TİGEM Genel Müdürü: İddialar asılsızdır

Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde gündeme gelen Hippoterapi Merkezi'nin kiraya verilmesi ve binaların yıkımı ile ilgili Kayısı Haber'e konuşan TİGEM Genel Müdürü Sait Kocabay, iddiaların asılsız olduğunu, söz konusu iş ve işlemlerin tamamen açık, şeffaf, ihale mevzuatlarına uygun ve kamu menfaati gözetilerek yapıldığını aktardı.

Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde gündeme gelen Hippoterapi Merkezi’nin kiraya verilmesi ve binaların yıkımı ile ilgili Kayısı Haber’e konuşan TİGEM Genel Müdürü Sait Kocabay, iddiaların asılsız olduğunu, söz konusu iş ve işlemlerin tamamen açık, şeffaf, ihale mevzuatlarına uygun ve kamu menfaati gözetilerek yapıldığını aktardı.

Kayısı Haber Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur ile telefon görüşmesi yapan TİGEM Genel Müdürü Sait Kocabay, tarihi binaların yıkımı ile ilgili süreci anlattı.

-Önce Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
-Sonra Özel bir firma
-Daha sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi 
-En sonunda Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 

 

Mahir Temur- Özel Haber

TARİHİ NİTELİĞİ YOK

Elazığ’da 2020 yılında yaşanan deprem sonrası Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Tarım İşletmesindeki binalarda deprem performans testlerinin yaptırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Sait Kocabay,

“İşletme tarafından gerçekleştirilen ihale sonrasında akredite bir özel sektör firmasına binaların deprem performans testleri yaptırılmış, Analiz Raporunda idare binası, sosyal tesis ve 34 konutun yıkılması ifade edilmiştir. Analiz sonuçları, TİGEM Tarımsal Mekanizasyon ve İnşaat Daire Başkanlığı ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden alanında uzman hocalarca yapılan değerlendirmeler sonucu uygun bulunmuştur” dedi.

Yıkılması öngörülen binaların tarihi vasfının olup olmadığının değerlendirilmesi konusunda ise Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurulduğunu ve Kurul tarafından, yıkılması öngörülen binaların tarihi niteliği olmadığına dair rapor verildiğini belirtti Kocabay.

TİGEM’e bağlı 3 işletmede yetiştiriciliği sürdürülen ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan yadigâr Safkan Arap atının ülkemiz genelinde tanıtımının yapılması, halkın binicilik kültürünün geliştirilmesi, Down Sendromlu ve Otizmli hastaların at ile tedavi edilmesi amacıyla 2016 yılında Sultansuyu Tarım İşletmesinde Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezi kurulduğunu aktaran Kocabay, 

5 YILLIĞINA İHALE YÖNTEMİYLE KİRALANMIŞ

“Sultansuyu Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezinin bölge halkına sunmuş olduğu hizmetlerde etkinliğinin artırılması, bölge turizmine daha fazla katkı sağlaması, ilave yatırım ve hizmetlerin kamu bürokrasisine bağlı kalmaksızın daha hızlı yürütülmesi, istihdamın artırılması amacıyla, TİGEM Yönetim Kurulunca, İşletmede 55 dekar arazide kurulmuş söz konusu tesis işletmeciliğinin beş yıllığına ihale yöntemiyle kiralanması kararı alınmıştır” dedi.

İHALE SÜRECİ ŞEFFAF YAPILMIŞ

İhale sürecini de anlatan TİGEM Genel Müdürü Kocabay, “Kanun gereği ihale ilanı 29.09.2020 tarihinde Basın İlan Kurumuna gönderilmiş ve 30.09.2020 tarihinde BUSABAH gazetesinde ve TİGEM Resmi web sayfasında yayımlanmıştır. İşletmede 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucunda kiracı firma ile yapılan kiralama sözleşmesinde; TİGEM işletmeciliği döneminde olduğu gibi Hippoterapi hizmetlerinin ücretsiz olarak devam ettirilmesi, aynı alan içerisinde ilave manej alanlarının oluşturulması, halka verilecek hizmetlerde kalitenin ve tesislerden faydalanan sayısının artırılması, Şehit ve Gazilerin birinci derece yakınlarına % 40 indirim uygulanması gibi bölge halkının tamamının faydasına olacak şekilde düzenlemeler yer almıştır” diye ifade etti.

