İki gün önce Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın MİAD üyeleriyle yaptığı online toplantının tamamını bu sabah izleyebildim.
1,5 saat süren toplantıda Başkan Gürkan’ın şok ifadeleri vardı.
-Tefecilerden dahi daha yüksek faizle kredi çekilmişti, dedi.
-Büyükşehir Belediyesi’nin bankalar nezdinde riski profilde olduğunu söyledi.
- Maaşları ödeyemez haldeydik, dedi.
-1 milyar TL borç ödedik, dedi.
Hem bunları söyleyip hem de Ahmet Çakır döneminde başlamış yatırımları anlatınca AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Ahmet Çakır’ı aramak istedim.
Önce pek sıcak bakmadı ama 3-4 sorum olduğunu söyledim.
Başkan Gürkan’ın MİAD ile yaptığı toplantıya dair kafamda soru işaretleri var, dedim.
Sağ olsun kabul etti teleröpotajımı…
Net sorular sordum.
Hadi başlayalım…
MAHİR TEMUR: Geçen gün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İşadamları Derneği (MİAD) üyeleriyle Dünya gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde bir online söyleşi yaptı. Burada Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çekmiş olduğu kredilerin tefeci faizinden dahi yüksek olduğunu ve yüzde 45 yüzde 47 ve yüzde 55 civarında yüksek faizlerle kredi çekildiğini söyledi. Sizin döneminizde bu şekilde bir faiz oranıyla kredi çekildi mi?
AHMET ÇAKIR: Biz ortalama ağırlıklı olarak yüzde 6-7 faiz oranlarıyla kredi çektik. Hem MASKİ’de olsun hem Büyükşehir’de olsun. Kullandığımız kredinin yüzde 80’ni bu oranla çekilmiştir. Son dönemimizde artan faizlerle birlikte en fazla yüzde 12-13 civarında kullandık. Ki o da bir parçaydı. 4-5 milyonu geçen bir rakam değildi. Onun haricinde bırakın yüzde 40’lar, 50’ler, tek kuruşluk yüzde 20 faizle dahi kredi çekmedik. Toplam kullandığımız kredilerin ortalaması yüzde 8’i geçmez.
SORU: MİAD toplantısında Başkan Gürkan banka müdürlerinin bir sözünü aktardı. Bu kadar yüksek faizle kredi çekmenin sebebi Büyükşehir Belediyesi’nin riskli profilde olmasıymış. Banka müdürleri Başkan Gürkan’a bu şekilde ifade etmiş. Sizin döneminiz bankalar nezdinde Malatya Büyükşehir Belediyesi riskli profilde miydi?
AHMET ÇAKIR: Biz bıraktığımız zaman 509 milyon borcumuz vardı. 500 milyon civarında bütçemiz vardı. 1,5 katına kadar borçlanabiliyorduk hatta bankalar proje karşılığında kredi kullanmamız için bize teklif getiriyordu. Biz yine de kullanmıyorduk. İşimize gelenleri kullanıyorduk. Riskli profil açıklamasının gerçeklerle alakası yok.
SORU: Yine MİAD toplantısında Sayın Gürkan göreve geldiğinde maaşları ödemeyecek bir haldeydik, söylemi vardı. Sizin döneminizde çalışanların maaşlarını ödeyemeyecek duruma hiç geldiniz mi?
AHMET ÇAKIR: Hayır hayır… Böyle bir şey olabilir mi?
SORU: Çünkü Selahattin Gürkan sadece MİAD toplantısında değil daha önce de bu şekilde ifadeleri olmuştu.
AHMET ÇAKIR: Bizim dönemizde kesinlikle öyle bir süreç söz konusu değil.
SORU: Aslında şunu da çok merak ediyorum. 2014’ten sonra Malatya, Büyükşehir statüsüne geçtiği zaman Selahattin Gürkan Battalgazi Belediye Başkanı olarak Malatya Büyükşehir Meclis Üyesi’ydi. Şu anda yaptığı “tefeci faizi”, araçlar, maaşlar açıklaması yaşanıyorken Büyükşehir Meclis Üyesi olarak bir itirazını duydunuz mu? Size bir itirazı var mıydı?
AHMET ÇAKIR: Genel söyleyeyim, meclis üyelerimizden her hangi bir itiraz yoktu. Zaten itiraz edecek bir konu bir ortam oluşmadı ki. Dolayısıyla hiç kimseden itiraz olmadı.
SORU: Sizin yönetim tarzınızın daha iyi anlaşılması adına şu araçlar konusunu da sormak istiyorum. Başkan Gürkan da Büyükşehir koltuğuna oturduktan sonra MİAD toplantısı da dahil çok kez dillendirdi bu araç konusunu. Sizce kiralık araç modeli mi daha faydalı yoksa satın alma modeli mi daha faydalıdır?
AHMET ÇAKIR: Yapacağınız işle bu araç konusunu planlarsınız. Bazı birimlerde araç almak avantajlı bazı birimlerde kiralamak avantajlıdır. Çalışacağınız sahaya göre bir planlama da yaparsınız. Uzak noktalarda yapacağınız iş ve denetim araç kontrollerin zorluğu gibi birçok kıyaslaması vardır. Şahıslarda satın almanın daha avantajlı yönleri var ama kurumlarda araçların yıpranması ve bakım giderleri, ne kadar denetim mekanizmasını geliştirseniz geliştirin buna bakmanız lazım. Bu detayların hepsi hesaplanmalıdır. Bazı yerlerde kiralama daha cazip gelir bazı yerlerde ise satın alma daha cazip gelir. Araçların o günkü fiyatları da önemlidir. Artı-eksilere bakınca hangisi avantajlı ise ona göre bir hal tarzına geçersiniz.
SORU: Duruma göre kiralık duruma göre satın alma diyorsunuz galiba…
AHMET ÇAKIR: Mesela bazı yatırımlarda da bu konuyu iyi değerlendirmek lazım. Dersiniz ki ben iki yıl yoğun bir şekilde şu alanlarda yatırım yapacağım. Veya bu yıl şu işe çok ağırlık vereceğim dediniz an o işi karşılayacak araca ihtiyacınız var. Ama bir yıl sonra ağırlık verdiğiniz o iş bitince araçlar elinizde fazla da kalabilir. Diyelim ki Malatya’nın altyapısına girdiniz. 10-12 noktada aynı anda bir çalışma içerisindesiniz. Bu yatırımı karşılayacak araca ihtiyacınız vardır. Ama bu çalışmanın bittiği anda araçların atıl olarak kalma ihtimali de vardır. Bütün bu süreçlerin iyi hesaplanması gerekir.
SORU: Sizin döneminizde kiralık araçlarınızın maliyeti yüksek miydi?
AHMET ÇAKIR: Bizim dönemde kiralık araçlarımız vardı. Çok cazip fiyatlara kiralamıştık. Değerlerinin çok altında kiralamıştık. Binek araçlar bin 500 lira civarındaydı. Kamyonlar, kepçeler kiralanmıştı. Çok cazipti. Kira bedellerine de bakmak lazım. O dönem kiralık araç fiyatları nasıl bugün nasıl? Buna da bakmak gerekir. Özel sektör hangi fiyata kiralamış kurumlarımız hangi fiyata kiralamış? Buna bakmak lazım. Fazlaysa iptal edilebilir veya iş yapılmayacaksa iptal edilebilir.
SORU: Sizin döneminizde fazla araç var mıydı?
AHMET ÇAKIR: Yetişmiyordu. Fazlalığı bırakın yetişmiyordu. Çalışmanıza bağlı aslında… Çalışmıyorsanız bütün araçlarınız atıl olabilir çalışıyorsanız araçlarınız yetişmeyebilir. Ama zaman zaman denetim yapılması önemlidir. Kiralık da olsa kendi aracınız da olsa kontrol önemlidir. Mesela ben bu yıl şu kadar yol yapacağım dersiniz. İhale ile de yapabilirsiniz ama elinizde ne vardır? Personeliniz vardır. Geçmişten gelen bir personel birikiminiz vardır. İhale ile yaptığınız an personelinizden yeteri kadar belki verim alamayabilirsiniz. Her iki seçenekle götürebilirsiniz. Tüm bunlar başkanlarımızın planlamasına bağlıdır. Öyle dönemler vardır ki iş makinası bulamazsınız. Mesela şu dönem bizim kiraladığımız araçların en düşük üç katına belki kiralık araç bulabilirsiniz.
