Ahmet Küçükşahin

Şeytan ve Biz

Ahmet Küçükşahin

İnsanı kötülüklere ve yanlış fikirlere sürükleyen görünmez varlığı veya düşünce halini şeytan veya şeytan işi olarak adlandırıyoruz. Bize böyle öğretildi. Biz de sorgulamadan bunu böyle kabul ettik. 

Büyük bilginlerden Albert Einstein henüz okul yıllarında iken bu durumu hocası ile şöyle tartışır:

Einstein – Size bir soru sormak isterim Sayın Profesör… 

Profesör–  Buyurun, sorun.

Einstein – Sizce Şeytan var mıdır?

Profesör– Vardır… Biz onu her gün, her yerde görürüz… O, dünyadaki işlenmiş tüm
suçlarda, şiddette yer alır… Bunların tümü şeytanın kendisinden başka bir şey değildir…

Einstein– (Hayır anlamında başını sallar)  Şeytan yoktur efendim… Yani kendi
          başına yoktur…

Profesör–  Nasıl yani?

Einstein –Efendim Şeytan basit olarak Tanrı’nın yokluğudur… O aynen karanlık ve
soğukta olduğu gibi insanın Tanrı’nın yokluğunu tarif etmek için yarattığı bir kelimedir… Yani, aynen sıcaklığın olmadığı yere adını verdiğimiz ‘soğuk’, ya da ışığın olmadığı yere adını verdiğimiz ‘karanlık’ gibidir… Kötülük ve Şeytan, insanın Tanrı’yı ve sevgisini yüreğinde hissetmediği zaman yaptıklarına verilen addır… Şeytan ve kötülük, Tanrı’nın içimizde olmadığı anda yaptıklarımıza verdiğimiz addır…

***

İstatistiklerle teyit edildiği üzere özellikle son yıllarda toplumuzda kötülük adına sergilenen; fuhuş, cinsel taciz, hırsızlık, yolsuzluk, soygun, yalan söyleme, iftira atma, devlet malını har vurup harman savurma, rüşvet… Her geçen gün çoğalmaktadır. 

Bu konuları yukarıdaki konuşma çerçevesinde değerlendirdiğimizde,  toplum olarak hızla Allah’tan uzaklaştığımız ve Allah’ın varlığını zihnimizde yok saydığımız, “Şeytan’lı ve kötülük” alanında yer aldığımız anlamına gelmektedir. 

Bu konu kişiseldir, toplumsal veya kamu ile ilgili değildir. Kişiler Allah’ın varlığını kendi vicdanında, duygularında, düşüncelerinde ve eylemlerini gerçekleştirme öncesi hissetmeleri gerekir. 

Kaçak su kullanmak, kaçak elektrik kullanmak, üç kuruşluk malı on kuruşa satmak, bozuk mal satmak, yalan söylemek, hırsızlık yapmak, yolsuzluk yapmak… Allah’ın yok sayıldığı ve Şeytan ile kol kola gidildiği anlardır. 

Bu vesileyle Şeytan’sız günler diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları