Ukraynalılar kayısı çok sevdi

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Avrupa Birliği Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Tarım İş Formu toplantısına katılmak üzere gittiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de katılımcılara kayısı ikram etti.

Birçok katılımcının ilk kez Malatya kayısısını tattığını ifade eden Birlik Başkanı İhsan Akın, “17 milyar dolarlık ihracatımız, 10 milyar dolar ithalatımızın olduğu Ukrayna ile hayvancılığın yanı sıra kayısı başta olmak üzere diğer tarımsal ürünlerimizle alakalı işbirliğini geliştirebiliriz” dedi. 

Ukrayna’dan dönüşte düzenlediği basın toplantısı ile izlenimlerini paylaşan Birlik Başkanı İhsan Akın, Avrupa Birliği Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün 27-28 Kasım tarihleri arasında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de organize ettiği Tarım İş Formu toplantısına katıldıklarını belirtti. 

Akın, burada katılımcılara Malatya kayısısı dağıttıklarını ifade ederek “Malatya Kayısısının tadını ve lezzetini çok beğendiler. İlk defa kayısı yediklerini ve lezzetinin çok farklı olduğunu ifade ettiler. Türkiye ile Ukrayna arasında tarımsal iş birliğinin geliştirilmesi için yapılan bu toplantıda kayısıyı tanıtma fırsatı bulduğumuz için memnuniyet duyduk” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Danış, Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Yardımcısı Olga Trofimtseva ile her iki ülkenin ilgili bakanlık bürokratları ve 300’e yakın katılımcının katıldığını belirten Akın, “Türkiye olarak Ukrayna’ya 17 milyar dolarlık tarımsal ihracat yapıyoruz. 10 milyar dolar da ithalatımız var. Ciddi bir tarımsal ihracat potansiyelimiz var. Ukrayna ile Türkiye arasındaki bu işbirliğini daha da geliştirmek için hep birlikte güzel çalışmalar yapabiliriz. Özellikle kayısı ikram ettiğimiz Ukrayna Bakanlık yetkilileri ile bu konuda ikili görüşmeler yapma imkanı bulduk. Yem bitkileri üretimin çok daha ucuz olduğu Ukrayna’da küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz için yem bitkileri üretimi konusunda da istişarelerde bulunduk. Avrupa’da birçok ülke Ukrayna’da arazi kiralayarak yem bitkileri üretimi yapıyor. Türkiye olarak biz de bu yönde girişimlerde bulunabiliriz” diye konuştu.

Yorumlar 8

Bakmadan Geçme