Yeşilkaya Villalarının ruhsatı vardır

17 Ocak 2019 günü 'Yeşilyurt Belediyesi'nin villaları kaçak mı?' haberimizden sonra 19 Ocak 2019 akşamı elimize Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar imzalı bir yalanlama (Tekzip) metni ulaştı. Tarafsızlık gereği bu 'saygısızca' hazırlanan metni yayınladık. Yeşilyurt Belediyesi'nin göndermiş olduğu yalanlama metnindeki düzeysizliği, haberin yanlış tarafını ve haberin nasıl yaptığımızı anlatacağız bu haberimizde.

17 Ocak 2019 günü ‘Yeşilyurt Belediyesi'nin villaları kaçak mı?’ haberimizden sonra 19 Ocak 2019 akşamı elimize Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar imzalı bir yalanlama (Tekzip) metni ulaştı. Tarafsızlık gereği bu ‘saygısızca’ hazırlanan metni yayınladık. Yeşilyurt Belediyesi’nin göndermiş olduğu yalanlama metnindeki düzeysizliği, haberin yanlış tarafını ve haberin nasıl yaptığımızı anlatacağız bu haberimizde.

Öncelikle “Yeşilyurt Belediyesi’nin villaları kaçak mı?” haberimizdeki yaptığımız hatayı açıklamak istiyoruz. 17 Ocak günü yaptığımız haberde üç kaynağımız vardı. Birincisi Yeşil Yurt İnşaat’ın yaptırmış olduğu villalarının sınır komşusunun (200 ada 63 parsel) Yeşilyurt Belediyesi’ne açtığı davanın avukatı, tarafsız bir avukat ve bir de tarafsız bir şehir planlamacısı ile görüşülerek yapılmış bir haberdi.

Bahsi geçen haberimizde villaların sınır komşusu olan 200 ada 63 parsel numaralı taşınmazın Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmadığı için Yeşilyurt Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı mahkeme tarafından iptal edilmişti.

Yine bahsi geçen haberimizde uzman kaynağımız şu cümleyi kurmuştu:

“Uygulama imar planı iptal edilmişse bu plana esas olarak verilen inşaat ruhsatlarının da durdurulması gerekir. Şu an için durdurulma gerçekleştirilmediği için Yeşilyurt Belediyesi’nin lehine kanunsuz bir işlem yapılmaktadır” cümlesini uzman kaynağımız kurduktan sonra;

“Bu bilgiler ışığında Yeşilyurt Belediyesi’ne bağlı Yeşilyurt İnşaat’ın yapmaya başladığı villalar şu an için kaçak konumuna düşmüş müdür, diye ismini vermek istemeyen uzman kaynağımıza sorduğumuzda ‘Evet şu an için o villaların yerine kaçak diyebiliriz’ dedi.” diye haberi sonlandırmıştık.

Yeşilyurt Belediyesi’nin göndermiş olduğu tekzip de ise Yeşilkaya Villalarının 1/5000 ölçekli nazım imar planının Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 10.02.2016 yılında alındığı yazılıyordu. Aynı uzman kaynağımızla görüştüğümüzde “Dava dosyalarında olmadığı için ve daha önce o bölgeye özel alındığı için villaların ruhsatında sıkıntı yoktur” dedi.

Kısacası Yeşilkaya Villalarının ruhsatı vardır.

Ama haberimizde bahsi geçen 200 ada 63 parsel numaralı taşınmazın aşağıda paylaştığımız mahkeme kararında açıkça yazıldığı üzere 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmadığı için ruhsatları iptal edilmiştir, yazılmaktadır.
Konu ile ilgili Yeşil Yurt İnşaat Genel Müdürü Şahin Özer ile görüştüğümüzde, “Bahsi geçen 200 ada 63 parsel numaralı taşınmazın Yeşil Yurt İnşaat ile bir ilgisinin olmadığını, Malatya, Büyükşehir statüsüne geçmeden önce Yeşilyurt (Çırmıktı) Belediyesi’nin 2011 yılında o taşınmazın ‘sosyal alan’ olarak gösterildiğini” söyledi. 200 ada 63 parsel numaralı taşınmazın Yeşilkaya Villaları ile bir alakasının olmadığı ve Yeşilkaya Villalarının tüm ruhsatlarının önceden alındığını, dile getirdi.

Ama burada Yeşilyurt Belediyesi’nin “avukatlarının” yazmış olduğu gibi “masa başında” yapılmış bir haber değildi.
İlk yayınladığımız belgeye ulaştıktan sonra dava avukatına, tarafsız bir avukata ve bir de çok teknik bir konu olduğu için teknik bir uzman ile görüşüp yaklaşık dört günlük bir çalışmadan sonra bu haberi yapmıştık.
Sonuç itibariyle Yeşilyurt Belediyesi’ne dava açılıyor ve o dava Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu ruhsat olmadığı için Yeşilyurt Belediyesi’nin vermiş olduğu ruhsat mahkeme tarafından iptal ediliyor. Mahkeme tarafından Yeşilkaya Villalarının sınır komşusu “sosyal alan” olarak belirtilen taşınmazın ruhsatı iptal edildiği için teknik uzmanımız “bu ruhsat iptali Yeşilkaya Villalarını da kapsar” demişti. Yeşilyurt Belediyesi’nden gönderilen “tekzip” de kısaca 2016 yılında bu ruhsatın alındığı bilgisi üzerine aynı kaynağımız “Yeşilkaya Villalarının ruhsatları sağlamdır” demiştir.

Burada yaptığımız hatayı tarafsızlık gereği aynen paylaştıktan sonra Yeşilyurt Belediyesi’nin göndermiş olduğu tekzipteki üslubun sıkıntılı olduğunu belirtmek isteriz.

Seçim sürecini de içine katan ve sanki seçim sürecinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı “karalamak” için yapılmış bir haber gibi “saygısızca” bir metin düzenlenmiştir.

Kayısı Haber olarak tarafsızlığımıza gölge düşürmeden aynı şekilde haberler yapmaya devam edeceğiz. Hata yapmışsak hatamızı “kapı arkalarından” değil yine bu mecradan şu anda yaptığımız gibi paylaşacağız. Ne mahkeme tehdidinden çekineceğiz ne de doğru bildiklerimizi yazmaktan çekineceğiz.

Haber değeri taşıyan her olaya; siyasi parti, siyasi figür, milletvekili, belediye başkanı gözetmeksizin haberciliğimize devam edeceğiz.

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme