Mahir Temur

Malatya'da devlet yok mu?

Mahir Temur

6 Şubat depremlerinden sonra Malatya’ya 2 bakan atandı. Dönüşümlü olarak Milli Eğitim Bakanı ve Kültür Turizm Bakanı Malatya’dan sorumluydu.

Üstüne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile beraber İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sürekli Malatya’ya geldi.

Farklı şehirlerden 7 vali Malatya’dan sorumluydu.

Yine Malatya dışından farklı ilçelerden 20’den fazla kaymakam görevlendirilmişti.

Üstelik Malatya Valimiz ile birlikte 13 ilçe kaymakamımız da görevlerinin başındaydı.

Türkiye’nin birçok ilinden ve ilçesinden Malatya’ya gelen ve hizmet eden belediyeleri saymıyorum.

Devlet dediğimiz olgu vatandaşına güven verir ve yanında olduğunu hissettirir.

6 Şubat’ta 500 yılda yaşanacak depremleri 9 saatte yaşadık.

Bu depremleri yaşayanlar bilir.

Böyle bir ortamda önce nakliyat şirketleri fahiş fiyatlara ev taşımaya başladı.

Sonra Malatya Valiliği açıklama yapıp tarifeleri açıkladı.

Şehir içi 6 bin TL dedi ve Malatya ilçelerine ise 8 bin TL üst limit koydu.

Türkiye’nin 70 vilayetinden taşıma şirketleri Malatya’ya akın etti.

Malatya’da sanki devlet yokmuş gibi 20 bin lira ile 50 bin lira arası taşıma şirketleri patır patır ev taşıyordu.

5,6 artçı depreminden sonra 2 vatandaşımız vefat etmişti. Siyasiler dahil herkes evlere girmeyin dedikleri halde bu taşıma şirketleri ev taşıyordu.

Depremzedeler taşıma şirketlerinin fahiş fiyatlarına devletimiz bir denetim yapmadığı için veya göz yumduğu için ses çıkaramıyordu!

Halen dahi fahiş fiyatlara ev taşıyorlar!

Bu kadar bakan, bu kadar vali ve kaymakamların gözü önünde taşıma şirketleri derebeylik yönetimiymiş gibi hareket ederken hasar almayan TOKİ’lerin sahipleri evlerini kiraya verdiğini “sarı” internet sitelerinden kira bedelleri açıklıyorlardı.

İnanılır gibi değildi!

Geliri düşük vatandaşlara yapılan 2+1 odalı TOKİ’ler için aylık 10 bin lira isteniyordu.

Ve bu fiyatlar gizlenmiyor internet sitelerinde görücüye çıkıyordu!

Daha sonra şehirdeki hasarsız veya az hasarlı evler için kira bedelleri ortaya çıkıyordu.

Bugün tarihli yayınlanan şu kira fiyatlarına bakın lütfen:


Üstelik bu yayınladığım rakamlar dahi tam olarak gerçek değil.

Mesela 10 bin liraya anlaştınız ve eve gittiğinizde bu fiyatın üzerinde veren başka bir kiracı var denip birkaç bin lira daha üzerine veren ev sahipleri dahi varmış!

Depremlerden önce fahiş kira fiyatlarının önüne geçilmesi için devletimiz yasal düzenlemeyle kira artışına yüzde 25 sınırı getirmemiş miydi?

Bu nasıl iştir gerçekten anlamıyorum.

Malatya tarihinde bu kadar üst düzey devlet görevlisinin şehirde ikamet ettiği başka bir dönem yoktur.

Bu kadar bakan, bu kadar vali ve bu kadar kaymakamın gözleri önünde insanlıktan nasibini almamış ev sahipleri bu millete kan kusturuyor!

Kimse de sesini çıkarmıyor!

Ayrıca bazı ev sahiplerinin ise dini-imanı yok!

Ortada denetim falan olmadığı için bitişik nizam binaların hasarsız olan blokları dahi kiralanıyor şu anda!

Acil yıkılacak veya ağır hasarlı binaların hemen yanındaki bloklara girilmesi normalde yasakken ev sahipleri kanun dinlemiyor!

Belki de aylar sonra yıkım işlemi yapılacak bir sitenin adresini vereyim mi?

Özalper mahallesinde iki bloklu Şehri Sultan Evleri var. Bi bloğu ağır hasarlı ve kolonlarının patladığı açık bir şekilde görülüyor. 15 metre yakınındaki diğer blok önce orta hasarlıydı sonra az hasarlıya çevrildi.

Her hangi bir artçı depremde yıkılması muhtemel bu binanın yanındaki sözde az hasarlı binada daireler kiraya verilmek isteniyor?

Son 15 günü bilmiyorum, belki de verilmiştir kiraya!

Girilmesi yasak olan bir siteden bahsediyorum!

Üstelik depremden önce 2 bin 500 lira olan kira fiyatını 6 bin liraya çıkarmış muhterem ev sahibi!

Bizzat yaşadığım bir olayı yazıyorum!

Hani devlet?

Siyasileri geçtim, onlardan umudum yok!

