Mahir Temur

AK Parti'de değişim kaçınılmaz!

Mahir Temur

2022 yılını geride bırakmamıza sayılı günler kala yıl boyunca gündemimiz aslında ekonomik sıkıntılar olsa da son bir-iki aydır gündem aslında aday adayları.

Daha doğrusu aday adaylarının bolluğu, kulislerdeki bilgiler ve aday adayların beklentisi ortaya bir yapay gündem çıkarıyor maalesef.

AK Parti’de ise durumlar daha karışık.

Mesela AK Parti İl Yürütme Kurulu Üyeleri arasında en az 5 aday adayının olduğu kesin gibi. 15 kişilik Yürütme Kurulu’nda 5 aday adayının çıkması enteresan.

AK Parti’nin iki merkez ilçe başkanı da aday adayı olacağı artık kesin gibi konuşuluyor.

İl Kadın Kolları Başkanı da aday adayı…

En az bir ilçe belediye başkanı aday adayı olacak.

AK Parti Malatya’da belki de ilk defa teşkilatından bu kadar aday adayı çıkarıyor.

Gelin biraz hafızamızı tazeleyelim ve geçmişteki AK Parti tutumundan bugüne ışık olacak bilgiler paylaşalım.

2002 Genel Seçimlerinde merkez sağ diyebileceğimiz siyasi partiler baraj altında kalmıştı ve sadece AK Parti ve CHP yüzde 10 barajı geçip TBMM’de yer almıştı.

Malatya’da ise AK Parti o tarihlerde rekor diyebileceğimiz yüzde 50,6 oy almıştı. 5 milletvekili çıkaran AK Parti’nin 6. sıra adayı ve seçilemeyen Öznur Çalık’tı.

Sıralama şu şekildeydi:

1)    Ali Osman Başkurt
2)    Münir Erkal
3)    Süleyman Sarıbaş
4)    Miraç Akdoğan
5)    Fuat Ölmeztoprak

 

2007 Genel Seçimlerine geldiğimiz zaman AK Parti Malatya kurucularından Ali Osman Başkurt ve Münir Erkal’ın çekişmesi veya kavgaları listeyi çok farklılaştırıyordu.

2007 Genel Seçimlerinde, Malatya AK Parti milletvekili aday listesi yüzde 80 değişiyordu. 5 milletvekilinden sadece Fuat Ölmeztoprak yeni listede yer alıyordu.

2007 seçimlerinde oylarını arttıran AK Parti Malatya’da yüzde 66,7 oy alıp 6 milletvekili Meclis’e gönderiyordu.

Liste şu şekildeydi:

1)    Öznur Çalık
2)    Mehmet Şahin
3)    Ömer Faruk Öz
4)    Fuat Ölmeztoprak
5)    Mücahit Fındıklı
6)    İhsan Koca

2002 seçimlerinde 6. sırada aday olup seçilemeyen Öznur Çalık 5 yıl sonra listenin başına geçiyordu. Eski ekipten sadece Fuat Ölmeztoprak yer alırken sahneye Malatya Ticaret Odası Başkanı, bir eğitimci, AK Parti il başkanı ve daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde birçok görevde yer alan ve Vakıflar Genel Müdür Yardımcılığı yapan Ömer Faruk Öz karşımıza çıkıyordu.

Bu listede iki isim dominant karakteri ile Malatya’nın hafızasına yerleşiyordu.

Biri hem bürokrasiyi iyi bilen hem de yerel yönetimleri iyi bilen Ömer Faruk Öz.

Diğeri halen hafızalarda taze olan ve AK Parti içerisinde tek iş yapabilme kapasitesine sahip ama teşkilatta “yeter artık” denilen Öznur Çalık.

İşte bu iki isim aynı AK Parti’nin ilk seçimi gibi iki dominant karakterin çatışmasına sahne oluyordu. Kulislerde Ömer Faruk Öz ile Çalık’ın çatıştığı konuşuluyordu.

2011 Genel Seçimlerine gelindiği zaman listenin yüzde 50’si değişiyordu. Ama sıralama sürpriz oluşturuyordu.

Mehmet Şahin, Fuat Ölmeztoprak ve İhsan Koca listede yer almıyordu.

2007 seçimlerinde 5. sıra adayı olarak karşımıza çıkan Mücahit Fındıklı 1. sıradan aday gösterilirken Öznur Çalık 3. sıraya, Ömer Faruk Öz ise riskli görülen 5. sıraya çekiliyordu.

AK Parti Malatya’da oylarını çok az yükseltip yüzde 68’e çıkarıyordu.

2011 Genel Seçimleri sıralaması şu şekilde:

1)    Mücahit Fındıklı
2)    Mustafa Şahin
3)    Öznur Çalık
4)    Cemal Akın
5)    Ömer Faruk Öz

2015 yılına geldiğimizde Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı Türkiye’de dengeleri nasıl değiştirmişse Malatya’da da dengeler çok değişiyordu.

2015 Haziran Seçimlerinde AK Parti Türkiye’de tek başına Hükümet’i kuramayınca Kasım’da tekrar seçim yapılıyordu.

2015 yılında AK Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık’ın hayat hikâyesine baktığınız zaman kırılma anı bana göre 2015 yılıdır.

Çünkü “bakan” olmaya en yaklaştığı tarih 2015 Kasım ayındaki günlerdi.

Bakanlar Kurulu seçilirken Başbakan Davutoğlu’nun tercihi Taha Özhan’dan yana olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tercihinin ise Öznur Çalık’tan yana olduğu artık gizlenmiyor dahi. Aradan riskli görülmeyen ve 5. sıraya atılan AK Parti Malatya İl başkanı Bülent Tüfenkci bakan yapılıyordu.

Şehirde aynı partide bir genel başkan yardımcısı ve bir bakan oluşu birçok soruna sebep olurken 2015 Kasım Seçimlerinde Cemal Akın, Mücahit Fındıklı ve o tarihlerde Çalık’a rakip olacak tek siyasetçi Ömer Faruk Öz listeye giremiyordu.

2007 seçimlerindeki gibi tekrar listenin başına yerleşen Öznur Çalık, bakanlığı 5. sıra adayına kaptırıyordu ve listenin yüzde 60’ı değişiyordu.

2015 Kasım Genel Seçimleri listesi…

1)    Öznur Çalık
2)    Taha Özhan
3)    Mustafa Şahin
4)    Nurettin Yaşar
5)    Bülent Tüfenkci

2015 yılında bakanlığı kaybedip daha sonra MYK üyeliği de gidince Bülent Tüfenkci ile MKYK üyeliği ile 2018 seçimlerine gidiliyordu.

2018 yılında 4. kez listeye giren Öznur Çalık bu sefer Bülent Tüfenkci’nin ardından 2. sıradan aday olup seçiliyordu. Yine listeden 3 vekil aday gösterilmiyordu. Üstelik 1 milletvekilliği MHP’ye kaptıran AK Parti Malatya’da oylarını da çok düşürmüştü.

2018 Genel Seçimleri…

1)    Bülent Tüfenkci
2)    Öznur Çalık
3)    Ahmet Çakır
4)    Hakan Kahtalı

Ve geldik 2023 seçimlerine…

2002 seçimlerinden 2018 seçimlerine kadar AK Parti’nin aday belirleme refleksi biraz anlaşılsın diye tek tek yazmak istedim.

AK Parti, aday listesi belirlerken bazen yüzde 80’ini değiştirirken bazen yüzde 60’nı bazen de yüzde 50’sini değiştirmiş geldiğimiz güne kadar.

Ve önümüzdeki seçimler haricinde AK Parti’nin iktidardan düşme diye bir riski dahi yokken bu değişimleri yapmış.

Kısacası Lale Devri döneminde bu kararları alan AK Parti veya Recep Tayyip Erdoğan, partisinin muhalefete düşme ihtimali varken “değişim” yapmama ihtimali çok çok düşük.

Normal şartlar altında Malatya’da 4 milletvekili içerisinde 2’sinin tekrar aday olma ihtimali sıfır!

Anormal şartlar yaşadığımız için ve mevcut vekillere bakış açısı çok iyi olmadığı için 4 milletvekilinin tekrar aday gösterilme ihtimali çok düşük bana göre.

Belki bir mevcut milletvekili tekrar listede yer alabilir.

İşte bu açık olan analiz yüzünden “aday adaylarının” bolluğu çok normal aslında.

Şu anda partide kim varsa şansını denemek istiyor.

Eskiler bırakmak istemiyor, yeniler veya eskilerden dolayı “yeni gözükenler” belki de AK Parti’nin iktidar olacak son seçimini kaçırmak istemiyor.

Peki kimler aday gösterilir, diye soru sorarsanız “bilemem” diye cevap veririm.

İsim isim bilemem ama teşkilattan en az birinin aday gösterileceğini tahmin ediyorum.

Çoğu seçimde olduğu gibi Ankara veya İstanbul’da belli bir görevi olan bir adayın listeye gireceğini düşünüyorum.

En azından saha araştırmalarında yüksek oy almasa da hatırı sayılır oy alabilecek bir STK başkanının aday olacağını öngörüyorum.

2023 seçimleri AK Parti için hayatta kalma mücadelesidir.

2024 yerel seçimlerini düşünmeden Malatya’da yüksek oy alabilecek bir belediye başkanı aday gösterilir.

İşte bu düşüncemin olma ihtimali daha yüksektir.

Kısacası AK Parti Malatya'da değişim kaçınılmaz!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 21
Ahmet 27 Aralık 2022 08:44

Değişimin şart olduğuna ortada. Mevcut vekillerden Ahmet ÇAKIR haricinde hiç birinin gösterilmesini istemiyorum. Ayrıca yaptığı çalışmalar ile Ramazan ÖZCAN' ın ilk 4' te kesinlikle olması lazım.

Eren 27 Aralık 2022 00:09

AKP Malatya da toparlanma sürecine girmek istiyorsa kesinlikle teşkilat ve milletvekilleri içerisinde radikal değişikliğe gitmek zorundadır. Mevcut liste ile girerse 4 milletvekili çıkarma ihtimali sıfırdır. Yeni liste oluştururken de vatandaş tarafından sevilen, bu memlekete kısa sürede ciddi hizmetler yapmış ve siyasi tecrübesi olan STK başkanlarından, halkın teveccühünü kazanmış akademisyen ve siyasetçilerden oluşmasına dikkat etmesi gerekmektedir.

Cabbar 26 Aralık 2022 17:29

Mevcut vekillerin hiç birini istemiyoruz.malatya değişime evet demeli değişim kaçınılmaz.isimleri geçen aday adaylarını tanımam ancak halk tarafından duyduğumuz sevilen birkaç isim var. Ramazan Özdemir Ertan Mumcu Ahmet Kızılay Ramazan Özcan Bunlar listede olursa Malatya ve Ak parti için hayırlı olur diye düşünüyorum.

SELAMİ 25 Aralık 2022 03:35

Herkes görmek istediği insanları yazıp tercihini ifade edebilir.Ama birileri yazılan isimlerden rahatsız olmuş belliki,birilerine eleştirtmiş.Bu doğru değil.Biri de kendine faydası olanlar olsun demiş.Memlekette kendine çalışan çok kardeşim. Buyrun o zaman. Ertan başkan teşkilattan gelip güzel işler yapan bir kardeşimiz. Hem alaylı hem mektepli.Siz de bir başka hemserimizi arzu edebilirsiniz. Ama burayı başka mecralara benzetmeyelim.

Mert 24 Aralık 2022 21:52

Akp' nin oy kaybetmesi ve de kuvvetle muhtemel 2. Parti durumuna düşmesinin sebebi zaten yorumlarda olan isimler degil mi? Inşallah aşağıda yorumlarda yazılan isimlerin tamam yeniden aday gösterilirde vatandaşlarımız öyle bir tokat atar ki 1 vekil dışında çıkaramaz. Arkadaşlar yazmış olduğunuz isimlerden Ertan Mumcu bey Malatya' ya ne verdi ki bundan sonra da versin. Ertan bey vekillere ve belediye başkanlarına yakınlığı ile bilindiği için sizin gibi siyaset bilmez kişiler buralara adınız yazar. Uyanın artık bu gaflet uykusundan kıymetli malatyalılar gençlere ve de u ülkeye faydası olacak ülkeyi ileri götürecek gençleri listeye koysunlar bizlerde verelim. Yoksa oy moy yok. Degil 2. Parti sıralaması meclisi dahi göremez duruma düşersiniz.

