Son yazımda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt Belediyesi arasındaki “Billboard krizini” ele almıştım.
Yazımdan sonra daha önce Başkan Gürkan’ın danışmanlığı döneminden tanıdığımız şu anda Kültür A.Ş’de yeni görevine başlayan Akif Özbildirici aradı beni.
Konu ile ilgili detaylı bilgi vermek için Kültür A.Ş’ye davet etti.
Aslında Özbildirici ile basın danışmanlığı döneminde de çok kez bir araya gelmiştik.
Aynı fikirde olmasak da Malatya hakkında genelde medeni bir şekilde fikirsel tartışmaya girdiğimiz için davetini kabul ettim.
Hem yeni görevinde başarılarımızı ilettik hem de Yeşilyurt Belediyesi ile yaşanılan billboard krizini detaylı konuştuk.
-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin açık hava reklam alanları Kültür A.Ş’ye bağlıymış.
-Malatya Büyükşehir statüsüne geçtikten sonra alınan Meclis kararı varmış.
- Kanunda 20 metre ve üzerindeki caddelerde ilan panosu asma yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ndeymiş.
-Hatta Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyesi’ne ilk resmi yazı Ahmet Çakır döneminde 2018 yılında gönderilmiş.
-Büyükşehir Belediyesi toplamda 5 resmi yazı göndermiş.
-4’üne cevap verilmemiş ve 5’nci yazıda niye cevap verilmediği belirtilince Yeşilyurt Belediyesi 45 iş günü izin istemiş. Yani 8 Ekim 2020’ye kadar Yeşilyurt Belediyesi kendi billboardlarını kaldırmak için süre istemiş.
- Fakat bu süre zarfında Yeşilyurt Belediyesi kendi hizmetlerinin yerine ticari faaliyet için billboardları kullanınca bu süreç yaşanmış.
Yaklaşık bir saat bu konuyu konuştuk.
Üstten bakan, bazı danışmanlar gibi koltuğundan güç alan bir tavır yerine, bu olayı aslında iletişimle çözmeye çalışan bir profil çizdi Akif Özbildirici.
Bu pandemi döneminde Kültür A.Ş’nin gelirlerini düşünmek durumundayız, diyor Akif Özbildirici.
Kültür A.Ş billboardları söktü, kendi billboardlarını asacak algısının yanlış olduğunu ve sökülen billboardlar yerine şehrin estetik yapısına göre bir davranış sergileyeceklerini belirtti.
Hatta bazı yazıların şimdiden yazıldığını ve bu konu ile ilgili Kent Estetik Kurulu’nun toplanacağı ve bu kurulda Mimarlar Odası, ilçe belediyelerin üst düzey yöneticileri, Zabıta Daire Başkanlığı ve ilgili STK’ların olduğunu söyledi Akif Özbildirici.
Bu Estetik Kurulu’nda çıkacak kararlara göre bundan sonra reklam alanları değerlendirilecekmiş.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür A.Ş’nin açık hava reklam alanları ile ilgili bir standardın getirilmek istendiğini öğrenince sevindim açıkçası.
Genel hatlarıyla, yakıp-yıkan bir görüntü yerine, iletişime önem veren, bazı konularda en azından “her şeyin danışmanı” gibi “ben biliyorum” anlayışında olmayan bir anlayışın olması beni sevindirdi.
“Çok yaşa Selahattin Gürkan” yazımın her harfinin halen arkasındayım.
Fakat yaşanılan süreçten sonra bu şekilde bir tavrın Malatya’ya faydasının olacağını düşünüyorum.
Aynı parti de olsa, farklı siyasi partiler de olsa şehir içinde iki belediyenin haklı-haksız çatışma görüntüsü vermesi Malatya’nın faydasına olmaz!
Büyükşehir Belediyesi mi Yeşilyurt Belediyesi mi haklı, sorusuna cevabım Malatya olacaktır.
Malatya halkı tarafından seçilenlerin “seçilmiş” gibi davranmaları gerekir.
Kimsenin egosu bu halktan üstün olamaz!
Mehmet Çınar’ın bu konu ile ilgili yazışmalara cevap vermemesi hatadır. Hatta yanlıştır!
Selahattin Gürkan’ın ise yazışmalara cevap verilmemesine rağmen Mehmet Çınar’ı aramaması ise daha büyük hatadır.
İlçeler arasında koordinasyonu sağlayan bir Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediye Başkanının aramasını beklemeden, olaya müdahil olup iki belediyedeki maaşlı profesyonellerin “profesyonelce” davranamamasını önleyebilirdi.
Büyükşehir Belediyesi’nde geldiğinden beri kendi ismini ön plana çıkması için mücadele eden, her fotoğrafta yer almaya çalışan ve Başkan Gürkan’ı farklı konumlandırmaya çalışan “her şeyin danışmanları” ne parti dinler ne 300 bin nüfuslu ilçe belediye başkanı dinler, ne daire başkanı dinler ne de Malatya’nın dinamiklerini dinler!
Verilen görüntüleri iyi inceleyin ve alt alta yazın!
Ne demek istediğimi iyi anlayacaksınız!
NOT: Bu kafadaki insanlar iddia ediyorum başlıkta Mehmet Çınar’ı niye başta yazdım, diye protokal hatası yaptığımı söyleyecektir. Sırf bu örneği vermek için başa aldım!
https://twitter.com/mahirtemur
Reklam ihalesi | 27 Eylül 2020 16:44
Bilbort ve açık alan reklam işi Kültür A. Ş. ihale yoluyla mı almış. Eğer direk verildiyse sıkıntılı. ihale açılıp katılımcıların teklifi ile olur. Ben kültür A. Ş. ' ye verdim, oldu olmaz. Yani Belediye ticari firmalara bu bilbortları veriyor. Nasıl veriyor. Kültür A. Ş. nasıl aldı. Araştırmak lazım.