Mahir Temur

Mehmet Çınar mı haklı Selahattin Gürkan mı?

Mahir Temur

Son yazımda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt Belediyesi arasındaki “Billboard krizini” ele almıştım.

Yazımdan sonra daha önce Başkan Gürkan’ın danışmanlığı döneminden tanıdığımız şu anda Kültür A.Ş’de yeni görevine başlayan Akif Özbildirici aradı beni.

Konu ile ilgili detaylı bilgi vermek için Kültür A.Ş’ye davet etti.

Aslında Özbildirici ile basın danışmanlığı döneminde de çok kez bir araya gelmiştik.

Aynı fikirde olmasak da Malatya hakkında genelde medeni bir şekilde fikirsel tartışmaya girdiğimiz için davetini kabul ettim.

Hem yeni görevinde başarılarımızı ilettik hem de Yeşilyurt Belediyesi ile yaşanılan billboard krizini detaylı konuştuk.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin açık hava reklam alanları Kültür A.Ş’ye bağlıymış.

-Malatya Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra alınan Meclis kararı varmış.

- Kanunda 20 metre ve üzerindeki caddelerde ilan panosu asma yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ndeymiş.

-Hatta Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyesi’ne ilk resmi yazı Ahmet Çakır döneminde 2018 yılında gönderilmiş.

-Büyükşehir Belediyesi toplamda 5 resmi yazı göndermiş.

-4’üne cevap verilmemiş ve 5’nci yazıda niye cevap verilmediği belirtilince Yeşilyurt Belediyesi 45 iş günü izin istemiş. Yani 8 Ekim 2020’ye kadar Yeşilyurt Belediyesi kendi billboardlarını kaldırmak için süre istemiş.

- Fakat bu süre zarfında Yeşilyurt Belediyesi kendi hizmetlerinin yerine ticari faaliyet için billboardları kullanınca bu süreç yaşanmış.

Yaklaşık bir saat bu konuyu konuştuk.

Üstten bakan, bazı danışmanlar gibi koltuğundan güç alan bir tavır yerine, bu olayı aslında iletişimle çözmeye çalışan bir profil çizdi Akif Özbildirici.

Bu pandemi döneminde Kültür A.Ş’nin gelirlerini düşünmek durumundayız, diyor Akif Özbildirici.

Kültür A.Ş billboardları söktü, kendi billboardlarını asacak algısının yanlış olduğunu ve sökülen billboardlar yerine şehrin estetik yapısına göre bir davranış sergileyeceklerini belirtti.

Hatta bazı yazıların şimdiden yazıldığını ve bu konu ile ilgili Kent Estetik Kurulu’nun toplanacağı ve bu kurulda Mimarlar Odası, ilçe belediyelerin üst düzey yöneticileri, Zabıta Daire Başkanlığı ve ilgili STK’ların olduğunu söyledi Akif Özbildirici.

Bu Estetik Kurulu’nda çıkacak kararlara göre bundan sonra reklam alanları değerlendirilecekmiş.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür A.Ş’nin açık hava reklam alanları ile ilgili bir standardın getirilmek istendiğini öğrenince sevindim açıkçası.

Genel hatlarıyla, yakıp-yıkan bir görüntü yerine, iletişime önem veren, bazı konularda en azından “her şeyin danışmanı” gibi “ben biliyorum” anlayışında olmayan bir anlayışın olması beni sevindirdi.

“Çok yaşa Selahattin Gürkan” yazımın her harfinin halen arkasındayım.

Fakat yaşanılan süreçten sonra bu şekilde bir tavrın Malatya’ya faydasının olacağını düşünüyorum.

Aynı parti de olsa, farklı siyasi partiler de olsa şehir içinde iki belediyenin haklı-haksız çatışma görüntüsü vermesi Malatya’nın faydasına olmaz!

Büyükşehir Belediyesi mi Yeşilyurt Belediyesi mi haklı, sorusuna cevabım Malatya olacaktır.

Malatya halkı tarafından seçilenlerin “seçilmiş” gibi davranmaları gerekir.

Kimsenin egosu bu halktan üstün olamaz!

Mehmet Çınar’ın bu konu ile ilgili yazışmalara cevap vermemesi hatadır. Hatta yanlıştır!

Selahattin Gürkan’ın ise yazışmalara cevap verilmemesine rağmen Mehmet Çınar’ı aramaması ise daha büyük hatadır.

İlçeler arasında koordinasyonu sağlayan bir Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediye Başkanının aramasını beklemeden, olaya müdahil olup iki belediyedeki maaşlı profesyonellerin “profesyonelce” davranamamasını önleyebilirdi.