SORU: Aslında kafamı karıştıran bir konuyu sormak istiyorum Sayın Çakır. Sayın Gürkan’ın, maaşları ödeyemez haldeydik söylemi var. Şu kadar borcumuz var söylemi var. Tefeci faizi benzetmeleri var ama yeni araç alımı var. 2 bin kilometre yol söylemi var. Ve 1 milyar TL borç ödedik söylemi var. Büyükşehir Belediyesi 1 milyar borç ödemiş midir?
AHMET ÇAKIR: Başkanımızın açıklamalarına bir cevap olarak söylemde bulunmak istemiyorum. Ama biz 509 milyon borçla bıraktığımızı daha önce ifade ettik. Şirketlerin borcunu açıkladık. Biz bunları geçmişte açıkladık zaten. Toplumu meşgul etmek, polemik oluşturmak istemiyorum. Kendi aramızda da konuşuruz bunları.
SORU: Son olarak şunu sormak istiyorum. Lisanlı Depoculuktan tutun İnderesi Parkı’na, Anayurt Bulvarı’ndan tutun Fuarcılık Merkezi’ne varıncaya kadar birçok hizmet sizin dönemizde başlamış projeler. Bu projeleri de Başkan Gürkan isminizi anmadan sürekli tekrarlıyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısısınız. Burada isminizin hiç anılmaması olayını sormak istemiyorum. Şunu sormak istiyorum. Şu anda Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne, ekiplerine nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?
AHMET ÇAKIR: Mahir Bey, arkadaşlarımızın emeklerini, gayretlerini görüyoruz. Sahada çalışan binlerce çalışanımız var. Yeşilyurt Belediyesi bir tarafta, Battalgazi Belediyesi bir tarafta, Büyükşehir bir tarafta çalışıyoruz. Devlette devamlılık esası var. Malatya’mıza bizim yaptığımız, yapamadığımız, yetiştirdiğimiz, yetiştiremediğimiz hizmetler var. Bizim dönemimizde yaptığımız hizmetler belli. Bir şehrin geldiği nokta belli… Başkanlarımız tabii ki aldığı görevi bir yarış içerisinde ileri noktaya taşıyacaktır. Gayretle inşallah güzel hizmetler ortaya çıkar. Yoksa bizim yapmamız, diğer bir arkadaşımızın yapmasını ben gerçekten çok önemsemiyorum. Bazen yanlış anlamalar karşısında bazı rakamlar söylenince insanlar yanlış anlayabiliyorlar. Yanlış yönetilmiş gibi söylemler, huzur haklarının sürekli söylenmesi… Herkes biliyor aslında… Mesai nedir herkes biliyor aslında. Yanlış anlaşılmaması adına sorularınıza cevap veriyorum. Biz de yanlış anlaşılmaları arzu etmeyiz. Dikkatli cevap vermek istiyoruz. Bütün arkadaşlarımızın başarısı bizim başarımızdır. Partimizin başarısıdır. Ve her başarıda da Malatya’mız kazanacaktır. Dolayısıyla biz de elimizden geldiği kadar arkadaşlarımıza yardımcı olacağız, oluyoruz da.
MAHİR TEMUR: Başkanım çok teşekkür ederim. Gündeme düşmüş soruları sormaya çalıştım. Sorularıma içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
AHMET ÇAKIR: Ben teşekkür ederim Mahir Bey…
https://twitter.com/mahirtemur
Ali | 26 Şubat 2021 13:54
Evet çakır doğru söylüyor, çalışana araç yetmez çünkü işte olması gereken araba tatildeydi, dolayısıyla araç yetmez. Gelelim kredi konusuna, demek %8 ortalama faiz, tranbüs kredisinin banka adını bile veririm ama %8 tamamen üfürme. Gürkanın bi proje üretmediği doğru ama çakır 20 yılın parasını 8 yıla harcadı. Biraz ilgili olan herkes herşeyi biliyor ama kimisi korkar susar, kimisinin hesabına gelir destekler, kimisi hesap soracak yer bulamaz. Eğer bir yerde adalete güven kalmamışsa orada adalet yok diyebiliriz, adalet herkese lazım.