Mahir Temur

Esenlik 4'e bölündü

Mahir Temur

Geçen hafta Esenlik ile ilgili yazı yazdıktan sonra Ahmet Çakır döneminin Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz aradı. 

Yazımda bazı ifadelerin yanlış olduğunu söyleyince buluşmaya karar verdik.

Pazar günü buluştuk ve yaklaşık 2 saat kendi dönemlerinde yaptıklarını anlatmaya çalıştı.

Hulusi Boyraz söze, Münir Erkal döneminde 4 marketin açıldığını, Mehmet Yaşar Çerçi döneminde 4 marketin ve Cemal Akın döneminde ise 4 marketin açıldığını söyleyerek başladı.

2009 yılında 12 market, temizlik ihalesi, Dede Korkut tesisi ve Kernek Şelale tesisinin Esenlik’e bağlı olduğunu ifade eden Boyraz, 1 kilit taşı ve 1 karo taşı makinesinin olduğu bir Esenlik şirketi vardı, dedi.

Ve şu bilgileri verdi Boyraz:

-2018 yılına geldiğimizde 36 süper market ve 10 pratik marketle toplamda 46 markete sahipti Esenlik.

-Yıllık 118 milyon ciro ve 920 çalışanı vardı.

 Burada bir soru sordum.

Yanılmıyorsam pratik marketler zarar ediyordu ve şu anda tüm pratik marketler kapandı diye sorunca…

“Biz o zaman 3 harfli marketler diye adlandırılan ulusal marketlerle mücadele etmek için pratik marketleri kurduk” dedi.

Kendi döneminde yapılanları tekrar anlatmaya başladı.

Nergis markasını geliştirdiklerini, Esenlik’ten farklı bir marka yapmak istediklerini ve Türkiye pazarına güvenilir bir gıda şirketi yapmak istediklerini vurguladı.

Şimdiki parayla yaklaşık 3 milyon değerinde ana depoya yatırım yaptıklarını...

EPAK Kimya’yı kurduklarını ve 20’ye yakın bayilik verildiğini…

Devlet Malzeme Ofisi’ne akredite olduklarını ve sadece EPAK Kimya ile 2018 yılında 22 milyon ciro yapıldığını…

Sadece EPAK Kimya’nın ham madde cirosunun 10 milyon TL olduğunu aktardı.

Ve 2018 yılında genel müdürlüğü bıraktığı zaman sadece marketlerin cirosunun aylık 24 milyon TL olduğunu aktardı.

Bu bilgiden sonra marketler haricinde Esenlik’in aslında bir holding değerinde 4 şirket olduğunu anlatmaya çalıştı.

Göreve başladıklarında Esenlik İnşaat’a bağlı sadece 1 karo ve 1 kilit taşı makinesi olduğunu aktardıktan sonra şu bilgileri verdi Hulusi Boyraz:

-Yeşiltepe’de 144 daire yapıldığını…
 

-Kömür Tevzi mevkiinde 180 daire ve 17 dükkân yapıldığını…
 

-Yine Kömür Tevzi mevkiinde 35 dairenin yapıldığını aktardı.

(Kendi döneminde 35 dairenin yüzde 70’i tamamlanmış)

Esenlik’e bağlı Karo Fabrikasının yıllık cirosunun 1 milyon dahi olmadığını ve şimdiki parayla 10 milyon değerinde 6 kilit taşı makinesi alındığını, şu anki parayla yaklaşık 6 milyon değerinde 2 hangara 2 tane kompozit taşı üreten makine, Epreyne ve ahşap üretim tesisi kurulduğunu anlattı.

-O zamanın parasıyla 1 milyon 250 bin TL’ye Beton Boru Fabrikasını satın alıp Esenlik bünyesine kattıklarını…
 

-Yine o zamanın parasıyla 3 milyon 500 bin TL’ye saatte 240 ton asfalt üreten asfalt üretim tesisi kurulduğunu…
 

-Belediyenin mıcır ihtiyacını karşılamak için o zamanın parasıyla 1 milyon 500 bin TL’ye mıcır tesisi kurulduğunu söyledi.

Bu tesisler kurulduktan sonra Esenlik’e bağlı MESTON şirketini kurduklarını ve 2018-2019 cirosunun 83 milyon TL olduğunu aktardı Boyraz.

Hacı Uğur Polat döneminde 250 çalışanla Esenlik’ten ayrılıyor MESTON.

Hulusi Boyraz BELSOS’un kurulma dönemine de anlattı.

Daha önce Sosyal Tesisler Müdürlüğü adı altında Dede Korkut tesissi, Kernek Şelale ve sadece Esenlik’in personeline yemek üreten yemekhane varmış.

Önce yemek fabrikası kuruluyor.

Hürriyet Kafe, Kernek bölgesinde 3 sosyal tesis, Orduzu Pınarbaşı’ndaki kafe ve restoranlar alınıyor.

Yeni Nikah Sarayı ve Yaşam Merkezi de BELSOS idaresine alınıyor.

Yaklaşık 300 personelle 20 milyon civarında ciro yapıyormuş ve 2017 yılında Esenlik’ten ayrılıp kendi başına bir genel müdürlük olmuş.

Esenlik’in eski Genel Müdürü Hulusi Boyraz, temizlik işlerinin Esenlik’e bağlı olduğunu ve ilaçlamanın bir özel şirkette olduğunu, kendi dönemlerine ilaçlamayı da Esenlik’e kattıklarını ve tüm araçları yenilediklerini aktardı.

Tıbbi atık toplama işini de Esenlik’e kattıklarını aktaran Boyraz, sadece burada 1 milyon TL kar ediyordu Esenlik, dedi.

Daha sonra yeni çıkan taşeron yasasıyla 500 kişiyle temizlik işlerindeki çalışanlar Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini söyledi.

30 milyon TL değerindeki 5 bin metrekare alana sahip idari binanın Esenlik’e kazandırdıklarını ifade eden Boyraz, toplamda yaklaşık bin 800 kişinin çalıştığı idari binada o zamanlar 110 kişi çalışıyordu dedi.

Boyraz, bizim zamanımızda Esenlik’e; Marketler, MESTON, BELSOS ve Temizlik Bölümleri diye bakmak gerekir, dedi.

Karşılaştırma yapmak gerekirse şu anda sadece marketler bölümü var dedi.

9 yılda toplamda 70 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldığını aktardı.

***
***

Yaklaşık 2 saat konuştuk.

Hulusi Boyraz döneminde de Esenlik’i eleştirmiş bir gazeteci olarak Hulusi Boyraz’ın kendini ifade etmek noktasında başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Kendisine de söyledim.

Maalesef Esenlik’in kendi dönemlerinde başlamış ve halen devam eden algı için hiçbir mücadele vermediklerini söyledim.

Bazı noktalarda Hulusi Boyraz da dahi diğer yöneticilerin ve Başkan Ahmet Çakır’ın yanlış yaptığını vurgulamaya çalıştım.

Ve Hacı Uğur Polat’ın o kısa dönemindeki hataları da söylemeye çalıştım ama Boyraz, açık açık kimseye cevap vermediğini, yazımdaki bazı ifadelerden dolayı benle görüşmeye geçtiğini söyledi.

Kısaca Hulusi Boyraz ile görüşmemi aktarmaya çalıştım.

Takdir siz değerli okurlarımın…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 11
Şaban oğlu Şaban 26 Mart 2022 00:36

Keşke vergi rekortmeni bir şirketi yanlış yatırımlar ile tedarikçilere olan borcunu bile ödeyemez duruma nasıl getirdiklerini de anlatsaymış. Ya da kahvaltılarına kadar şirketten faydalandıklarını, personelden kısarken müdürlerine çifte ikramiye verdiklerini ve daha nicesi.Ciro'dan bahsetmeyin. Yıl sonu kar/zarar durumunuz neydi onu söyleyin.Şu kadar zarardaydık niye demiyorsunuz?

vallaha mı? 24 Mart 2022 13:30

okuyunca baya güldüm, hem de pis güldüm

Niyazi 23 Mart 2022 08:59

Selahattin başkana bir başarı hikayesi lazım. Benden önce buralar hep dutluktu, HDP'den enkaz devraldım falan diyor biz de hepimiz he he doğru diyoruz. Ankara'ya zıplamanın, Malatya'dan bakan çıkarmanın başka yolu yok. Malatya'yı azıcık düşünüyorsan sen de buna destek ver. Geçmiş bin yılın ve gelecek bin yılın başkanı de. İşgalci değil fetihçi başkan de. Mahir bey sen de bi el at mazisine laik istikbale destan Mestan şey edek.

