Mahir Temur

29 kişiye mezar olan otelin hikayesi!

Mahir Temur

Malatya’da kurumlarımızın aslında “kurum” gibi davranmadığını, liyakatsizliğin zirvesini yaşadığımızı yıllardır yazmaya çalışıyordum.

6 Şubat’tan sonra Malatya’nın halini her Malatyalı yaşayarak gördü!

Gelin bugün size 29 kişiye mezar olan Trend Garden Residence’ın hikâyesini anlatayım.

Silsile hainde Yeşilyurt Belediyesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün hatta Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ihmallerinin neye mal olduğunu görün diye apaçık yazmak istiyorum.

Trend Garden Residence’ı hatırlamayanlar olabilir.

Hani şu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısındaki ve Shell benzinliğinin hemen yanındaki 8 katlı otelden bahsediyorum.

Hani şu 6 Şubat depremlerinin ilkinde 10 saniyede kartondan yapılmışçasına yıkılan otelden bahsediyorum.


1997 yılında arsa sahipleri Ramazan Yeroğlu ve kardeşleri kat karşılığı müteahhit Bahattin Doğan ile anlaşır.

4 kardeşin arsa sahibi olduğu yerin statik projesini Ramazan Yeroğlu’nun oğlu inşaat mühendisi Bülent Yeroğlu çizer.

Müteahhit Bahattin Doğan, 1997 yılında zemin artı 6 katlı, 3+1 odalı, 12 daire ve binanın altına da bir işyerinden oluşan yapının inşaatına başlar ve bir yıl sonra 1998 yılında tamamlar.


Ana yola cephesi olan değerli bir yerdeydi ama o senelerde Fahri Kayahan bölgesindeki yapılaşma hız kazanmaya başlamıştı. 12 daire ve bir dükkandan oluşan apartmanın 11 dairesi müteahhit Bahattin Doğan’a aitti.

Müteahhit 1999 senesinde bir dairenin fiyatını 200 bin liraya satmak istiyordu.


Hem Fahri Kayahan’da siteleşme daha cazip geldiği için hem de 200 bin lira gibi o dönem çok yüksek diyebileceğimiz bir fiyatla kimse ev almak istemiyordu.
2010 yıllarına kadar 6 Şubat depreminde 29 cana mezar olan yapı birkaç kiracı haricinde rağbet görmemişti.

Konuştuğum haber kaynaklarım farklı farklı söylemlerde bulunsa da 2010 yılında Malatya Devlet Hastanesi’nin yapılacağı duyulunca bu binanın da akıbeti değişiyordu.

2013 yılında o zamanlar Malatya Yeni Devlet Hastanesi olarak bilinen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi hasta kabulüne başlayınca müteahhit Bahattin Doğan’ın yeri bulunmaz bir yer haline gelmişti.

İlk tadilat işlemini aslında Yeroğlu ailesi yapıyor.

Arsa sahibi ve 2009 yılında vefat eden Ramazan Yeroğlu’nun çocuklarına kalan yapının altındaki dükkan, 2013 yılında ortasından bir sıra duvar çekilerek iki dükkana çevriliyor. Bu işlemden sonra Malatya Belediyesi yetilileri gelip incelemiş ve oturma iznini vermiş. O tarihten sonra iki eczacıya satıyor Yeroğlu ailesi.

 

 

2017 yılına kadar Yeroğlu Apartmanında oturanlar olmuş.

Ama 2017 yılında müteahhit Bahattin Doğan, komple yapıyı Trend Yeşilyurt İşletmeciliği Turizm Yatırım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortakları Engin Aslan ve Ünal Aslan kardeşlere satıyor.

Engin Aslan şu anda tutuklu, kardeşi Ünal Aslan ise 6 Şubat depremlerinde aynı yapıda göçük altında kalıp can veriyor.

Engin Aslan ve Ünal Aslan kardeşler bugün herkesin adını ezbere bildiği Trend Garden Residence’ın sahipleri.

2017’den sonra bu 12 dairelik yapıyı otele çevirmek istiyorlar.

