Mahir Temur

Belediye dediğin yol yapar arkadaş!

Mahir Temur

Malatya’da liyakatli yöneticilerin de sürekli tekrar ettiği bir kavram vardır.

Planlama…

Maalesef Malatya’da uzun yıllardır plansız bir yönetim var.

Her hangi bir konuda her hangi bir plan çerçevesinde vizyon belirlenmeden yönetiliyoruz aslında.

Ne dünün hatalarından ders çıkarıyoruz ne de geleceğe yönelik yapılması kaçınılmaz hataları düşünüyoruz.

Herkes ama herkes “düşünmeden” duruma göre konjonktüre göre hareket ediyor maalesef!

Ben Malatya’da çoğu belediyenin planlı bir vizyon çizdiğine inanmıyorum.

En yüksek vizyonlarının iki seçim arası olduğunu düşünüyorum.

Hatta bazı belediyelerimizin “parasızlık” bahanesiyle (Sanki bu koltuğa talip olmamış gibi) tamamen vizyonsuz bir profil çizdiğini de belirtmek isterim.

Yani iki seçim arasındaki sürede dahi vizyonları yok!

Vizyon belirsiz olunca “planlama” çarpmadaki sıfır değerini taşıyor maalesef!

Mesela Malatya Büyükşehir Belediyesi…

Ben Büyükşehir Belediyesi gibi her şirketinin devasa olduğu bir kurumda planlamanın olmadığını iyi biliyorum.

Koskoca kurumun vizyonunun ise sadece Başkan Gürkan’ın iki dudağı arasında olduğunu ve genel hatlarıyla “durumsal” davrandıklarını tahmin ediyorum.

Çünkü Malatya’da çoğu AK Partili belediye gibi geleceğe yönelik proje açıklayamıyorlar.

Bir kurumda vizyon belirlemenin dört işlemidir aslında proje belirlemek.

Gürkan gibi her şeye hâkim olmak her gelişmeden haberdar olmak isteyen bir kurumda ise kör-topal ilerleyen bürokrasiyi ise tamamen durma noktasına sokuyor.

Bakın geçen günlerde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı tahmini bütçesi Meclis tarafından oy birliğiyle yani tüm partilerin “evet” oyuyla kabul edildi.

Gazeteci büyüğümüz Yaşar Karaaslan’ın malatyakulturyasam.com internet sitesinde yaptığı habere göre tahmini bütçe tam hayal kırıklığı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin (MBB) 2022 yılı tahmini bütçesi 1 milyar 460 milyon lira…

Yaşar Abi’nin yaptığı habere göre kalem kalem MBB’nin kaç lira bütçe ayırdığı ayrıntılarıyla açıklanıyor.

1 milyar 460 milyonun sadece yüzde 0.89’u (sıfır nokta seksen dokuz) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na ayrılmış!

Tahmini bütçe hazırlanırken muhtemelen “planlama” yapma gereği dahi duyulmadan tırışkadan dahi yüzde 1 pay verilmiyor!

12 yıldır bir film festivalini dahi halka anlatamadılar, her festivali kendi siyasi çıkarları için propaganda malzemesi yaptılar, sen ne bekliyordun, diyebilirsiniz aslında.

Sebepleri araştırmadan şapkadan tavşan çıkaracağını bekleyenlere yazıyorum bu yazıyı!

Malatya’da kültüre yüzde 1 bütçe dahi ayrılmıyor!

Her yöneticinin ama her yöneticin gururla övündüğü kayısı şehri Malatya’dan dünyaya kayısı ihraç edilirken Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na 2022 yılında ayırdığı bütçe toplam bütçenin yüzde 0,29’uymuş!

Vay babam vay!

Bugün Malatya’da bir kayısı fidanı (çitil) 35 lira olmuş!

Sadece 100 kök kayısı fidanı dikmek istesen 3 bin 500 lira…

Tarım şehrinde çok büyük Belediyemiz tarıma bütçeden sıfır nokta yirmi dokuz pay ayırıyor!

Çünkü Belediyelerin kültürle işi olmadığı gibi tarımla da işi olmaz düşüncesindeler maalesef!

Kültüre, tarıma üç kuruş ayıran zihniyet Yol Altyapı Dairesine toplam bütçenin 4’te 1’ni ayırmış!

Sıcak asfalt şehrimizin en önemli faaliyeti çünkü!

Belediye dediğin yol yapar arkadaş!

İki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde konuşmuştu.

Erdoğan, “Geçtiğimiz 19 yılda demokrasi ve kalkınma alanında gerçekleştirdiğimiz büyük atılım gerçekten tarihe geçecek bir başarının ifadesidir. Bundan sonra artık kültür sanat ve onun nesillerden nesillere aktarıcısı olan eğitim alanlarına yoğunlaşmamız gerekiyor ve yoğunlaşıyoruz.” demişti.

Bu yılın şubat ayında bir üniversite fakültesinin açılışında ise Sayın Erdoğan daha belirgin konuşup, bir konuda özeleştiri yapmak istediğini belirtmişti.

"Aile, kültür ve eğitim konularında arzu ettiğimiz inkişafı sağlayamadık. İnşallah önümüzdeki dönem aileden eğitime, kültürden sanata tüm bu alanları önceliklerimiz arasına alacağız" ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanımız diyor ki artık kültür ve sanatı önceliğiniz yapın.

Bizimkiler ise geçmiş yıllardan daha geriye gidip komik rakamlar ayırıyorlar kültüre…

Yollara döktüğünüz sıcak asfalt muhtemelen 2 yıl sürecektir ama sanata ve kültüre ayırdığınız her süre katlanarak halka ve medeniyete dokunacaktır.

İki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan aynen şu cümleyi kurdu:

“… Kültürde ve sanatta ne kadar güçlüyseniz çevrenizi aynı derecede etki altına alabilir, yönlendirebilir, yönetebilirsiniz demektir…”

Yazı bitti!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 5
Ak parti sayenizde dibe vurdu 27 Aralık 2021 23:35

Selahattin başkan ancak işçiyle uğraşır mesai vermez sosyal hak vermez hakkını arayan personeli birim değiştirir bir ilecden diğer ilçeye verir yani mobin uygular tehdit eder ,bu kadar olanların haksızlık karşısında susan vekiller seçim zamani çıkarsınız yine oy toplamaya zaten basaka zmaanda kayipsiniz 7 sulaleme söylüyorum işçiye yapılan zulmü, yani ak parti sayenizde bitti sizi Allah'a havale ediyorum

Hasan Özkan 23 Aralık 2021 23:08

Elbette ki koca başkanlar daha iyi biliyorlardır.Zaten akla değil laf dinleyen adamlara ihtiyaç var.

Cem 23 Aralık 2021 22:35

Mahir bey, Döktürmüşsün yine sizin gibi bir kaç gazeteci var bunların dışında hepsi jeton. Muhalefet desen o da yok ortada onların jetonlumu kontörlümü olduğunu zaten anlamadık?

Gerçekler 23 Aralık 2021 21:20

Cumhurbaşkanımız belediye başkanlarına kibirden uzak durun hizmet yapın dedi ben şunu sormak istiyorum Selahattin başkanın kibiri hangi belediye başkanında var Halk memnun değil esnaf memnun değil personel memnun değil ekmekleri ile oynandı kendi partisi memnun değil böyle bir belediye başkanını hiç mi uyaran kimse yok kimse cumhurbaşkanına söylemiyor mu sizde olmazsanız gerçekleri yazacak kimse yok Allah sizlerin eksikliğini vermesin

Yaşar KARAASLAN 23 Aralık 2021 18:09

Elin İsraillisi, 1 metrekare kazanmak için milyon dolarlar harcarken, bizler topraklarımızı yok etmek için milyarlar harcıyoruz... Ve bunu da marifetmiş gibi reklam yapıyoruz. Acı ama gerçek bu...

Yazarın Diğer Yazıları