Mahir Temur

Para babalarını kollamayın artık!

Mahir Temur

2020 yılında Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, 200 adet S plaka tahsisine ilişkin karar alıyor.

Şehirde o tarihte servis plaka eksiği olduğu için bu şekilde bir karar alınıyordu.

Her plakanın tekine 103 bin TL fiyat biçilmişti.

Fakat bu S plakalar, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olarak veriliyordu.

Malatya’da servis işini domine eden 5 firma dağıtılan 200 S plakanın 150’sini kapmıştı!

Yüzlerce küçük esnaf mağdur edilmişti.

Ne Minibüsçüler Odası ne Şoförler Odası ne de esnafın sözde temsilcisi Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin bu adaletsiz tutuma bir ses çıkaramamıştı.

Malatya’da sektör paydaşları her zamanki gibi susmuştu!

Üstelik plakalar haksız ve ihalesiz verilmişti.

15 servisçi Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne şikayet ediyor bu durumu.

Yaklaşık 1 yıl sonra 2021 yılında Malatya 2. İdare Mahkemesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hem Devlet İhale Kanunu’na hem Belediye Kanunu’na hem de Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na uymadığı gerekçesiyle verilen 200 S plakanın iptaline karar veriyordu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi yerel mahkemenin bu kararını istinafa götürüyordu.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, 2022 yılında Malatya 2. İdare Mahkemesi’nin kararının doğru olduğu kararını veriyordu.
 

Üstelik temyiz yolunu kapatarak! Yani Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bir üst mahkemeye gidemeyeceği kararı vermiş.

Malatya Büyükşehir Belediyesi hem yerel mahkemenin kararı hem de Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını uzattıkça uzatıyor.

Araya 6 Şubat depremleri giriyor.

Sonra genel seçimler daha sonra yerel seçimler…

2024 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi, servisçilerden talep topluyor. 800’e yakın servisçi S Plaka almak için başvuru yapıyor.

27 Ağustos 2025 tarihinde Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) enteresan bir karar alıyor.

Verilen 200 S plakanın yargı süreci ile hükümsüz olduğu ancak fiili çalışmanın devam ettiği gerekçesiyle bir alt komisyonun kurulması ve inceleme yapması kararını alıyor.

Tamamen küçük servisçilerin tepkisini almak ve mahkeme kararı ile yasal olmayan şartlarda çalıştırılan büyük taşımacılara süre kazandırmak için saçma bir karar alınıyor.


UKOME’nin alt komisyon kararı 5 aydır havada duruyor.

Halen ne haksız ve hukuksuz yere verilen 200 S plakanın iptali gerçekleşti ne de şehirdeki S plaka eksikliği giderildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü ayağında S plaka eksikliğinden dolayı yapılan ihalelerde S plaka şartı istenmiyor artık!

2020 yılında verilen hukuksuz 200 plaka ile birlikte Malatya’da toplam bin 300 S plaka var.

Ve maalesef burada da 3-5 büyük firma tekelleşmiş!

Hakkını aramanın bile çok zor olduğu bu şehirde bir elin parmağı kadar taşımacı 5 yıldır mücadele veriyor.
 

Önce Selahattin Gürkan döneminde mahkeme kararı olmasına rağmen bi netice alamıyorlar.

Daha sonra Sami Er dönemi başlıyor.

Bu dönemde de bir şey değişmiyor.

Üstelik bu 2 dönemde de hem Malatya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mesut İnce ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin koltuklarında sefa sürmeye devem ediyorlardı.

Okul servislerinde bile S plaka şartı koşulmayan bu şehirde koskoca Büyükşehir Belediyesi, koskoca Emniyet Müdürlüğü ve Esnaf Odaları Birliği mahkeme kararı olmasına rağmen 5 firmaya gücü yetmiyordu!

Ne yerel mahkemenin kararı ne de bölge mahkemesinin kararı önemli…

200 S plakanın ivedi bir şekilde o servis araçlarından sökülmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi sökmüyorsa Emniyet Müdürlüğü’nün devreye girmesi gerekir.

Ve şehirdeki S plaka eksikliğini gidermek için şeffaf ve eşitlik ilkesine uyularak yeni ihale yapılmalıdır.

Bu şehrin halen kanunlarla, hukukla yönetildiğini gösterin bizlere çünkü umudumuz her geçen gün düşüyor!

NOT: 5 yıllık bir süreci özetleyerek yazdım. Arada bi sürü detay var. Birçok belge ve kararı okudum. Birçok servisçi ile görüştüm. Her şey ortada… Korunan firmaları da tek tek biliyorum. Lütfen olayı kişileştirmeden gereğini yapın.

https://www.facebook.com/mahirtemurr/

Yazarın Diğer Yazıları