Her yıl aynı ilacı kullanmayın

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısı ağaçlarında görülen hastalıklar ile ilgili yapılması gereken ilaçlama hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kayısı ağaçlarında görülen hastalıklar ile ilgili yapılması gereken ilaçlama hakkında yazılı açıklamada bulundu.

"Kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mücadele yapmak gerekir"

Dünyaca tanınan ve milli ekonomiye katkısı olan kayısının kentteki çiftçilerin en önemli gelir kaynağını teşkil ettiğini anımsatan Akar, "Kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mücadele yapmak gerekir. İlkbaharda Yaprak Delen (çil), Bakteriyel Kanser Zamklanma Hastalığı ve Monilya hastalığına karşı koruyucu olarak mücadele yapılmalıdır. Mücadeleye pembe tomurcuk döneminde başlanmalıdır." dedi.

"İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir"

Akar, "Bakanlığımızın teknik talimatında belirtildiği üzere kayısı bahçelerinde görülen Monilya hastalığına karşı çiçeklerin yüzde 5-10 açtığında 1. İlaçlama, çiçeklerin yüzde 90-100’ü açtığında 2. İlaçlama yapılması gerekir. Ancak üreticilerimiz bazen ekonomik bazen de iş yoğunluğu nedeniyle tek ilaçlama yapmaktadırlar. İlimizde içinde bulunduğumuz Şubat-mart ayları nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı üreticilerimizin kayısı bahçelerinde çiçek Monilyası hastalığının olmaması için mutlaka 2 defa, zamanında dozunda ve her yıl kullandıkları ilaçları değiştirerek kayısıya ruhsatlı bir kimyasal preparatla ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir. Yine aynı şekilde meyvemizde çil hastalığının oluşmaması için de üreticilerimizin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekir. Ancak mevsim yoğun yağışlı geçerse üreticilerimiz Çil ilacını mutlaka tekrarlamalıdır. Üreticilerimiz kayısıda ihracata mani olan ilaç kalıntısı oluşmaması için İl ve İlçe Müdürlüklerimize uğrayarak reçete yazdırmaları bu bağlamda büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme