Malatya Büyükşehir Belediyesi İlaçlama Şube Müdürlüğü’nde sıradan bir gündü.
Mezarlıklar Müdürlüğü’nden terfi alıp Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Haşere ile Mücadele ve İlaçlama Ekibi’ne yeni katılan Cafer, yapacağı işi düşünüyordu.
Yanındaki kıdemli personele sordu:
“Abi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Haşere ile Mücadele ve İlaçlama Ekibi tam olarak ne yapıyor? Hem çevreyi koruyup ve kontrol edip daha sonra sinek mi ilaçlayacağız?” diye sorunca tüm ekip kahkaha atmaya başlamıştı.
Öğleye kadar Sümer Parkı’nda çöp toplayıp öğleden sonra ilaçlama yapacağını düşünüyordu.
Kıdemli, “Belediye yol yapar, insanlar üzerinden geçer. Sosyal tesis yapar, insanlar oturur. Adam kepçe kullanır, bellidir. Biz görünmeyeni ilaçlarız. İlaçlama yapmazsak yaz boyunca hatırlanırız, iyi ilaçlarsak Malatya’da bizim yaşadığımızı bilen kimse çıkmaz. Biz de hatırlanmayı seviyoruz” diye tok bir sesle açıklama yapınca Cafer, “Tamam” dedi.
“Peki bu sineklerin nerede olduğunu, nerede yuva yaptığını nasıl tespit ediyorsunuz?” diye sorunca Cafer…
Daha az kıdemli tebessüm ederek söze girdi:
“Belediyenin tepesinde teleskop var. Bakıyoruz teleskopla, hangi bölgede insan yoğunluğu azsa oraya gidiyoruz” dedi.
Ekip kahkaha atarken Şube Müdürü sinirli sinirli girdi içeri.
“Yav arkadaş bu nasıl iş. Siz dün Temelli’yi halletmediniz mi? Çağrı merkezi yine kitlenmiş. 20 esnaf aramış, dükkânları üvez esir aldı, diye”…
“Dün 3 kez ULV cihazı ile geçtik efendim” dedi Şef.
“Pülverizatör ile de geçin. Bu nasıl iş arkadaş, sinek sonumuzu getirecek. Yol Altyapı Daire Başkanlığı rekorlar üstüne rekor kırıyor. Neredeyse kendi başına bağımsızlığını ilan edecekler. Bu si..min sineklerini bitiremedik” diye sinirli bir cümle kurunca…
Kıdemli, “Müdürüm larva döneminde çok yağmur yağdı desek geçen yılki gibi” deyince…
Cafer çekine çekine o sinirli havanın ortasında “ULV cihazı nedir?” diye sordu yekten.
“Ebeninkidir! Sen kimsin?” dedi Müdür.
“Efendim Mezarlıklar Müdürlüğü’nden buraya yeni transfer oldum. Bugün ilk günüm.”
Şube Müdürü Mezarlıklar Müdürlüğü’nü duyunca daha çok sinirlenmişti.
“İlaçlama Müdürlüğü mü yoksa toplama kampı mı belli değil. Sürgün yiyen buraya atılıyor arkadaş.”…
Şef havayı yumuşatmak istedi:
“Müdürüm, Saray mahallesinde Alman Hamamböceği görülmüş. Türü kaybolma tehlikesi olan böceklerdenmiş. O bölgeye 7 gün ilaçlama yapmayalım”.
Olur deyip Daire Başkanı’nın odasına doğru gitti Şube Müdürü.
“Dün yine fırça yedik Başkan’dan… Her taraf yine sinekmiş Şube Müdürüm. Kaç gün süre isteyelim tam olarak?” diye sorunca Şube Müdürü akıllıca cevap verdi.
“Efendim şehrimizin bazı mahallerinde türü kaybolmakta olan böcekler keşfedildi. Hem Battalgazi hem de Yeşilyurt bölgesinde Alman Hamamböceği bulundu”…
Daire Başkanı “Yooğğ yav!” dedi. Şaşırmıştı.
“Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile görüştük. Alman Hamamböceği koruma listesindeymiş. Görülen bölgede haftada bir ilaçlama yapın diye öneride bulundular. Hatta bu böceğin görüldüğü evlere gıda yardım paketi de verseniz hayra geçer dediler. Hazırlıklara başladım efendim”
Daire Başkanı biraz sessiz kaldıktan sonra, “Güzel bir bildiri hazırlayalım. Bu böceklerin bulunduğu evleri tespitlere başlayalım hemen. Gıda paket işini bi Esenlik’e sorayım. Olmazsa bu böceklere yem falan dağıtırız” dedi.
***
***
Aradan 2 gün sonra Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Haşere ile Mücadele ve İlaçlama Birimi’nden şu bildiri tüm Malatya’ya yayıldı:
“Malatya’nın birçok mahallesinde nesli tükenmekte olan Alman Hamamböceği bulunmuştur.
Sinek ve karasinekle mücadelemiz devam etmektedir ancak bu nesli tükenmekte olan Alman Hamamböceği olan mahallelerde ilaçlama 7 günde bire düşürülmüştür.
Ayrıca evinde nesli tükenmekte olan Alman Hamamböceği bulanlara aylık gıda paketi ve Esenlik indirim çekleri verilecektir.
Alman Hamamböceği Danışma Hattı’ndan bilgi alabilirsiniz.”
NOT: Bir yazarın hayal dünyası deyip geçin ama lütfen şu sinekle mücadeleyi Belediyeyle Mücadeleye çevirmeyin. Bi zahmet işinizi yapın!