Yapı, Yeşilyurt Belediyesi’nin sınırları içerisinde…

Önce bu bina kelimenin amiyane tabiriyle tıraşlanıyor.

Kapı, pencere ve sıvaları sökülüyor.

Uzun bir süre bu traşlı hailiyle durdu. Hatta 2018 genel seçimlerinde bir adayın afişi boydan boya asılmıştı.

Yaklaşık 2 yıl boyunca köhne bir görüntü vaziyetinde kalmıştı. 24 Ocak 2020 Sivrice depreminden 6 ay gibi kısa bir süre önce tadilata başlanıyor.

12 daireli ve zemin artı 6 katlı yapı, bir yıl içinde 42 daireye çevriliyor. Üstelik bu yapının terası da tam teşekküllü dairelere dönderiliyor.

Anlayacağınız zemin dahil 7 katlı bina 8 kata çıkarılmıştı.

Aslan kardeşler imar barışından faydalanıyor.

31.12.2019 yılında 40 dairenin, 05.09.2020 tarihinde ise 2 dairenin Yapı Kayıt Belgesini alıyorlar.

Anlayacağınız 42 daire için tek tek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmuşlar. İmar barışından yararlanıp her daire için başvuru yapılmış. 


10.11.2020 tarihinde ise Yeşilyurt Tapu Müdürlüğünde “kat mülkiyeti ve cins değişikliği” işlemi yapılmış.

Tapu belgelerinde açık açık 8 kata çıktığı görülüyor.

Konuştuğum inşaat mühendisi kaynaklarım, 12 dairenin 42 daireye çevrilmesi binanın taşıyıcı statiğini bozacağını ifade ediyorlar.

Sadece, tuvalet, mutfak ve banyo giderleri için açılacak fazladan 84 yeni giderin olduğunu…

12 dairenin yükünün 42 daireye nazaran çok daha az olduğunu, mesela 12 buzdolabı yerine 42 buzdolabı gibi eşyaların ağırlığını çok arttığını ve bunun da ilk hesaplanan statikten farklı olacağını öne sürüyorlar.


Bu yapı 1975 deprem yönetmeliğine göre yapılmış ve o günün kurallarına göre hesabı-kitabı çizilmiş. Taşıyacağı insan sayısını dahi hesaplayan inşaat mühendisleri, bu yapının kirişleri veya kolonlarıyla dahi oynanmasa yine de yapıya bu tadilatın çok zarar verdiğini dile getiriyorlar.

Şu fotoğrafa bakın lütfen:


Bu fotoğrafta daire içine alınan kirişi görüyorsunuz.

İnşaat mühendisi arkadaşım bu fotoğrafta görülen haliyle çok sıkıntılı dedi mesela. Kirişin bu şekilde boşta kalmasının normal olmadığını söyledi.

Trend Garden Residence’ın ortağı da dahil 29 cana mal olan bu yapının serüvenine bakınca imar affının ne kadar yanlış olduğunu görüyoruz.

12 dairelik yapıyı 42 daireye çeviriyor ve sadece beyan ile tek tek bu dairelere ruhsat alıyor.

İmar affının ne kadar sakıncalı olduğunu anladık ama kardeşim bu memlekette belediyeler ne iş yapar?

Mesela proje tadilatı, çalıştırma ruhsatı, turizm işletme ruhsatı gibi konularda kimin ihmali var?

Bu yapı nasıl “turizm işletme ruhsatı” almış?

Proje tadilatında Yeşilyurt Belediyesi yetkilileri sadece beyanı mı esas almış?

Çalışma ruhsatını Belediye nasıl vermiş?

Yeşilyurt Belediyesi’nde çalışan ismini vermek istemeyen yönetici kaynaklarım bu firmanın tadilat için Yeşilyurt Belediyesi’ne başvuru yapmadığını söylüyor.

Çevreyoluna sıfır mesafede bir yapı göz göre göre yıllarca tadilat halinde ama bizim belediyelerimiz sadece seyretmiş!

Denetim D’sinden haberleri yok!

Trend Garden Residence’ıın tadilatının devam ettiği yıllarda iki belediyemizin zabıta ekipleri birbirine girmişti.

Hatırladınız mı?

Tam olarak Trend Garden Residence’ın hemen karşısında Büyükşehir Belediyesi ekipleri Yeşilyurt Belediyesi’nin billboardlarını zorla kaldırıyordu. Yeşilyurt’un liyakatsiz ekibi de bu kaldırma görüntülerini basına servis ediyordu. 

İki AK Partili belediye “reklam savaşı” yaşarken karşıdaki izinsiz tadilata dahi bakmıyorlardı.

Ayrıca 24 Ocak Sivrice depreminden sonra Trend Garden Residence’ın hasar-tespit raporunu sorgulamayacak mıyız?

Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ve AFAD’a sormak istiyorum.

Bundan üç yıl önce Sivrice depreminden sonra bu yapıya nasıl bir hasar-tespit raporu verdiniz?

6 Şubat’ta saat 4.17’deki depremde ilk 10 saniyede kağıt gibi yere çöken bu bina Sivrice depreminde hasar almadı mı?

Ben demiyorum, işin uzmanları aynı Kırçuval Otel veya Büyük Otel gibi hasar aldığını söylüyor.

Bu kadar muamma varsa niye biriniz çıkıp bir açıklama yapmaz?

29 canın sorumlusu kim?

Şu anda tutuklu olan ve 1997 yılında sadece statik projesini çizen ve sonra dükkanını ikiye bölen Bülent Yeroğlu mu suçlu?

Süreci tek tek yazmaya çalıştım ama burada 1997 yılında projeye imza atmış inşaat mühendisi veya mimarı sadece suçlu ise vay halimize!

“Asrın felaketi” de bize ders olmamış demektir!

Yorumlar 14
Malatyalı ve Umutsuz 10 Nisan 2023 09:40

Değerli Mahir bey kardeşim, Yorumlara baktım, sonra en son yorumu okudum. İnan ki son yorumcuya hak vermemek elde değil. Sonra kendime sordum niye karamsarlışıyorum bu konuda diye aklıma bir olay geldi paylaşayım sizinle de. Malatyalıyım ve artık İstanbulda yaşamaya devam etmek zorundayım. iki gün önce sabahın kör saatinde işe gideyim diye bindiğim bir otobüste (otobüs balık istifi, ve soluk almakta zorlanıyorum derken kalabalıkta bir Z Kuşağı öğrenciye sırtındaki çantayı yere indirmesi için nazik bir ricada bulundum. Duymuyor bile. Sonra omzundan dokunarak dikkatini çekmek istedim. Döndü iki kulağında kulaklık elinde cep telefonu whatsap. Konuşuyorum kulaklıklarını bile çıkarmıyor. Bıraktım. Ancak iki dakika sonra bu Z Kuşağı Herifin sırt çantası dengemi bozup yalpalatınca çantasını itmek zorunda kaldım. Ne oldu dersiniz? Herif göğsüme kalp hizasına arkadan dirsek attı. Kalp ve şeker hastasıyım. Hiç hazırlıklı olmadığım bir şey ve ne yapacağımı şaşırdım. Göğüs hizamda bir ağrı ile kaldım. Yanımdaki bir beyfendi bu Z kuşağı terbiyesizi ikaz ediyor ama herif kulaklığı bile çıkarmadı. Şöyle düşündüm o acıyla: Yakında İstanbulda bir deprem olacak ve umarım bu Z kuşağı evlatları ve onun gibileri yetiştiren ana babaları bu enkazların altında ölemezsiniz ve günlerce yardım diye çırpınırsınız. Masum halk diye bir şey yokmuş Mahir Bey kardeş. Her halk başına geleni hak eder ve aralarında paylaşır. Biz de fazlasıyla hak ettik. Ve ayrıca bizim insanımız kendi evladının bekası için başkalarının evladını cehenneme sürüklemekten çekinmez. (Torpil Yaptırma adam kayırma kültürü) Allahımızdan buluruz dilerim. Saygım sizedir...

Has Malatyalı 08 Nisan 2023 22:55

Sevgili Mahir, sen kendini ne sanıyorsun, Malatya'yı ne zannediyorsun da böyle hesap soran, sanki gelişmiş bir ülkedeymiş gibi yazılar yazıyorsun? Türkiye gelişmemiş bir ülkedir, Malatya ise bu geri ülkenin önemsiz bir kentidir. Şu senin yazdıklarının yüzde biri gelişmiş bir ülkede olsa yer yerinden oynar, bir sürü makam sahibi ceza alır, bir sürüsü kovulur. Burada ise bir şey olmaz. Lütfen böyle sanki siz de çağdaşı Batılı insanlar gibi değerli olan kişilermişsiniz gibi yazılar yazma. Millet birkaç dakikalığına da olsa kendini hak sahibi bir yurttaş sanıyor, gaza geliyor. Yapma. Yazma. Git belediyeden yazı yazmama sözü verip reklam al. Senden iyisi olmaz. Halkı falan da düşünüp gazetecilik yapmaya heveslenme. Bu halk da yöneticiler de kendilerinden beklenen performansı sergiliyor. Şu Trend Garden olayı Batılı demokrasilerde hükümeti komple götürür, burada ise bunun gibi onbinlercesine bir metelik kıymet verilmez, kimse sorumluluk almaz. Hadi gidin medeni ve çağdaş dünyada dağ başı kadar kıymeti olmayan şehrinizde yardım bekleyin. Kimseye bir şey olmaz, suçlular ceza falan almaz. Ağzınızı kaleminizi yormayın, geri kalmışlığı kabul edip oturun. Din diyanet diye teselli bulabilirsiniz, o serbest.

Ayşe 06 Nisan 2023 15:48

????????????????????????

Mehmet 05 Nisan 2023 10:14

Oldukça isabetli tespitler yapmışsınız yazıda. Ayrıca Mühendis Bülent Yeroğlu'nu da çok iyi tanırım (mesleğinde oldukça titiz olduğunu gördüğüm bir kişidir ve yıllar önce usulsüz bir talep ile ofisine gelen kooperatifçileri sert bir dille kovup gönderdiğinde yanındaydım) ve bu olayda kabahatli olduğunu düşünmüyorum. Bülent beyin tasarladığı statik sistemi bozan kişiler ve buna göz yuman Belediye bu işin gerçek sorumlusudur. Bir mühendisin projeye dair proje ve hukuki sorumluluğu 15 yıldır. Mühendis yaptığı proje için hele de bu değişen deprem yönetmelikleri altında ömür boyu garanti veremez. 15 yılın sonunda binalarda yaşayan halk deprem vs uğradığı can ve mal kayıplarından dolayı belediyeleri sorumlu tutar. Şu an malatya belediyesi sanki sütten çıkmış ak kaşık gibi kenarda duruyor. Belediye başkanı arkadaş ile ilgili ise yorum yapmaya gerek duymuyorum. Belediye binalara sadece hasarsız raporu verip işin içinden sıyrılıyor oysa verilmesi gereken rapor mevcut deprem mevzuatına göre güvenli olup olmadığına dair rapordur. Bu raporu Malatya Belediyesinde düzenleyebilecek teknik liyakatte mühendis varsa ben onu tebrik edeceğim ama sanmıyorum olduğunu. Bu binanın mevcut statik proje sistemini bozanlar her kim iseler ve bunlar olurken bu sürece kayıtsız kalan Belediye, ÇSB İklim bakanlığı İl Müdürlüğü ve Turizm İl Müdürlüğü dahli oranlarında bu süreçte pay sahibidirler. Ama öncelikle Malatya belediyesi sorumludur bu yıkımdan. Mühendisin var mimarın var vs vs ne işle meşgul bu belediye? Sn. Yazar, siz 1997 de yapılan bu binanın mevcut statik sistemini bozan kişiler ve bunlara göz yuman Belediyeye odaklanmalısınız. Bu felakette halkımızın ve Belediyelerin sorumluluğu çok ciddidir. Hayırlı günler dileğimle...

