Ahmet Küçükşahin

'Dış Güçler' Söylemi

Ahmet Küçükşahin

Halkın oylarıyla iktidara gelen bütün insanlar, gruplar, partiler, sürekli iktidarda kalmak isterler.  
Bu nedenle iktidarda kalmak için her yolu denerler. Kimisi çok çalışır, kimisi çok yalan söyler, kimisi soru çalar, kimisi tarihi çarpıtır, kimisi verileri değiştirir. 

Bütün konu, seçmenin oyunu bir kez daha alabilmektir. 

Devlet yapısı, tıpkı aile yapısı gibidir: Menfaatleri vardır, kendi iç dünyaları vardır, dostları vardır, düşmanları vardır, kendi iç huzurları vardır, bütçeleri vardır, komşularına karşı belirli tutumları vardır. 
Ailenin reisinin aileyi bir arada tutabilmek, evdeki tartışmaları en aza indirebilmek, aileyi daha iyi geçindirebilmek için bütçe oluşturmak gibi sorumlulukları vardır. Tıpkı devletin başına seçip getirdiğimiz insanlar gibi. 

Aile yapısı ile devlet yapısı arasında bir fark vardır. Ailenin başına getirdiğimizi seçemeyiz. Devlette ise seçeriz. 

Seçilen kişiler hayatımıza yön verir. Kasada toplanan paraların nasıl harcanacağına karar verir. Toplumu bir arada tutmaya çalışır. Komşular ile ilişkilerin iyi olması için gayret gösterir. 

Her ailelerde olduğu gibi devletler de kendi iyiliği için hareket eder. Hep önde olmak ister, daha fazla kazanmak ister, kendi vatandaşlarına daha fazla refah sağlamak ister.

Son zamanlarda iktidara gelip de iktidarda kalmak isteyen kesimler tarafından “dış güçler” ifadesini sık sık duyar olduk.

Bu “dış güçler” bizi çekemiyorlarmış, 

Bu “dış güçler” Türkiye’nin ilerlemesini istemiyorlarmış, 

Bu “dış güçler” ülkemizde terör yaratıyorlarmış vb.

Bunları söyleyenlere “Peki! Bizden ne istiyorsunuz?” diye sorduğumuzda, “Seçimde bize oy verin” diyorlar. Kısaca amaç, bizi ikna edip oyumuzu almaktır. Dolayısıyla “dış güçler” söylemi bir hikayedir. 
Aileler boyutundan baktığımızda “dış güçler”, komşularımız oluyor. Binlerce yıldır aileler komşuları (dış güçler) ile birlikte yaşamışlardır. Temel prensip, karşı tarafın aile içi ilerine karışmamak, iyi geçinmek, çok çalışmak, güçlü olmaktır. Yani aile olarak, kendi kendimize yapmamız gereken konulardır. 

Ekonomi kötü gidiyor, sorumlusu “dış güçler”,

Ülkede ehliyetsiz kişiler iş başına getirilmiş, sorumlusu “dış güçler”,

Üniversite soruları çalınmış, sorumlusu “dış güçler”,

Kadınlar öldürülmüş, sorumlusu “dış güçler”,

Dolar yükselmiş, sorumlusu “dış güçler”.

Hayır! Bütün olumlu veya olumsuzlukların sorumlusu “dış güçler” değil, iktidarda bulunan seçtiğimiz ve ancak bir türlü koltuğu bırakmak istemeyen kişilerdir. 

Yorumlar 1
Mustafa Mengübaş 16 Nisan 2021 21:39

Kandırıldık, sorumlusu dış güçler!

Yazarın Diğer Yazıları