 09:59

İTÜ Türkiyenin en zeki ve kabiliyetli öğrencilerinin tercihi bir üniversite... Ordaki hocalardan ders almak ta herkese nasip olmaz.. Bir yerde İTÜ mezunuyum dediğin zaman zaten yüz üzerinden seksen puanı alıyorsun o kişilerin gözünde.. Bu şu demek, halkın İTÜ mezununa güveni tamdır..

İtü 18 Aralık 2023 13:59

Çevre şehirciliğin ağır hasar raporu verdiği ancak itü mezunu hocalar aracılığı ile hafife dönen iki bina çöktü Malatya'da. Geçmiş olsun. Paranın ne dini ne üniversitesi yokmuşmuşmuşmuşmuş........ Fırat'ın mezunları on tane itü eder çünkü öncelikleri insan canı

Güzel Malatyam 16 Aralık 2023 20:46

Devletin çevre şehircilik kurumunun defalarca az hasarlı dediği bir yeri helede bu cami ise bunu yıkmak hangi akıla anlayamadım, devletin çevre şehircilik kurumu az hasarlı dediği yere üniversitesi ağar hasarlı diyorsa ve bu yapı ağır hasarlı çıkarsa vay bu milletin haline o zaman , eğer gerçekten bu yapı ağır hasarlı çıkarsa çevre şehircilik bakanlığınin az hasarlı dediği diğer yapılara nasıl güveneceğiz, Devletin tarafsız bir kurumu yokmu arkadasim, gitsin tarafsız bir kurum incelesin... Eğer ki gerçekten az hazarli çıkarsa bu yapıya ağır hasarlı diyen üniversitesi yetkililerinin yakası bırakılmamalı hesabı sorulmalı, yok ağır hasarlı çıkar ise bu kez çevre şehircilik bakanlığı denetmenlerinin yakası tutulup hesap sorulmalı, bence çok önemli bir konu bu olay , çünkü bu şehirde gelecede ve şuan biz ve çocuklarımız yaşayacak, bence hafife alınmadan devletin kurumları bu konuya bir an evvel ivedilikle el atmalı....

Hacı Bey 14 Aralık 2023 11:54

Fuzuli = Bankalar Caddesi. Akpınar= AVM' ler Caddesi. Hükümet Meydanı= Lüx giyim mağazaları ve Fast Food lokantaları. Cezmi Kartay = istanbuldaki gibi Malatyanın Beyoğlusu çicek pasajı gibi karışık dükkanları. İnönü Caddesi = Paris şanzelize caddesi gibi tiyatrolar sinemalar, mücevher, kuyum ve dükkanları cafeler. Kışla Caddesi= Sağlık birimleri doktorlar diş tabipleri eczaneler caddesi. Akpınar aslantepe caddesi= Elektronikçilerin merkezi. Emeksiz caddesi mobilya mağazaları. Olsun. Meslek bazında düzenlemeler yapın. Daha çok meslek var. Mesela tavacılar, o lezzet patlaması patlıcan tava şehrin en göbeğinde satılsın. Merkeze hükümet meydanına hiçbir bankaya müsade etmeyin. Onları ihtiyacı olan zaten bulur ulaşır. Öyle bir Malatya yapın ki. Tüm Dünya yalandan değil, gerçekten kıskansın. Uluslararası proje yarışması açın tüm Dünyanın fikrini alın. Akar sular şehri Malatyanin ortasından Derme kanalı ve Kanalboyu gibi başka kanallar daaksın. Yeraltı sularını pompaları kanalizasyona bağlayacağınıza Drenajı kanallara yapın. Sonuçta temiz su. Bu kanallarla suyu şehir dışına kanalize edin. Şehri yazın serinletir kışın ısıtırsınız. Hava yumuşar bu sayede. Sonra aşağılarda bir yerde yerde yapay bir göl oluşturun buradan da kayısıları, bahçeleri sulayın. Kanal boyu malatyanin pırıl pırıl parlayan eğlence, dinlence caddesi olsun. Emekliler parkının ortasına yüksek bir kule yapın. "Malatya Kulesi". Herkes çıkıp bu muhteşem şehri seyretsin oradan. Güzel olsun Malatyam be güzel olsun güzel! Biraz vizyon sahibi olun. Bak insanlar da bu güzellikleri görünce nasıl değişecek. Malatya sevdalısı olacak.

Fırat İtü 14 Aralık 2023 11:04

Kazım bey fırat mezunu, ağır hasar veren hocalar itü mezunu..

Cengiz demirel 13 Aralık 2023 11:49

Malatya da deprem zamanı istanbuldan Malatya ya yardım için geldiğimizde konuya bahsi geçen caminin altındaki matbaacı arkadaş bizi konuk etmişti ve 20 gün orada konakladık gelecekten çok sağlam bir yapı ve Malatya da kendimizi güvende hissettiğimiz tek yerdi. Bu Cami neden yıkılmaya çalışılıyor anlayamadım

Tekke camii 10 Aralık 2023 13:47

Semercioglunda bir kolon patlak dediler son kontrolde dört kolon daha patlak çıktı bu bir... İkincisi esnaf çıkarı için hareket etse semercioglunda dükkanı olan kişi semercioglunun hasarlı olduğunu söylemezdi bu iki.... Üçüncüsü ise üniversiteden gelen hocalar herhangi bir test de yapmadı artı vakıflar bu konu ile ilgili hiç kimseye cevap vermiyor kapıları da telefonları da kapalı.....

Malatyadan 10 Aralık 2023 10:36

Öncelikle haber hakkında vakıflar bölge müdürlüğünden konu ile ilgili hiçbir bilgi alınmamış olması gazeteciliğinize gölge düşürmüştür. Bu rapor İnönü ünv. İnşaat mühendisliği bölümünden iki prof. tarafından hazırlanmıştır. Caminin yerine işhanı yapilmasi tamamen iftiradan ibarettir. Çevre sehircilik rapor değil 6 subat sonrası gözlemsel olarak az hasarlı demiştir. Kaldiki 6 Şubat depremlerinden sonra 4 un üzerinde onlarca deprem meydana gelmiş olup üniversite tarafından Kasım ayında bilimsel verilerle hazırlanmış raporda ağır hasar olduğu belirtilmektedir.

Semercioğlu sakini 09 Aralık 2023 20:04

Burada atıp tutan esnafa şunu soruyorum bitişiğindeki semercioğlu apt.az hasarlı olduğu halde neden yıkılması için kendilerini parçaladılar. Şu anda ise kendi çıkarları için çabalıyor lar.unutmayın ne yaşattıysan aynı şeyle sınanırsın.

Adem 09 Aralık 2023 19:35

Mekan sahibi istediği gibi tasarruf edebilir!... kiracılar sadece kendi çıkarlarını düşünüyor...

Kazım hoca 09 Aralık 2023 12:02

Kazım hoca inönü üniversitesinin en yaşlı ve tecrübeli bir öğretim üyesi... mutlaka önerileri dikkate alınmalı...

Bozo 44 09 Aralık 2023 10:31

Kusura bakmayın esnaf arkadaşlar sizin keyfinizle iş olmuyor.Yıllarca belki diğer esnaflara göre daha düşük kira ile oturdunuz.Şehri bir bütün olarak ele almak lazım.

Bekir 08 Aralık 2023 18:46

Bu istemezükçü esnaflar yüzünden malatya bir arpa boyu yol yürüyemez.

Bakmadan Geçme