Ne çok deprem yaşadık…
Ne çok depreme merkez üssü olduk.
Depremin merkezinde yaşarken son 3 günde 4’ün üzerindeki depremlere üs olan Malatya’da herkesin ne kadar duyarlı olduğunu fark ettim!
Maşallah herkes çok duyarlı!
Kimisi Kandilli’nin ölçümlerine yer verirken kimisi AFAD’ın paylaştığı posttu tekrarlayıp “Geçmiş olsun Malatya’m” diye yazıyordu.
Siyasiler ise gazetecilerin genelde yapmadığı düzeyde haber atlatıyordu:
“Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum”
“Rabbim memleketimizi her türlü afetten korusun inşallah”
“Geçmiş olsun Malatya’m. #deprem”
“Rabbim memleketimizi muhafaza eylesin”
Sessizce izlerken her paylaşıma “amin” diyordum.
Merkez üssünde yaşarken Balıkesir milletvekili gibi 4 nokta 6 büyüklüğündeki depremden sonra “Geçmiş olsun Malatya’m” yazan tüm Malatyalı siyasilerin yapmacık halleri karşısında “Allah’ım konuyu biliyorsun” diyorum her defasında.
Her defasında sanki Malatya 4 ay önce sorumsuz şımarıklar topluluğu tarafından yıkılmamış gibi artçı depremlerden sonra “Babalar Günü” paylaşımı yapan siyasileri gördükçe “Allah’ım konuyu biliyorsun” diyorum.
Depremin öldürmediğini yapılan çürük binaların insanları öldürdüğünü topluma anlatmak yerine her artçı deprem sonrasında “afet” diyen ne kadar siyasi varsa “Allah’ım konuyu biliyorsun” diyorum.
Kendi ikballeri için depremi bile fırsata çeviren ne kadar zevat varsa “Allah’ım konuyu biliyorsun” diye beddua ediyorum.
Utanmadan her artçı deprem sonrasında Malatya’daki ağır hasarlı binaların halen yıkılmadığı gerçeğinin üzerini örtmemizi istercesine şımarık “geçmiş olsun” paylaşımları karşısında “Allah’ım konuyu biliyorsun” diyorum.
DEPREM TAZMİNATI
6 Şubat depremlerinde etkilenen 11 ilde görev yapan kamu personeline 6 ay süreyle deprem tazminatı ve fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 12 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Malatya’nın da dahil olduğu 11 ilde kamu personeline 6 ay süreyle 2 bin 59 lira 99 kuruş tazminat ödenecek. Fazla çalışma ücretini de kattığın zaman 3 bin lira gibi bir ücret 6 ay boyunca çalışanların hesabına yatması lazım.
Fakat Malatya’da 4 nokta 6’lık depremden sonra “Rabbine dua eden” belediye başkanlarının çalışanlarının 2 nokta 1’lik dahi kıymeti yok!
Sözde her artçı deprem sonrası depremzedeleri düşündüklerini belli eden başkanlarımız bu deprem tazminatını yatırmamış.
Büyükşehir Belediyesi kafasına göre yatırmış. Kimisine bin 200 lira kimisine bin 800 lira kimisine hiç yatırmamış!
Hazır betoncu çok yüksek mühendis(!) Mehmet Çınar ise hiç yatırtmamış!
Aslında bırakın geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanan kararı, afet bölgesinde sendikadan kaynaklı verilmesi gereken 5 bin lirayı dahi eksik yatırtmış Çınar!
6 Şubat’tan sonra emekliye ayrılmış çalışanlara bu parayı yasayı tanımadan vermiyormuş!
Bakmayın siz bunların sürekli “Rabbim” ile başlayan cümlelerine…
İnanmayın!
Kul hakkının kelime anlamını biliyorlarsa bunların yatacak yeri yok!
MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMASIZ HASTANESİ!
Bi okurum arayıp anlatınca ve bazı belgeleri paylaşınca yazmak istedim.
Geçtiğimiz yıl kasım ayında nefes darlığı ve kol ağrısı şikâyeti ile Battalgazi Devlet Hastanesi’ne giden 40’lı yaşlarda bir Malatyalı, acil serviste yapılan muayene sonucu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ediliyor.
Kalp damarlarının tıkalı olabileceği şüphesiyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Malatyalımızın sınavı yeni başlıyor.
Malatya Eğitim ve araştırmadan yoksun Araştırma Hastanesi acil servis bölümündeki doktorlar bi şeyin yok diyorlar.
Hastamız evine gidiyor. Birkaç gün sonra yine ağrıları ve nefes darlığı başlayınca tekrar aynı hastanenin acil servisine gidiyor. Yine bi şeyin yok diyorlar.
11 Kasım 2022 tarihinde ağrıları daha çok artınca ambulansla yine Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servis bölümüne götürülüyor. Tomografi çekiliyor. Bazı kan tahlilleri tekrar yapılıyor. Ama tomografi sonucu çıkmadığı için evine gönderiliyor.
Aradan bir hafta geçiyor. Hastamız tekrar hastaneye gidiyor ama tomografi raporunun halen çıkmadığını söylüyolar. Daha sonra bir arkadaşının tavsiyesi ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir kardiyoloğa gidiyor. Uzman doktor, tomografi sonucunun halen sonuçlanmadığını söylüyor. Sonuç olmayınca bir işlem yapamayacağını bildiriyor hastamıza.
Hastamız evine gidiyor.
Aradan aylar geçiyor, büyük depremler yaşanıyor ama hastamızın halen tomografi sonucu bir türlü çıkmıyor.
Bundan 10 gün önce Elazığ’da şansını denemek isteyen hastamız Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne gidiyor. Hemen tüm tahlilleri yapılıp 1 saat içinde anjiyoya alıyorlar.
Hastamızın 3 kalp damarının tıkalı olduğunu söylüyorlar ama anjiyo ile açamıyorlar.
Daha önce Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tomografi sonucu çıkmadığı için bir tedavi uygulayamayan kardiyoloğa tekrar gidiyor. Bu sefer Elazığ Fethi Sekin Hastanesi’nin raporlarını gösteriyor. Bu raporlara dayanarak hastamızı anjiyo yapan kardiyolog, 3 damarı da açıp 3 stent takıyor.
Hastamızın sağlığı şu anda iyi ama işin garibi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7 ay önce çektiği tomogrofi sonucu çıkmamış!
Halen!
Bu Malatyalı hastanezede kardeşimiz hem Malatya Sağlık İl Müdürlüğü’ne hem Battalgazi Devlet Hastanesi’ne hem de Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dava açmış.
Dava sonucu inşallah tomografi gibi olmaz!
PÜTÜRGE’YE Bİ BAKIN!
Pütürge’de yaklaşık 14 köy soyulmuş!
Sadece bir köyde 20’ye yakın evin tüm değerli eşyaları çalınmış.
Malatya merkeze 2 saat mesafeli kırsal bölgede yer alan köyler patır patır soyuluyor.
Konuştuğum insanlar yüzden fazla evin eşyalarının çalındığını belirtiyor.
Malatya’da ağır hasarlı ne kadar su sayacı varsa çalan hırsızlar değeri şu anda 10 bin lira olan bakır kazanlardan tutun da evdeki tüm para edecek ne varsa soyuyor ama yetkililer yapacağımız bir şey yok diyorlarmış!
Lütfen bi zahmet ilgilenin!
Vatandaşların can ve mal güvenliğinden sorumlu görevlilerin “bi şey yapamayız” söylemi ne kadar doğru?
Kırsal köyde olsa bu çağda yapılabilecek çok şey var.