Ahmet Küçükşahin

Malatya Seçimlerinin Değerlendirmesi ve CHP

Ahmet Küçükşahin

31 Mart 2019 Yerel Yönetim seçimleri tamamlandı. Malatya’da CHP belediye sayısını bir artırarak dörde çıkardı. AKP elindeki belediye sayısını 3 eksilterek 8’e düştü. MHP bir belediye aldı. 

AKP anlayışı 31 Marta gelinceye kadar yaşanan dört yıllık dönem içerinde güzel belediyecilik örneği vermiş gibi, Büyükşehir Belediye Başkanlığını AKP adayı Selahattin Gürkan Türkiye rekoruna yakın bir oranla kazandı. 

Seçim sonuçlarına Büyükşehir açısından bakınca AKP çok başarılı, ilçe belediyeleri açısından bakınca AKP başarısız olmuştur. Oysa tam tersi olmalıydı. Çünkü AKP Büyükşehir Belediyeciliğinde Malatya halkını sürüm sürüm süründürmüştür. Örneğin içme suyu dağıtımında son derece beceriksiz kalmış, bununla birlikte bir liraya satması gereken bir ton suyu 4 TL satmaktadır. 

Selahattin Gürkan olmayıp bir başka kişi olsaydı. AKP yine alırdı. Ancak oran biraz düşük olurdu. 14 Nisan referandumumda mevcut CHP+İYİ+Saadet ittifakı yüzde 30 almıştı. Bu seçimde Büyükşehir bağlamında baktığımızda toplamda yüzde 30’luk aynı oranın korunduğu söylenebilir. 

Yerel seçimlerde adayın önemli olduğu Selahattin Gürkan ve Arapkir CHP adayı Haluk Cömertoğlu örneklerinden anlaşılmaktadır. Partilerin başarılarını sadece alacakları oy olarak değil, uygun adayı bulmak olarak da düşünmek gerekir. 

Üç ilçede belediye başkanlığını kaybetmesine rağmen AKP’nin Malatya’da başarısız olduğunu söyleyemeyiz. Belediyecilik açısından AKP’nin sınıfta kalması gerekirdi. Ancak yinede iyi derece ile sınıfı geçti. AKP’nin bu durumu, aslında muhalefet partisi olan CHP’nin başarısızlığıdır. Zira bu kadar olumsuzluğa rağmen halk CHP’ye yanaşmıyorsa, bunun nedenleri CHP kadrolarında aranmalıdır. 

CHP kadrolarını işgal edenler bu kadrolardan atılmadığı sürece CHP’nin yüzde 25’in üzerine çıkması veya ikinci milletvekilini çıkarması mümkün değildir. Çünkü halk bu ekipten gıcık alıyor. 

Aslında bu durum Malatya CHP seçmeninin/delegesinin kabahatidir. O halde değişim olacaksa bu değişimi yaşatması gereken CHP seçmeninin düşünce kalıplarını değiştirmesi gerekir. Eğer CHP seçmeni sırtında bulundurduğu iki kamburdan kurtulamazsa hayal kırıklığını yaşamaya devam eder veya başka illerdeki başarıları kutlayarak kendilerini avutur. 

CHP’de değişimi yaşayabilmek için değişimde rol alacak olan kişilerin şöyle düşünmesi gerekir:
-    CHP’de değişim yaşanmalıdır. 
-    Malatya’ya CHP’yi 10-15 yıldır temsil ettiğini söyleyen kişiler değişmelidir. Çünkü onlar Malatya halkını kandırarak kendi ticari ilişkilerini sürdürmektedirler.
-    Malatya’da CHP’yi daha yukarılara taşıyacak en az 100 kişi vardır. 

Yazarın Diğer Yazıları