“KAMU MENFAATİ GÖZETİLEREK YAPILMIŞTIR”

Gündeme getirilen iddaların asılsız olduğunu aktaran Sait Kocabay, “Bu itibarla Sultansuyu Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezinin ‘kamuoyunun dikkatinden kaçırılarak özel sektör firmasına kiraya verildiği’, ‘Sultansuyu Tarım İşletmesinin parsel parsel satışına ortam hazırlandığı’ yönündeki iddialar asılsız olup, söz konusu iş ve işlemler tamamen açık, şeffaf, ihale mevzuatlarına uygun ve kamu menfaati gözetilerek yapılmıştır. Sultansuyu Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi veya uzun süreli kiraya verilmesi gündem konusu dahi değilken Türkiye’nin dört bir yanında yer alan diğer 16 işletmede olduğu gibi bu İşletmede de ülkemiz tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesine katkı sağlamaya devam edilmektedir. Ayrıca Sultansuyu Tarım İşletmesinde mevcut Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezi tüm Malatya halkına bütün imkânları ile daha iyi hizmet vermeye devam edecektir” dedi.

“SULTANSUYU HARASI TİGEM’İN EN ÖNEMLİ İŞLETMESİDİR”

Sultansuyu Tarım İşletmesi toplam 26.632 dekar arazi varlığı, 4000 ton hububat ve yem bitkileri sertifikalı tohumlarının üretimi, 500 baş kapasiteli damızlık sığır yetiştiriciliği, ülkemiz üretiminin %35’ini oluşturan üstün vasıflı boğa sperması üretimi, 400 baş Safkan Arap atı yetiştiriciliği ile bölge ve ülkemiz tarımının temel girdilerinin tedarikinde fonksiyonel, TİGEM’in en önemli işletmelerinden birisidir diyen TİGEM Genel Müdürü Sait Kocabay sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sultansuyu Tarım İşletmesi faaliyetlerinde etkinliğin artırılarak sürdürülmesi amacıyla son 10 yıl içerisinde 23 Milyon TL yatırım gerçekleştirilerek, 8 bin dekar sulu tarım arazisi 12 bin dekara çıkarılmış, sertifikalı tohum üretimi kapasitesi artırılmış, Boğa Sperması Üretim Merkezi oluşturulmuş, 400 başla sürdürülen Safkan Arap atı tesis yatırımları gerçekleştirilmiş, mekanizasyonun tamamı en ileri teknolojilerle yenilenmiştir. İşletme, son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlara dayalı olarak üretimde sağlanan verim ve kalite artışı sonucu 2020 yılı bilançosunu toplam 31 Milyon TL’lik satış hasılatı ile 5 Milyon TL kar ile kapatmış, İşletme tarihinin en yüksek karlılığına ulaşmıştır.

28 MİLYON ÖDENEK

İşletmenin 2021-2023 yıllarında toplam 28 Milyon TL ödenekli yatırımlarla; 700 bin dozluk üstün vasıflı boğa sperması üretiminin 1,5 milyon doza, 400 başlık at yetiştiriciliği kapasitesinin 500 başa çıkarılması hedeflenmiş, depremsellik analiz sonuçları olumsuz çıkan binaların yerine Malatya mimarisine uygun modern tesislerin kurulması çalışmaları başlatılmış, sertifikalı tohum standartlarının artırılması amacıyla 10 ton/saat kapasiteli tohum hazırlama tesisi kurulması planlanmıştır.”

YENİ BİNALAR YAPILIYOR

İşletmenin içerisindeki binaların yıkımı ile ilgili olarak sözlerine devam eden Sait Kocabay, “Söz konusu binaların yıkılması ve yerlerine yenilerinin yapılması konusunda çalışmaların ivedilikle başlatılmasına karar verilmiştir. İşletmede 1 İdare binası, 1 sosyal tesis ve 27 konutun Malatya mimarisine uygun olarak yapım işlemi ile ilgili iş ve işlemler yürütülmektedir” diye ifade etti.

Mahir Temur- Kayısı Haber

Yorumlar 3
zafer karakus 12 Mart 2021 16:02

Mahir Bey sizlere çok teşekkür ediyorum. Günlerdir gündemi asılsız iddialarla meşgul eden bir konuyu açıklığa kavuşturup maksadı farklı olan kişi veya kişilerin ali cengiz oyununu bozdunuz.

Mehmet 12 Mart 2021 14:36

Daha önceden de yazdığınız yazılarınızı okudum tebrik ederim Mahir bey şeffaf tarafsız gazetecilik budur

Hara 12 Mart 2021 14:30

Seni kutluyorum Mahir Bey. Dedikodular ile değil açık açık tarafları arayıp haber yaptığın için kutluyorum. Doğruyu bulmak adına yaptığınız çok anlamlı.Teşekkür ederim

Bakmadan Geçme