Büyükşehir Belediyesi’nde geldiğinden beri kendi ismini ön plana çıkması için mücadele eden, her fotoğrafta yer almaya çalışan ve Başkan Gürkan’ı farklı konumlandırmaya çalışan “her şeyin danışmanları” ne parti dinler ne 300 bin nüfuslu ilçe belediye başkanı dinler, ne daire başkanı dinler ne de Malatya’nın dinamiklerini dinler!

Verilen görüntüleri iyi inceleyin ve alt alta yazın!

Ne demek istediğimi iyi anlayacaksınız!

NOT: Bu kafadaki insanlar iddia ediyorum başlıkta Mehmet Çınar’ı niye başta yazdım, diye protokal hatası yaptığımı söyleyecektir. Sırf bu örneği vermek için başa aldım!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 16
Reklam ihalesi 27 Eylül 2020 16:44

Bilbort ve açık alan reklam işi Kültür A. Ş. ihale yoluyla mı almış. Eğer direk verildiyse sıkıntılı. ihale açılıp katılımcıların teklifi ile olur. Ben kültür A. Ş. ' ye verdim, oldu olmaz. Yani Belediye ticari firmalara bu bilbortları veriyor. Nasıl veriyor. Kültür A. Ş. nasıl aldı. Araştırmak lazım.

Hurşit 27 Eylül 2020 11:31

Bu numarayı her seferinde yapıyor biz de yiyoruz. izah etmekte zorlandığı her işte haberim yok deyip topu aşağıdakilere atıyor. Borç işinde bürokratlara attı, pembe trambüste motaşa attı, Yeşilyurt lise işinde meclise attı, işten çıkarmada maaş düşürmede daireye attı, şimdi de şirkete atıyor. Hiçbirinde de geri adım atmadı çünkü hepsini kendi yaptırmıştı. Selahattini ve belediyeyi tanıyan herkes bilirki ondan habersiz kuş uçmaz. Karar almak orda kalsın kimse fikrini söylemeye cesaret edemez. Pano işinde emri kendi verdi sonra sıvamak için önce danışmanı kullandı biz yazıyı sekretere yazdırmışız onlar müdür seviyesinde cevap vermiş dedirtti şimdi resmiyette görevi olmayan genel müdürü öne sürüyor. Aklı olan yemez yerseniz de siz bilirsiniz.

Starbucks 27 Eylül 2020 09:31

Arif bey AKIF beyi iyi savunmuşsun da o adam normalde başkan için çalışsın diye işe alinmiş. Ortada sıkıntı varken çıkıp başkana danismanlarina anlaşamıyorlar dedirtsin diye degil. Onlar kötü ben ılımlı biriyim dedirtecek bir insansa parti buna el atsin. Akif bey kimse git söyle başkanın yanında koru mankenliği yapmasin o zaman. Belli ki durumuna pek bi üzülüyon pek bi yakinsin. Haberi yayinlanmis. Danismanlar suclu yesilyurt suclu e baskan da basiretsiz. Aciklamada belediye calisani da ovguler almis. Bi saf temiz bu aciklamayi yapan adam mı yani? Yarın birşey olsa yine ben demiştim tek suçlu başkan diyeceksiniz demi. Yok öyle yağma! Adamlara bak ya birbirlerini yiyorlar mağdur edebiyatı yapıyorlar,basına açıklama yapan başkan danışmanlarına ok attırıyor hem de basını kullanarak. Başkan asla git basina mağdur edebiyat-ı yap yeşilyurtu sucla bize saydirt demez. Reis kimlerin çalıştığını görse keşke

Malatya44 26 Eylül 2020 23:46

Her türlü Yeşilyurt belediyesi suçlu

Arif 26 Eylül 2020 21:25

Panoların sökülmesini isteyen Akif Bey değil Selahattin Gürkan'dı. Akif Bey iyi biri ama Gürkan'ın olduğu yerde herkes konu mankenidir. Akif bey taşeron bir belediye personelidir. Kültür AŞ'nin sitesine bakarsanız öyle bir genel müdürü olmadığını anlarsınız. Gürkan sizi ve Sinan Cavlak'ı keklemiş sanırım.

Malatya’lı 26 Eylül 2020 19:35

1 hafta önce yeşilyurt belediyesi bizim dükkanın önünü kapatacak şekilde bilbord koymuştu böyle iyi oldu

Malatya444 e cvp 26 Eylül 2020 17:29

Konu temizlik değil reklam alanları.İlçe belediyelerinin otobüsleri yokken nasıl oluyorda otobüs duraklarının reklam alanlarını kullanıyor onuda bir araştırıp kamuoyunu aydınlatırsanız memnun oluruz.

