Dr. Mehmet Turfanda

Sen bilmezsin Malatyaspor'u oğul

Dr. Mehmet Turfanda

Oğul, şimdi sen Malatyaspor diye anlattıkları “YENİ Malatyaspor”u takip ediyorsun ya. Bu şehrin bir de ilkleri yaşatan bir Malatyaspor’u vardı.

Hepimizin gençlik aşkıydı. Malatyaspor bir yana dünya bir yana.  Sana “en hakiki öz ve de efsane” Malatyaspor’u bir anlatayım da dinle. 

O Malatyaspor ki şehrin 4 semt takımının birleşmesiyle kuruldu. Rengi mişmiş kabuğu renkleri olan “sarı-kırmızı” ydı. 3 büyüklerin her birinden bir  renk olsun diye yıllarca “sarı-siyah” formayla sahaya çıktı. Sonra büyüklerimiz tescile bir baktılar ki renk başka. Sarı-kırmızı formayla devam etti Malatyaspor, onunla da düştü. Şimdiki “yeni” takım maçlarda en çok bu rengi kullanıyor, kendi kümeye gitti ama rengi kaldı yadigarın. 

Sen sanırsın ki bu şehirde sadece “Yeni” Malatyaspor hökümat kararıylan ligde kaldı. Hakiki Malatyaspor da 1980’de 3. ligden düşmüşken,liglerin birleştirilmesi kararıyla 2. lige çıktı.  İlklere küme düşmüşken bir üst lige çıkan ilk takımlardan biri olarak başladık anlayacağın. 

Sene 1984. Biz o yıl çok ögündük, gururlandık. Niye dersen Türkiye’de ilk defa bir lig takımı namağlup şampiyon oluyordu. 25 galibiyet, 5 beraberlikle birinci lige çıktık. Padişahımız Nurettin Soykan, Paşa’mız Nihat Atacan’dı.

2-3 yıl ligde işi iyi götürdük. O zamanlar her Anadolu takımı 4 büyükleri kolay yenemezdi. Sen bilir misin ki, Malatyaspor 4 Büyükler olarak geçen Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'un dördünü birden aynı sezonda yenen ilk takımdır. Sonra da sanırsam bu işi bir defa da Ankaragücü yaptı yani kolay iş değildi bu oğul. 

 

Bizim takıma “doğunun gururu” dediler. Boşuna demediler oğul. Doğu Anadolu’dan birinci ligde en çok oynayan takımdır “Efsane” Malatyaspor. Ondan sonra en çok Erzurumspor  bir de Vanspor var, ben onları hatırlamam bile kaç sene oynamışlar.  

Doğudan başka takım varsa gelsin söylesin bana bakalım, UEFA kupasına ya da Balkan kupasına katılan. O takım senin atanın takımı Malatyaspor’dur oğul.

Hele bir sezon vardı ki 1987-88 sezonu; öyle bir kadro daha gelmez oğul. Gözlerimizin pası silindi, her futbolcumuz aslan parçasıydı, Battali Gaziydi. Kadroya bak hele, kalede “Kova” Yaşar, önlerinde Takoz Fuat ile Zeynal, sağda muz ortacı Eren, ortada aslan Yürekli Levent ile, Türk futbolunun gördüğü en tam teşekkülü orta saha Ünal, kanatlarda Feyzullah ile Feridun ve en önde Efsane Malatyaspor'un Efsane golcüsü Oktay. Ceyhun, bizim Malatyalılar Mustafa ve Deniz, kazma Orhan da vardı sanırsam o kadroda. Ve dikkat et oğul, %100 yerliden ve milli kadrodur bu ha. Bir sene önce de B. Metin , Bünyamin ve Cavit yeni ayrılmıştı o kadrodan. 

Sonra takıma bir haller oldu. Bizim başkan değişti, Nurettin Güven diye bir başkası geldi. İşler çok da iyi gitmedi ama başkan öyle bir şey yaptı ki görülmüş şey değildi.  Brezilya Millî Takımı forması giymiş 3 oyuncuyu aynı anda getirtebilmiş ilk Türk futbol takımı olduk. Eder, Carlos, Serginho. Sonra başka Brezilyalı topçular da geldi, ama bölesi gelmedi oğul.  

Bir daha diyem hele: Eder, Carlos, Serginho. Vay be. 

 

Bu kadar ilk anlattım ya, bir ilk daha var. Malatyaspor'un 1989-90 sezonunda 44 puanla ve şikeyle ligden düştüğü mahkeme sonucu ile sabit olarak ortaya çıkmış ilk Türk futbol takımı bizim takımdır. Adana Demirspor - Boluspor maçında şike yapılarak Malatyaspor'un küme düşmesinin sağlandığı belgelenmişti o sene. Şikenin belgesi birinci ligde daha ortaya çıkmadı sanırsam. Tahkim kurulu da dedi ki “Evet, Malatyaspor’un hakkı yenmiştir, tez 1. Lige döndürülsün.”

Ama allem ettiler, kallem ettiler; bizi 2. ve 3. ligde boş yere 11 sene süründürdüler. Özal hemşerimizdir; mekanı cennet, toprağı bol olsun ama bize heç arka çıkmadı. Şener Erzik denen o zamanki başkan da buna göz yumdu, tahkimi kararını uygulamadı. Allah bildiği gibi etsin, ne diyem.

 

Ya oğul, bunların her biri ayrı hikaye; sonra sana ikinci defa birinci lige çıkşımızın hikayesini ve Antalya’da oynanan Sakarya finalini anlatırım, o 120 dakikalık Mayıs akşamını…

İlk 7 maçta 0 (yazıyla sıfır) puan alan takımın Ziya Doğan’ın talebeleriyle ligde kalışını ve o kadronun eklemelerle ertesi sene UEFA kupasına gidişini anlatırım. Bir Doğu Anadolu takımının UEFA’da tek deplasman galibiyetiyle nasıl “Avrupa fatihi” olduğunu anlatırım. Sonra 44. yılda şampiyonluk kadrosu kurup da küme düşmemizin, şimdileri el üstünde tutulan hakem bozmalarının o sezonda  bizim hakkımızı nasıl yediklerini anlatırım. İkinci lig hikayemiz de hem acıklı hem komik anılarla doludur.

Sonra adım adım amatöre gidişi anlatırım. … Anlatırım da yerimiz dar.

Sağlıkla kal e mi.

Yorumlar 1
Taner Ruhcu 07 Mayıs 2022 15:57

Hocamız çaktırmadan geçmişle bugünü karşılaştırmış. Efsane Malatyaspor’umuzu da klüpte tek hakimin kendisi olduğunu zannedenler yedi.

Yazarın Diğer Yazıları