Dr. Mehmet Turfanda

Adınız geliyor aklıma

Dr. Mehmet Turfanda

Sevgili Mahir, gazeteci Ali Aladağ’ın Abdullah Gül Parkı’nın isminin değiştirilip “Ali Aladağ Parkı” olması önerisini eleştirmiş. Bence haksızlık yapmış. İlgili yazıyı okuyunca ( https://www.malatyaolay.com/haber-malatya-nin-simgesi-abdullah-gul-parkina-gazeteci-ali-aladag-ismi-verilsin-23605.html ) Sn. Ali Aladağ’ın ironi yaptığını düşünüyorum. Buradaki konu o günün görüşüne göre isimlerin verilmesi uygulamasındaki hatalar…
    

En iyi örnek, 1980 sonrasında her şehrin bir “Kenan Evren Caddesi”, “Kenan Evren İlkokulu/Lisesi” olması. Halen “Niğde 12 Eylül Lisesi” var. “Kazan Tahsin Şahinkaya İlkokulu” var. “Tekirdağ Nureddin Ersin Sokak” var. Örnekler çok, meraklısı Google Haritalara bir baksın. 
    

“Mehmet Buyruk Caddesi” var şehrimizde. Mehmet Buyruk  2. Ordu Komutanlığı’ndan önce  12 Eylül 1980’nin   Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanıydı.
    

Daha eski örnek 1960 darbecisi Cemal Gürsel’dir. Halen “Cemal Gürsel Mahallesi” Yeşilyurt sınırları içinde duruyor. Burada bir de “Cemal Gürsel Parkı” var. Burası da kapılmadan “Mahir Temur Parkı” ismini sen teklif et belediye başkanımıza kardeşim. 
    

Bornova Camisinin ismi bir ara “Fethullah Gülen Camii” olarak değişti. İstanbul’da “Gülen, Hakan Şükür, Zaman, Aksiyon, Dumanlı, Samanyolu, Paralel, Sızıntı, Himmet, Hizmet” sokaklarının isimleri de yakın zamanda değişmiş.Daha ne diyelim.
    

Malatyamızda “Turan Emeksiz” adına cadde ve lise vardı. Kendisi 1940 Gündüzbey doğumludur ve 28 Nisan 1960’da “tahkikat komisyonu” kurulmasına karşı protestoları sırasında 20 yaşında  şehit olmuştur. 12 Eylül sonrasında ismi okul ve caddeden kaldırıldı. Ama ben halen gururla diyorum ki “Turan Emeksizliyim”. Adı gitti, unvanı kaldı rahmetlinin.
    

Tam tersi istenmeyen şekilde de oluyor ülkemde. Bursa Atatürk Stadı “Timsah Arena”, Samsun 19  Mayıs Stadı “Samsun Arena”, Eskişehir Atatürk Stadı “Es Es Arena”, Konya Atatürk Stadı “ Torku Arena” oldu. İsim ve tarih unutturmak adına memleketin her yeri gladyatör alanına çevrildi. Spartaküsler de olsa tamam ama, sanki Spartaküs de bölücüydü değil mi?
    

Malatya’da İnönü Stadı yıkıldı, “Malatya Arena” oldu. Fakat ne yazar, “İnönü ”de Süper Lige çıktık, “Malatya Arena” da paraşütsüz inişe başladık bu hafta itibariyle. Neyse ki “İsmet Paşa Sokağı” şimdilik duruyor. 
    

Tabii ismi güzel uyan sokak adları da var Malatya’da. Göztepe Mahallesinde “Malatyaspor Çıkmazı” var. Ne doğru.
    

Kernek Mahallesinde “Uranüs Sokağı” var. Herhalde bu sokakta ünlü bir Astronomi uzmanı doğmuş olmalı ki bu ismi vermişler.
    

Nuriye Mahallesinde “Yüzük Sokağı” ve “Alyans Sokağı”nı yan yana koymuşlar. Zafer Mahallesinde de “ Dede Sokağı” ve “Nene Sokağı”nı yan yana koyarak büyüklerimizi birbirlerinden ayırmamışlar. İsmi koyarken neşeli bir gündeymiş herhalde belediyeciler. 
    

Çavuşoğlu Mahallesinde  “Lojistik Sokağı” her halde uluslararası ticarette çok önemli bir yere sahip olmalı. 
    

O zamanki Başbakanımız 2014’de “Küba’ya cami yakışır” demişti. Zannedersem olmadı ama Kanalboyu’nun üst tarafında “Küba Cami” var. Küba ile ilişkilerimiz bozulursa adı “Miami Cami” olur mu acaba?
    

Çevreyolunda “Bülent Korkmaz Üstgeçidi” inşa edilmişti. Kaptan Bülent, 2002’de bir Malatyaspor maçında gol atıp fazlasıyla sevinince bir taraftardan “o üst geçit senin….” diye başlayan laf işitmiştim de isim konularını o zamandan düşünmeye başlamıştım. 
    

İtiraz etmeyeceğimiz şeyse park, sokak, okul vs.’e şehit isimleri vermek. Bu bayrağının rengini kan kırmızısından alan ülke için normal bir durum. Ancak yöneticilerimiz yeni şehit isimli sokak adı koymamak için samimiyetle çaba harcamalılar.  Marifet sokak adı  vermek değil, şehit verdirtmemek olmalı.
    

Sonuçta bir yapıya, sokağa, kuruma  konjonktüre göre isim verilmemeli. Çünkü yönetime gelen kişiler kahramanı hain, haini kahraman ilan edebilir. Ama sokak isimleri hafızalara kazınır ve kolay kolay silinmez. Onun için Milli Egemenlik Caddesine “Turan Emeksiz Caddesi” , Mehmet Buyruk Caddesine “Elazığ Caddesi”, Turgut Özal Caddesine “Ankara Asfaltı” deniyor. 
    

Şiirle bitirelim: 
    
Sevdiğim çiçek adları gibi 
Sevdiğim sokak adları gibi 
Bütün sevdiklerimin adları gibi 
Adınız geliyor aklıma 
 (Melih Cevdet Anday)

Yorumlar 1
Çiğdem Ağdağ Baydogan 25 Şubat 2020 23:46

Kaleminize ve yüreğinize sağlık Hocam! Ne güzel anlatmışsınız olması gerekeni...

Yazarın Diğer Yazıları