Ahmet Küçükşahin

 Osmanlıcıları Kemalistlerle Buluşturma Projesi

Ahmet Küçükşahin

2002 yılına kadar Kemalistlerin karşısında kimse yoktu. Mustafa Kemal’i sevenler ve onu sevmeyenler vardı.2002 yılında başlayan AKP iktidarı ile birlikte, Kemalistlerin karşınsa Osmanlıcılar çıkmaya başladı. 

Kemalistler (Atatürkçüler) Atatürk’ün düşünce yapısını benimserken, Osmanlıcılar Sultan II. Abdulhamit’in fikirlerini benimsediklerini söylemeye başladılar. Oysa Osmanlı’da, 1299 yılında kuruluşundan itibaren 36 padişah görev yapmıştır. 

O zaman şu ortaya çıkıyor: Bir kişi Osmanlıcı ise diğer padişahları da benimsemesi gerekir. Devletin büyüklüğünden dem vurulurken Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman örnek gösteriliyor. Ancak dillerden düşürülmeyen 34’ncü padişah II. Abdulhamit’tir. Bu çifte standartlığa son vermek uygun olur. 

Osmanlı geçmiştir. Mustafa Kemal Atatürk bugündür. Yani bir toplumun dünü Osmanlı, bugünü Mustafa Kemal’dir. Bütün konu, “yarının adı ne olmalıdır” sorusunun cevabıdır. 

Osmanlı kuruluş yıllarını Fatih Sultan Mehmet gibi bir sultanla tamamlamıştır. Bilahare toprak kazanımı Kanuni’ye kadar sürmüş, sonra duraklama ve gerileme devri ile İmparatorluk son bulmuştur.II. Abdulhamit son dönemlere denk gelmiş bir padişahtır. Ülkeyi yönetmek için o dönem geliştirilmiş olan Osmanlıcılık, Türkçülük, Batıcılık ve İslamcılık olarak ifade edilen düşünce akımlarından İslamcığı uygulamaya çalışmış bir padişahtır. O da, 33 yıllık yönetim hayatında Osmanlı’nın çöküşüne engel olamamıştır. 

Oysa dünya düşünce ve yönetim anlayışı sürekli değişiyor. Tanrının gölgesi olarak toplumlarını yönettiğini söyleyen insanlar yok artık. Toplum, “beni şu yönetsin” diyerek birilerini seçerek belirli bir süre için kendini yönettiriyor. 

Yönetmeye talip olan kişiler anlayışlarını ortaya koyuyor, yönetilecek olanlar da tercihini kullanarak birilerini başa geçiriyor. 

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihleri dikkate alındığında en ilerlemeci olan ve insanlarının en heyecan içinde oldukları dönemler Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yönetim erkinin başında oldukları dönemlerdir. 

Bu dönemlerin en büyük özelliği bu iki şahsiyetin karakter benzerlikleridir. Bu benzerlik, aralarında 450 yıl zaman aralığı olmasına rağmen hemen hemen birbirinin aynıdır. 

Kendisini Osmanlıcı olarak nitelendirenler, II. Abdulhamit yerine Fatih Sultan Mehmet’in fikirlerine sahip çıkarlarsa, Mustafa Kemal Atatürk ile olan fikirsel ayrılık giderilmiş oldur. 

Bir sonraki yazıda bu iki büyük insanın ortak yönleri ortaya konulmaya çalışılacaktır. 

Yazarın Diğer Yazıları