Uzunoğlu: 'Akif' demek, 'vatan sevdalısı insan' demektir

İnönü Üniversitesi Türkçe Topluluğu, İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 80. Vefat yılı dolayısıyla 'Ölümünün 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy ve Fikirleri' konulu bir konferans düzenledi.

Haber: Burak Er - Foto: Mehmet Özdemir

İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğnemiş, MHP Malatya İl Başkan Vekili Şevket Aldemir, Türk Ocağı Malatya Şube Başkanı Nadir Günata, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Coşkun ile çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Mustafa Bulut tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu.

Kur’an tilavetinin ardından “Ölümünün 80. Yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy ve Fikirleri” konulu konferansı vermek üzere, kürsüye İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Uzunoğlu davet edildi. Uzunoğlu “Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşını yaşayan bir Akif… Akif demek vatansever demek, Akif demek haksızlık karşısında susmayan, iyiliği emreden, kötülüğü nehyeden insan demektir. Gönül isterdik ki Mehmet Akif’i burada şiirleriyle birlikte anlatalım” sözleriyle başladığı konuşmasında, Milli şairimiz Mehmet Akif’ın hasletlerinden, haksızlık karşısındaki dik duruşundan bahsederek, Mehmet Akif’in geçmişe bağlı fakat gelecekten de kopmayan bir şahsiyet olduğunu dile getirdi.

Mehmet Akif’in Batı kültürünün toplumumuza sızma girişimlerine karşı son derece hassas olduğunu ifade eden Uzunoğlu, Akif’in Türk kültür ve medeniyetine sımsıkı bağlı bir şahsiyet olduğunu ve “Asım’ın Nesli” diye tabir ettiği gençlikten de milli kültür ve medeniyetimize sahip çıkmasını beklediğini sözlerine ekledi.

İbrahim Uzunoğlu, Akif’in şiirlerinden mısralar okuyarak devam ettiği konuşmasında, Milli Mücadele yıllarındaki kutlu direnişlerden, vatana ihanet içerisinde olan hainlerin oyunlarından, Türk Milletini Kurtuluş mücadelesinde çepeçevre kuşatan emperyalist devletlerin sinsi emellerinden bahsederek, bugün de benzer senaryolarla kuşatmanın ve ihanetin devam ettiğini ve kederde, kıvançta, tasada bir olan Türk Milleti’nin asil duruşuyla bu sorunların üstesinden geleceğini söyledi.

İbrahim Uzunoğlu konferanstaki konuşmasında Mehmet Akif’in hayatından kesitler ve hatıraları da aktararak, Milli şairin abide bir şahsiyet olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konuşmacı İbrahim Uzunoğlu’na teşekkür ederek plaket takdim etti.

Yorumlar 13

Bakmadan Geçme