Ezrail 04 Nisan 2023 13:07

Büyükşehirdede acilen değişim şart hemde tepeden tırnağa adam koltuğa oturdumu kalkmayı bilmiyo altimi yaş artık nedense misal ismail nacar 30 senedir adam orda olurmu olursa nasıl olur diğeri cemal nogay babalarının çiftliği gibi muamele yapıyolar

Yavuz 04 Nisan 2023 01:45

Dörtyol'da aksa elektriğin yanında çöken pembiş mağazası nasıl bir ruhsatla yapıldı veyahut ruhsatı varmı şehrin en merkezi yerinde buna kim göz yumdu denetime zamanları yoktu sosyal entegrasyonu sağlamaktan büyükşehir Belediyesi'nin

Recep 03 Nisan 2023 15:06

Büyükşehir belediyesi ulaşım daire başkanlığına yeni bir daire başkani atanmış sorarmısınız ne mezunu teknik bir bilgisi varmı belkide ilokul mezunu varın siz pay biçin burdan hiçmi kurumda mimar mühendis yoktu kent trafiğine bunun ne katkısı olacak malatyayı bitirdiler bu liyakatsizliklerle

hasan 03 Nisan 2023 13:59

Mahlr Bey bahsettiğiniz binaya büyük şehir olana kadar hiç bir belediye yetkilisi onay vermedi. büyük şehir olduktan sonra dönemin ilçe belediye başkanının göz yumması ile olaylar gelişti.aynı durum özsan karşısındaki otel ve konutlar ile manas evleri içinde söz konusu olma ihtimali yüksek

çırmıktılı 03 Nisan 2023 13:16

Kardeş denetleyemezler çünkü beton satacaklar tuğla satacaklar inşaat malzemesi satacaklar Sayın yazar bir yeşilyurt zabıtası var evlere şenlik hangi gün bir furunu kasabı marketi denetlemiş istersen bi şikayet ediver senin ismini telefonuna kadar karşıya söyleyen bir müdürleri var onun içindirki denetleymezler.

Kernekli İbrahim 03 Nisan 2023 10:17

Devlet dairesinde çalışan kişilere mühendislere bilir kişilik yasaklanmalı adliyedeki dosyalara baksınlar imarda kaç mühendis işe gitmiş kaçı adliye koridorlarında mesaiyi tamamlamış,maaş garanti,işte garanti memur gitsede olur gitmesede,bilirkişilikte ana meslek orayı kaçırmayın parayı kapmak lazım,arada bir işyerine uğrar masanın üstünde ne kadar evrak varsa çevirir çeviri imzalarım.......

Malatyalı 03 Nisan 2023 00:20

Yeşilyurt belediyesi nerede diye soranlara belediye malatyalı olmayanları Malatya için almanyaya çevre eğitimine göndermekle meşguldüler.

malatyalı 02 Nisan 2023 21:43

imar barışından faydalanmak için hiçbir kuruma başvurulmaz, yapı kayıt belgesi e devletten beyan esas olarak alınır, kontrolü yoktur.

Depremdirenclikent 02 Nisan 2023 20:33

ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMAMIN ÖN KOŞULU: Ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulu geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir. Bu depremlerde bu kadar kayıbı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz, sevgiyle

Sultan 02 Nisan 2023 20:07

Şirket İki Ortak tı. Engin Aslan ve Sefa Gülfırat. Ünal Aslan Şirket Ortağı Değil Engin Aslan ın Kardeşi İdi.. Bu Bina Bir Yıl Boyunca Komple Tadilat Yapıldı. Yeşilyurt Belediyesi Bu Bir Yıl Boyunca Nerde İdi. Buranın Tadilatı Yapılırken Bu Kadar Yıkım Olurken Bu Kadar Harfiyat Çıkarken Hiç mi Bir Belediye Personeli Ordan Geçmedi..

Yazarın Diğer Yazıları