Mahir Temur

15 bin Euro nerede Mehmet Çınar?

Mahir Temur

Yeşilyurt Belediyesi’nin artık tüm ülkede “Gri Pasaport Skandalı” olarak bildiği ve Mehmet Çınar dahil çoğu yöneticinin o dönemlerde çok hata yaptığı olayın ilk duruşması dün Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüş.

Malatyahaber.com’un “Gri Pasaport Skandalı Davasında İlk Duruşma… Başkanın Haberi Var” başlıklı haberinde başından beri bu işin Türkiye’deki ayağı ve 6 aydır tutuklu olan Ali Ayrancı’nın, Almanya ayağını sağladığı iddia edilen Ersin Kilit’in ve bu skandalın Malatya ayağı olarak iddia edilen Bekir Karakuş’un ve bir diğer başkan yardımcısı Şahin Özer’in ifadelerine yer verilmiş.

(Malatya Haber’deki ifadeleri bu linkten okuyabilirsiniz: (https://malatyahaber.com/haber/gri-pasaport-skandali-davasinda-tutuklu-kalmadi-2)

O dönemler Bingöl Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı ismini Türkiye’ye duyuran ilk gazeteci bendim.

Ve Ali Ayrancı ile Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş bağlantısını da ilk ben duyurmuştum.

Bu bağlamda biraz fikri takip yapıp o dönemler ne yazdığıma bir daha baktım.

9 Nisan 2021 tarihinde “Yeşilyurt Belediyesi insan kaçakçılığı mı yapıyor?” yazımdan birkaç gün sonra Ali Ayrancı, Kayısı Haber’e bir tekzip metni göndermişti.

Yazdığım yazıyı yalanlayan Ali Ayrancı, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’u daha önce tanıdığını, Yeşilyurt Belediyesi’nin Avrupa Birliği kapsamında Almanya ülkesine çevre ile alakalı gezi programı düzenledikleri ile ilgili kendisini aradığını ve bu programa davet ettiğini yazmıştı. Sadece bu gezi programına davetine iştirak ettiğini vurgulamıştı.

Ve Almanya’ya gidenleri tanımadığını sadece davete iştirak ettiğini söylüyordu Kayısı Haber’e gönderdiği yalanlama metninde.

(Ali Ayrancı’nın Kayısı Haber’e gönderdiği tekzip: https://i.kayisihaber.com/belediye-baskaninin-dahli-yokmus/67823/ )

 

ALİ AYRANCI DAVET EDİLMİŞ!
Malatya Haber’de Ali Ayrancı’nın mahkemedeki ifadesine baktığımda neredeyse bize attığı tekziple aynı minvalde konuşmuş.

Bekir Karakuş’un ısrarı üzerine geziye katıldığını, gidiş-dönüş biletlerini Bekir Karakuş’un aldığını, Ersin Kilit’i tanımadığını ve Bekir Karakuş’un kendisine “Mehmet Çınar’ın Ali Ayrancı giderse iyi olur” dediğini söylemiş ifadesinde.

Bana göre çelişkilerle dolu bir ifade.

Bu çelişkileri yazacağım ama dönemin Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un ifadesi burada önemli.

Mahkemede Bekir Kararkuş, Ali Ayrancı’yı yalanlayarak Ersin Kilit ve Ayrancı’nın yanına geldiğini vurguluyor. 

Yani bu teklifi Ali Ayrancı ve Ersin Kilit önce Bekir Karakuş’a götürüyor.

Mahkemede aynen şöyle devam ediyor Bekir Karakuş:

“Durumu belediye başkanımıza anlattım. Bana, ‘Belediyeye bir yük getirmeyecekse olabilir’ dedi. Bana bağlı müdürlere konuyla ilgili talimat verdim. Sonradan projenin bir dernek kapsamında yürütülebileceğini söylediler. Bununla ilgili iki kişiyi görevlendirdim. Bir dernek bulundu ama bu derneğe kayıtlar ne şekilde yapıldı, kimler tarafından yapıldı bilmiyorum. Derneğe hiç gitmedim”

Bekir Karakuş diyor ki, Ersin Kilit ve Ali Ayrancı yanıma geldi. Durumu anlattı. Ben de gidip Başkan Çınar’a anlattım. Ondan sonra kendisine bağlı iki müdüre talimat vermiş.

O müdürlerden bir tanesi dönemin Yeşilyurt Belediyesi Basın Yayın Müdürü İsa Yumuk.

Biliyorsunuz, bu Almanya gezisi bir dernek üzerinden gitti. Bu derneği de Bekir Karakuş’un talimatıyla bulan kişi İsa Yumuk. Hatta o dönemler yazdım. İsa Yumuk ile derneğe gidip Almanya’ya gidecek kişileri tek tek üye kaydı yapan kişi de Ali Ayrancı’dır.

Hatta İsa Yumuk’a gidecekler listesini mail yoluyla atan kişi de Ali Ayrancı’dır.

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NE SORUN
Çelişki sadece bunlarla kalmıyor.

Mahkeme heyetine buradan açık bir şekilde iki kurum ismi vereceğim.

Biri Battalgazi Belediyesi, diğeri Kale Belediyesi…

Yeşilyurt Belediyesi’nin gezisinden sonra Ali Ayrancı bu iki kuruma gidip Yeşilyurt Belediyesi’nin Almanya gezisinin bir benzerini teklif etti mi?

O dönemler yine yazdım isim vermeden bu kurumları…

Mahkeme heyeti Battalgazi Belediyesi ve Kale Belediyesi yetkililerine sorsun.

Sadece davet üzerine Almanya’ya gittiğini ifade eden Ali Ayrancı, Kale Belediyesi’ne veya Battalgazi Belediyesi’ne gitmiş mi?

Gitmiş ise nasıl bir teklif yapmış?

Buradan açık adres verdim, gerisi mahkeme heyetinin işi…

Aslında Bekir Karakuş’un ve Şahin Özer’in ifadeleri de çok ilginç.

YEŞİLYURT BELEDİYESİ 15 BİN EURO ALMIŞ!
Bekir Karakuş diyor ki…

“Ersin Kilit’in aracında kendilerine Ali Kilit’e borcunun olduğunu yasal sıkıntılardan dolayı Türkiye’ye para getiremediğini söylediğini, hem bu borcun verilmesi hem de Yeşilyurt Belediyesi’ne bağışta bulunularak, belediye personellerinin yaptıkları ziyaretle ilgili ulaşım giderlerinin karşılanması için kendilerine 4 zarf içerisinde 37-38 bin Euro civarında bir para verdiğini, bu paranın 17 bin Euro’sunun Ali Kilit’e gönderildiğini, 15 bin Euro’sunun belediyeye (Emanet Çarşısı) bağış yapıldığını, geri kalanın ise seyahat acentasına verildiğini söyledi”

O dönemin Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Almanya’da Ersin Kilit’ten 4 zarf içerisinde 38 bin Euro aldığını, (şu anki kurla 760 bin TL) ve bunun 15 bin Euro’sunu Yeşilyurt Belediyesi’ne bağış yapıldığını söylüyor.

Yine bir diğer başkan yardımcısı Şahin Özer ise mahkemede aynen şu ifadeyi veriyor:

“Ersin Kilit, Almanya’da bize 40 bin Euro verdi. Bu parayı 4 kişi üzerimizde taşıyarak Türkiye’ye getirdik”

Vay babam vay!

YEŞİLYURT BELEDİYESİ EVRAKTA SAHTECİLİK Mİ YAPTI?
Ersin Kilit ise bu parayla ilgili şu ifadeyi veriyor:

“Ben sadece gelenlerin otel masraflarını ödedim. Kimseye 40 bin Euro vermedim. 17 bin Euro verdim, ne az ne de fazlasını vermedim. Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanındayken, ‘Almanya gezisinin masraflarını karşılayacağım’ diye bir şey söylemedim. Belediye çalışanları haricinde bana başka gidecek şahıslardan bahsetmediler. Ben, Yeşilyurt Belediyesi’ne herhangi bir bağışta bulunmadım. Ben bağış yapacaksam Bekir Karakuş’a ihtiyacım yoktur, kendim yaparım. Belediyeye bağış yapmadım. Almanya’daki gezide bisiklet firmasından Bekir Karakuş’un talebi üzerine Yeşilyurt Belediyesi’ne bisiklet bağışı yapılmış gibi göstermelik bir belge alıp verdim. Evrakta firma tarafından Yeşilyurt Belediyesi’ne ‘170 adet bisiklet bağışı yapılacağı’ yazıyordu”

İki belediye başkan yardımcısı elden 40 bin Euro aldık diyor. Bir başkan yardımcısı 15 bin Eoru’yu Belediyeye bağışladı diyor. Parayı veren kişi de 17 bin Euro verdim, diyor.

Üstelik açık açık Yeşilyurt Belediyesi’nin evrakta sahtecilik yaptığını söylüyor. Sözde 170 bisiklet bağışlamış gibi bir evrak düzenlediklerini söylüyor.

Bu son dediğimi atlamayın.

O dönemde yine Yeşilyurt Belediyesi’nin bu Almanya gezisi için bisiklet bağışı aldığını yazan ilk kişi bendim.

Ve bu yazılarımdan sonra Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile bir röportaj yapmıştım.

Aynen o bölümü noktasına dokunmadan paylaşıyorum:

MAHİR TEMUR: Peki belediyenize 200 bisiklet bağışı yapıldığı söylendi. Hatta ben yazdım bunu. 200 bisiklet aldınız mı bu malum şirketten veya Ali Ayrancı’dan?

MEHMET ÇINAR: Biz geçen yıl 200 bisiklet bağışı aldık ama bu olaydan dolayı değil. BİSAN bisiklet firması belediyemize 200 bisiklet bağışı yaptı. Bu gezi olayı ile alakası yok. BİSAN bisiklet firması ile Malatya Bisiklet Konfederasyonu’nun düzenlediği bir olaydı. Ali Ayrancı ile ilgili bir durum değil.

MAHİR TEMUR: Peki Ali Ayrancı size veya Yeşilyurt Belediyesi’ne bir teklifte bulundu mu?

MEHMET ÇINAR: Yok, bir teklifte bulunmadı.

*
*

Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş mahkemede 38 bin Euro aldığını ve bunun 15 bin Euro’sunu Belediyeye bağış için aldığını söylüyor.

Diğer Başkan Yardımcısı Şahin Özer ise 40 bin Euro aldığını söylüyor.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise o dönemlerde bir kuruş para almadığını ve alınan bisikletler ile Ersin Kilit ve Ali Ayrancı’nın bir alakası olmadığını söylüyor?

Üstelik Ersin Kilit, Yeşilyurt Belediyesi tarafından göstermelik 170 bisiklet bağışı için bir sahte belgeye imza attığını söylüyor.

Ben buradan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a soruyorum:

Şahin Özer 40 bin Euro aldık diyor.

Bekir Karakuş 15 bin Euro Yeşilyurt Belediyesi’ne bağış yapıldı, diyor.

Siz bir kuruş para almadık hatta teklif dahi yapılmadı diyordunuz.

Kim doğruyu söylüyor?

Normal şehirlerde bu mahkeme ifadeleri yayınlandıktan sonra açıklama yapılırdı.

İster 40 bin Euro deyin isterse 15 bin Euro deyin isterse 200 bisiklet deyin fark etmez.

Alenen Mehmet Çınar 2 yıl önce bendenize bir kuruş para almadık dediği ortadayken ve mahkeme ifadeleri alenen malatyahaber.com’da yayınlanmışken sessiz kalmanın açıklaması bellidir.

Seçilmiş bir belediye başkanı açıklama yapmak zorundadır.

Bırak görevden alınan başkan yardımcısı Bekir Karakuş’u…

Şu anda görevde olan başkan yardımcısı Şahin Özer dahi 40 bin Euro’yu Türkiye’ye getirdik, diyor.

Kim yalan söylüyor Sayın Çınar?

15 bin Euro nerede?

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 3
Hüseyin Fırat 26 Ocak 2023 22:23

HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK...

Qariban 26 Ocak 2023 17:11

Vayy Babam ki vayy Ne olacak Malatya'nın hali

Rezalet 26 Ocak 2023 16:26

2. Abdulhamit aklıma geldi. Bir yöneticisine diyorki en iyi ihtimal haberin yok diyelim. Eğer haberin yoksa gafletinden ötürü beceriksizliğinden ötürü derhal istifa et. Yok haberin varsa tahkikat sonucu bu çıkarsa cezanı çekersin diyor. Eeee şimdi 2 Abdulhamit hayranı olarak ne yapılmalı. Amma nerede? İnsanlar artık ayıplarına utanmıyor. Boş hamaset yapıyor. Japonya’da olsa ne olurdu? Avrupa’da olsa ne olurdu? Sorsan en üstün millet biziz derler. Üstünlük dürüst İzzetli şerefli onurlu bir şekilde sorumluluğunu gereğini yapmakla olur. Nerdeeeeee…

Yazarın Diğer Yazıları