Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kemancı Mehmet Amca
Mahir Temur
Mahir TemurŞef Editör
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kemancı Mehmet Amca

Mehmet Amca, Malatya'nın ilçesi Arapgir'e bağlı Boğazlı (Semegi) Köyünde 1928 yılında doğmuş halen burada yaşamaktadır. 

Mehmet Amca, Malatya’nın ilçesi Arapgir’e bağlı Boğazlı (Semegi) Köyünde 1928 yılında doğmuş halen burada yaşamaktadır. 

15,16 yaşlarında kemana merak salmış öğrenmek için o yıllarda bir keman satın almıştır. İlçe merkezindeki düğünlerde eğlencelerde ilk karşılaştığı kemancılardan kemanının akordunu yaptırmaya çalışmış ancak çocuk görüp ilgilenmemişler ama Mehmet Amcanın keman aşkı bunu da yenmeyi başarmıştır. Mehmet Amcaya yardımcı olmayan kemancı kahvede kemanını duvara asar ve dışarı çıkar o sırada Mehmet Amca akordu düzgün olan kemanı duvardan indirir ve kendi kemanının akordunu ona göre yapar ve orda keman hayatına daha hızlı bir şekilde girer. 

Cemlerde saz geleneğinin yanında keman pek rastlanmaz. Ancak Mehmet Amca küçük yaşında büyüklerinin ısrarı kendinin hevesiyle ilk cemde keman çalmaya başlar ve o kadar sevilir ki kendi köyü ve yakın köylerde yapılan bütün cemlere çağrılmaya başlar. 
Mehmet Amca’nın keman aşkı o kadar ileridir ki kendi kemanını ve kemençesini bile yapmaya başlar ve halen el yapımı keman ve kemençeleri duvarında aslı durmaktadır. 

Cemlerde keman çalan Mehmet Amca, şu an 95 yaşında olduğunu, Arapgir’e bağlı Onar Köyünde bulunan 800 yıllık tarihi cem evinde yapılan cemlerde ulusal ve uluslararası Fotoğraf ve Belgeselcilerin ilgilerini çektiğini ve bolca fotoğrafı ve videolarını çektiklerini belirtti. 

Mehmet Amca, Arapgir’e gelen yerli ve yapancı turistlerin uğrak noktasına dönüşmüştür. Alçak gönüllü, kemanına olan tutkusu nedeniyle insanlar tarafından taktir görmesi kendini çok büyük bir haz verdiğini sözlerine ekledi.

Yeni Videolar