Allah aşkına bu milletin yanında olduğunuzu gösterin lütfen!

Bu kadar sıkıntıdan sonra en azından denetim yapın!

Kapalı kapılar arkasında koordinasyon toplantısı yapın ama bu milleti dinleyin lütfen!

Malatya’da taş üstüne taş kalmamışken hukuk tanımayan kim varsa gözünün yaşına bakmayın ki bu millet devletin varlığını hissetsin.

Hissetsin ki birey olduğunu, sorgulaması gerektiğini ve şikâyet mekanizmasının önemini algılasın!

“Kimi nereye şikayet edeceğim” düşüncesi şu anda Malatya’da tek hâkim olan düşüncedir!

Bunu bilin ve öyle hareket edin lütfen!

@mahirtemur

Yorumlar 17
Halim 23 Nisan 2023 16:29

Yıllardır söylediğimi tekrar yazacağım..!! Birileri (siz kim olduğunu biliyorsunuz) Bu şehre hizmet etmeye değil bu şehirden intikam almak istiyor..İcraatlara bakınca yani hiçbir icraat yapmamak için uğraşıyorlar ve dağa taşa isimlerini yazıyorlar bu şehirden intikam alıyorlar..Bu zihniyeti tanıyın artık

Özgür 20 Nisan 2023 23:29

Kaleminize sağlık. Malatya’da devlette yok, millette. O kadar suçlu var ki, herkes biliyor ana suçu üstüne alan yok. Suçlu çok olduğu için sesimizde duyurmadılar bilerek. Duyursalar altında kendilerinin çıkacağını biliyorlardı. Ondan sesimiz işit(tir)ilmedi.Dönüp yine kendimizi suçluyoruz. Malatyam talan ediliyor, Malatyam adeta dağıtılıyor ve evet devlet yok ve sahip çıkan millet yok. Rabbim yardımcımız olsun inşallah

Murat 20 Nisan 2023 01:24

Yorumlara bakışırsa Maski Allah’a emanet. Kim bu adamın çocukları ? Geçen de biri yazmıştı büyük oğluna özel kalemden kadro verdiler diye,küçük oğlu zaten paşa gibi geziyormuş.Arkadaşım burası devlet kurumumu yoksa Mehmet beyin şirketi mi? Yazık günah bunca genç işsizken onun çocuklarına ve akrabalarına devletin imkanlarını böyle kullandırması ne kadar doğru? Yasal mı? Bence Selahattin başkanın en büyük hatalarından biri,eskiden her olayda Maski çözüm merkeziydi şimdi oyun park o zaman. Başkan bey yorumları okuduğunuza eminim lütfen kulak verin vatandaşa. Tehditle olmaz az düşünün yoksa diğer seçimde aday gösterilmeyeceksiniz ama olurda gösterilirseniz büyük bir yıkım yaşarsınız.İşten anlayan adam hiç mi yok o kurumda ?

Niyazi 19 Nisan 2023 16:09

Herkesin ısrarla bahsettiği Maski müdürü görevden alınamıyor mu.? Alternatifi yok mu.? Şehirde herkes neden MASKİ den ve bu kurumda dönen dolapların bahsediyor.?

Cemil 19 Nisan 2023 15:45

Maskinin bütün araçları MASKI müdürünün çocukları ve akrabalarının özel malı gibi kullanılıyor. Hem özel hem resmi işlerde... Adam hanedanı lık kurmuş artık. Maski "MERT HANEDANLIĞI"

Fatih 19 Nisan 2023 14:43

Ahmet Kaya isimli arkadaş polislerimizin araç sorunundan bahsetmiş,emniyet müdürlüğü belediyeden araç isteyebilir. Gidip maskiye baksın yüzlerce araç var çoğu Maski müdürünün oğlunun ve yeğenlerinin altında,inanmayan gidip baksın Allah aşkına. Geziyorlar akşama kadar isim verip rencide etmek istemiyorum o arkadaşları ama yazıktır günahtır

Korkut 19 Nisan 2023 05:19

Hem insanlara geri dönün diyeceksiniz , hem de kiraların FAHIŞ artışına ses çıkarmayacaksınız, sayın siyasiler. Yine RANT yine SİYASET. Ankara , İzmir ve İstanbul daha iyi, Malatya yi bu mantık ile kim ne yapsın.

Çalışan depremzede 19 Nisan 2023 03:11

Ben anlamıyorum mayısta kamu personeli nasıl normal mesai yapsın. Çoğunluk il dişlerinde yaşarken oralarda çocuklarını okula yazdırmışken nasıl bırakıp gelecekler.iki eş de çalışınca bu çocuklara gurbet elde kim bakacak.

Malatyalı 19 Nisan 2023 00:42

Yine güzel bir yazı emeğinize sağlık… Gelelim devlet olgusunun neden hissedilmediğine millet ahbaba güvenip para verdi afada vermedi! Başka da birşey demiyorum! Malatya çöşnük mahallesi mehmet buyruk caddesi Işın apartmanı 2 defa ağır hasarlı dendi şimdi hafif veya orta hasara çevirildi. Fahri Kayahan bostanbaşındaki siteler önce ağır hasar dendi millet apar topar eşyalarını çıkardı şimdi çoğu hafif hasara çevirildi. Neden çünkü belediye başkanımız (Büyükşehir) devletin oralara yatırım yaptığını bu yatırımın heba olamayacağını yarıdan yarıya yapıların kurtarılabileceğini(!) söylemiş.. Hadi güvenin, hadi koyun evlatlarınızı o evlere. Kaç kişi vardır o mahşeri yaşayıp ölmekten değil geride kalmaktan Korkupta bir daha o evlere girebilecek olan…

Mehmet 19 Nisan 2023 00:38

O değil Selahattin Gürkan mühendislerin maaşlarını yıllarca eksik verdi,kendi oğluna yeğenlerine ve Mert’in çocuklarına kadrolar verdi,oğlunu daire başkanı yaptı. Akrabam sözleşmeli personeldi çok zor geçim sağlıyordu,hakkını Allah’a bıraktı,hem bu dünyada hem ahirette hakkını alacaklar senden Selahattin.Kendini ilahlaştırdın yanındakiler de sırf menfaat için seni yücelttikçe yüceltti ama yüce olan sadece Allah’tı bunu unuttunuz.Beddua etmiyor sana sadece haklarını Allah’a havale ettiler bakalım terazi kurulur kim alacaklı kim borçlu ortaya çıkar

Ahmet Kaya 19 Nisan 2023 00:30

Polis teşkilatımız bizim göz bebeğimiz. Bizi ve malımızı koruyorlar. Malum Malatya da şuan hırsızlık had safhada. Bu polislerin araç sorununu gündeme getirin. Belli ki kimsenin haberi yok.

Ahmet Kaya 19 Nisan 2023 00:26

Allah senden razı olsun. Bu milletin sesi oluyorsun. İl dışından gelen polisler ile ilgili bir sıkıntı var. Memur arkadaşlar Bostanbaşında görevli ve gece 4 te işleri bitince istirahat edecekleri Eski malatya daki Fuat Sezgin lisesine otostop çekerek gitmeye çalışıyor. İnanmayan sahur vakti aracıyla yola çıksın. Kaç polis otostop çekiyor görsün. Lütfen bunu duyurun. Bu insanlar mağdur ediliyor.

Orhan GEDİK 19 Nisan 2023 00:22

Bu haberin dışında ayrıca artık emniyet birimlerinin trafik denetlemeleri yapmaları. Trafikte adeta dağ kanunlarinin geçerli olduğu bir hal almistir. Kimse kural tanimiyor. Sizlerde şahit olmussunuzdur trafiktr insanlar sanki dağda gidiyormuş gibi hareket ediyor. Trafiğe artık bir çeki düzen gelmeli ve çok onemli

Mehmet 18 Nisan 2023 21:01

Mahir abi yine derdimizi çığlığımızı sen duyuyorsun Allah razı olsun. Valilik açıklama yapmış tüm kamu personeli 2 Mayısta gelecekmiş diye peki gelen insanlar nerede kalacak ? 15.000 TL kira nasıl verecek ? Nerede kalacak aklım almıyor , önce her kurum personelinin barınma sorunu halletsin konteyner versin sonra elbette herkes gelir çalışır.

Malatyalı 18 Nisan 2023 20:11

Zatrn malatyayı baskilliler yonetıyordu malatya baskilin ilçesi olsun

Hakiki malatyalı 18 Nisan 2023 16:41

kıymetli abim çevre yolu şeker fabrikasının oraya konteyner dükkanları kim kurdu acaba hergun kaza olur orada nasıl durup alışveris yapacak insanlar çevre yolu ahmet Çakır'ın kaysi brandalariyla yaptığı garip bir yapı varya onunda ne olduğunu hala çözemedim üniversite durağının olduğu yer Afrika çarşilarina dönmüş durumda her köşe başı ezme ciğer bunları kim denetliyor tozun topragin içinde gıda satanlari kim denetliyor hayatımızda görmediğimiz insanlar dürümcü olmuş bizede versinler bir yer bende dürümcü olacam yarım ekmek 40 TL nasıl olsa malatyamizin yerli aileleri artık bahçelerinizden çıkın Afgan ve suriyelerle dolmuş akpınar akkokaza oteli karşısı yemin ederim gitmemek için zor tutuyorum kendimi nerde bizim malatyamizin yerli aileleri nerede bırakın siyaseti gündüz bey gitmiş cirmihti gitmiş vallahi moralim bozuluyor beskonaklar gitmiş kanalboyu gitmiş kanalboyundaki konteyner işyerleride çok büyük olmuş içinde ya don satılır yada cukufte satılır kim ne satacak orada esnaf eşyasını nereye koyacak valla ben bişi anlamadım bu işten anlayan varsa biri bu gardasini ayiktirsin

Elazığlı 18 Nisan 2023 16:07

Seçim süresi sonrası devlet tamamen yok olacak malesef. Sonrası halk kendi çaresine baksın. Klasik Türk bürokrasisi..

Yazarın Diğer Yazıları