Vefa 22 Mart 2022 18:03

Dünya kimseye kalmıyor Sefa. Bir sürü adam saymışsın hepsi senin gibiydi, hepsi enkaz devralmıştı, hepsi uçup kaçıyordu. Hiçbiri vefa göstermedi ve vefa görmedi. Al biraz da sen oyalan.

Taylan 22 Mart 2022 17:52

Esenliği sadece Ömür'den değil Hulusi'den de dinlediğin ve bizi de bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Hulusi Bey'i de bu medeni cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Aynı tavrı Hacı Uğur Polat ve Selahattin Üzmez'den de bekliyorum. Siz sessiz kaldıkça insanlar bunu suçluluk psikolojisine yoruyor. Buyurun, gerçekleri dinlemek herkesin hakkı.

Kader aktaş 22 Mart 2022 17:33

Esenlik yapıldığında Malatya halkına uygun olarak hizmet için esenlik zincirlerinin oluşumunda . Memnun kalacağımızı ummuştuk. Ama çok daha pahalı Rakabet halindeler.Çok üzücü bununla ilgili kolaylık sağlayacak bir yaptırım bekliyoruz Malatyalı olarak sayın belediye başkanımızdan özellikle

halil 22 Mart 2022 14:50

onu bunu bilmmgeçmişide bugnüde pahalı gardaş pahalı

Mehmet yaman 22 Mart 2022 14:44

Esenlik 4 de bölünse 40 da bölünse çok pahalı velhasıl çok pahalı

Mehmet 22 Mart 2022 14:14

Belediyelerde hiç bir çalışan kendisini ifade edemez, hakkını arayamaz, ancak emekli olduklarında kendisini ifade edebilirler. Belediyelerin de kanunu, kaderi bu maalesef..

Sefa 22 Mart 2022 14:14

İfade etmesini çok geç kalmış buluyorum. Ve eksik anlattığı yanlıș anlattığı kısım çok, zor değil herhangi bir esenlik kasiyer ine dahi sorulsa cvp verir doğruları size! 1:Esenlik ana depo Mehmet Yaşar dönemin de Mehmet Erdem genel müdür iken yapıldı. 2:Yapılan konutlar tedarikçi formlara borç karşıklığında verildi. 3:Onların döneminde Zarar eden Arslanlar SüperMarketin içindeki malzemeler ile birlikte devralındi.(Ahmet Çakır ve kahtalı in ordan alacağı vardı) esenlik o borçları ödedi. 4/Mücelli şube, sıtma pınarı şube gibi yerler alacak karşılığı tedarikçi firmalara verildi. (kahtalı bunlardan biri) 2: 46 şube ile 24 milyon yapıyor demiş. Siz geçen yazınız dada söylediniz esenlik şu an 37 şube ile 39 milyon yapıyor! 3:KİMYA fabrikası yan bina 200 bin tl ye kiralanmış depo olarak kullanılıyor iken esenlik şuan aynı fiyata diğer yan bölgeye 800 metre kare yeni depo yaptı ve bu şekilde değer kazandırarak zarar eden yeri sattı .. Senelik o külfetten kurtardı.. 4: Esenlik 4 e bölünme nedeni ise bu pastayı kimse paylaşamadı. Herkes baş olunca yeni makamlar için onlara açıldı. 5: i dönem 60 tedarikçi şuan 300 tedarikçi var bu nedemek yani bazılarının çiftliği değil artık. 6:Şahsi şirket modelinden şeffaf yönetime geçildi. 7: Suriye kampındaki Afad esenlik şubede bazı şahıslara ürün sattırıldı, (konsinye satışlar için gelen ürünler başka şahıslara verildi).. Vss... Açıklama gereği duydu madem bunlar gerçekler.. Dediğim gibi bunu sağır sultan biliyor. Nasıl bir cesaret ve ego var ki halen iyi birşey yapmış gibi anlatıyor!!! Şirkette yenilen Nergis șașaalı kavurması bol etkinlikler vardı diyemez tabi, odasını cumhur başkanı gibi koruduğunu, zayıflama aletleri olduğunu vss.. Keşke Mahir bey bunları sizde biliyorsunuz bunları neden sormadınız!?

Ahmet 22 Mart 2022 14:03

Keşke Hulusi Bey o dönemde de kendisini ifade edebilseydi

Yazarın Diğer Yazıları