Kader 26 Eylül 2020 17:20

Reklam alanlarının düzenlenip bir standarta getirilmesi çok güzel bir haber.Herkes kafasına göre haraket etmez bundan sonra.

Ömer 26 Eylül 2020 17:04

Yazınızdan 2018 den beri gelen bir süreci değerlendirmişsiniz. Devletin dili yazıdır. Bu süreçte yazılara cevap vermedikten sonra telefonla arama diye bir usul yoktur resmi dilde. Reklam alanı konusunda caddelerin uzunluğuna göre bir paylaşım olmuş temizlikte böyle bir standart koymamışlar. Bu konuyu da karıştırmayalım.

Yağmur44.06 26 Eylül 2020 17:03

Bence Malatya Büyük Şehir Belediyesi üzerine düşeni en doğru şekilde yapmış.. Bir anlaşmazlık yok.. Akabinde kimseye tolerans, ayrıcalık tanımadan uygulamada ki hata, yanlış, eksik, ve ihmal hukuki çerçeve içerisinde çözülmeye çalışılmış ..

Coşkun 26 Eylül 2020 15:37

Yaw gardaş siz neyin kafasını yaşıyorsunuz ??? Adamlar sussa suç, konuşsa suç eee nolacak ne istiyorsunuz anlamadım ki! Her kurumun belirli kuralları ve hizmet alanları yokmu? Düzende bozukluk olursa bunu uyarmak yanlış mı? Şuan iki belediye arasında bir sıkıntı yokki sen işi farklı yerlere çekiyorsun. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. İnsanların aklını böyle boş şeylerle meşgul etmeyin ya. (Bu mesaj Derya isimli yorumcu ile ayni İP adreslidir)

Malatya444 26 Eylül 2020 15:32

Meclis kararında 22 metre üstü yollar büyükşehire aittir 20 metre değil eğer 22 metre üstü yollar büyükşehire aitse o zaman mıhla dut caddesi Bostanbaşı caddesi neden ilçe belediyesi temizliyor 22 metre yeni açılan yolları büyükşehir temizlemiyor aynı Meclis kararı değil mi helvadan put meselesi işimize gelmese putumuzu yiyoruz, 5 sefer yazı yazılmışsa 4 kez cevap verilmemişse bu yazışma kurallarına uygun değil bilbortlarda ticari bir faaliyet yoktu çevre şehircilik bakanı ve ilçe belediye Başkanın fotoğrafı vardı nasıl ticari olarak kullanılmış...

Derya 26 Eylül 2020 15:19

Aslında normal bir süreci 1. Dünya Savaşı çıkmış, taht kavgası olmuş gibi lanse eden kişileri de bı sorgulamak lazım. Her açıdan kanuni yollarla yürütülen ve olması gereken bu çalışma sistemini neden nifak tohumları atılıp insanların üzerinde farklı algı oluşturmaya çalışılır anlam veremiyorum. Ayrıca Bizim sadece Yeşilyurt ilçe belediyemiz yokki. Battalgazi de var. Ona neden böyle bir uyarı yapılmadı demekki onlar kuralların gerektirdiği şekilde hizmetlerini yapıyor. Yani oturup biraz etraflıca düşündüğünüz zaman belediyeler arasında değilde bizim fitne fucur bazı yazarlar arasında sıkıntı var. Sözüm ona gerisini sen anla artık mahir bey..!

Elazığlı 26 Eylül 2020 14:44

Flim ve dizi çevriliyor. Karşılıklı danışıklı dövüş olma ihtimali gibi geliyor. Para kimin kasasında, millet bahçesi niye bitmiyor... hep aynı hikaye, tek gerçek Malatya'nın efsane başkanı Çerçi'nin izinden gidilmesi.... ne de olsa birçok zihni sinir fikirleri Çerçi icat etmişti. Hala günümüzde şekil değiştirip varlığını sürdürüyor.

Starbucks 26 Eylül 2020 14:26

Baskan in adamlarini köle etmişsiniz helal açıklamalar ılımlı konuşmalar :) keşke burda açıklamak yerine çalışıp bu konuyu çözseydi de ak partili belediyeler birbirine girdi diye haberler okumasaydık

Hasan 26 Eylül 2020 14:22

Oooooo Selahattin Gürkan demek ki baskılar gelince ilk hamlesinin arkasında duramadı. Bu sebeple de alttan alma gereği hissetti ve Akif aracılığı ile işi yumuşatma yoluna gidiyor. Vay ki vay halimize geri adımlar başladı.

Yazarın Diğer Yazıları