Kara 24 Aralık 2022 11:21

bakıyorumda yorumlara herkes değişim deyip yine eski adamların ismini telaffuz ediyor. Yok ertan mumcu yok ahmet kızılay yok ahmet çakır yav bunların kendilerine faydaları yok memlekete ülkeye nasıl olacak önce bi kişilerin icratlerine bakın neler yapmışlar. hiçbirşey gülüyorum sadece yazılan isimlere birilerinin adamları burdan yorum yazarak vekil olabileceklerini sanıyorlar :)

Mehmet Salman 24 Aralık 2022 11:01

Bence hepsi değişmeli vekillerin hepsi bunların hangisi aday gösterilirse asla sevdiğim partiye oy vermem özellikle Selahattin başkan aday olursa akparti den daha babam da aday olsa oy vermem.Benim gönlümdeki adaylar da Ömer Faruk Öz,Oğuzhan Sadıkoğlu, Ahmet Çakır, Cemal Akın ve Abdullah Şerefhanlı

Mustafa Dayı 24 Aralık 2022 00:27

Malatya yeni yüzlere ve isimlere ihtiyacı var Ayrıştırmayan Kendi partisi içinde bile milletvekillerinin küs olduğu birbirinin arkasından neler çevrildiği Belediye başkanlarının kendi aralarında şu benim vekilim bu senin vekilin deyip Ayrıştığı Bu düzenin Malatya kamuoyundan biran önce uzaklaşmalı vede tatile gönderilmelidir.Gelecek kişilerin ise ehliyetli kuçaklaştırıcı yalaka olmayan her şeye tamam demeyen Malatya menfaati için çalışmalıdır.Ben Bu dönem iyi partinin Malatyada milletvekili çıkartaçağına eminim Hatta söylenenler Eğer Ak partiden girmezse vekilliğe İyi Partiden OĞuzhan Ata Sadıkoğlu 1. Sıradan adaylığı kesinleştiği konuşulanlar aradında

Hakan Deniz 24 Aralık 2022 00:27

Yazının sonunda ki paragraf da anlıyoruz ki Gürkan Milletvekili adayı. Lakin merak ettiğim konu şu Gürkan kaçıncı sırada yer alacak? İlk üçte mi yoksa son üçte mi? Eğer son üç olursa Gürkan bu riske girer mi? Soru işaretleri çok olan bi seçim dönemi!!

Mi.or 24 Aralık 2022 00:11

Neden aynı isimleri konuşuyoruz veya bu isimler bize ne getirdi yada bilmediğimiz bir yerde boşta olan arsa parsel mi var çok doluyum arkadaşlar olacaksa değişiklik ben bu kez Ahmet bey ve Ertan beye akparti yolunda hayırlısını diliyorum..

Mert 23 Aralık 2022 23:46

Tso Başkanı Oğuzhan SADIKOĞLUNUN Ankarada genel merkezde Görüştüğü ve bu görüşmeyi Öznur Çalıkla beraber yaptığı kulislerde konuşuluyor Malatyada Aday olmayacığını söyleyen Öznur Hanımın Sadıkoğlunu desteklediği kesinleşti

Osman Doğan 23 Aralık 2022 22:43

Yeni kimlikler yeni heyecanlar lazım bu kentti bilen şehre hakim sayın Ertan Mumcu isminin geçmesinden dolayı çok mutlu olurum

Erol 23 Aralık 2022 22:41

lütfen hepsi değişsin. 2002'den beri olanların hiçbiri birdaha hak etmiyor.

Malatyali 23 Aralık 2022 22:31

Değişim şart.Sehirde artık beklenti yüksek. Ak Parti'ye oy verip de kızan seçmen adaylara bakıp ona göre yerini belirleyecek. Yoksa gideceği çok adres var. Mevcutlarin hepsine teşekkür etmeli ak parti. Yorum yazan arkadaşlar bir kaç ismi kalplerinden geçirmişler. Olabilir,ama Ankara bu sefer iyi düşünmeli. İstanbul,Ankara olmaz mahir gardaş,şehirde STK lardan Allah için kim var ki bu görevi yapsın?

Mustafa 23 Aralık 2022 22:22

Ertan Mumcu isabetli bi karar olur MALATYA IÇIN...

Mustafa 23 Aralık 2022 20:58

Ertan mumcu kesinlikle listede olması gereken biridir ve Malatya'ya çok faydası olacaktir

Malatyali 23 Aralık 2022 20:51

Bence 1 Ahmet Çakır 2 Ertan mumcu sıralaması olması lazım malatya gerçekten hizmet görmeye ihtiyacı var gelen gideni aratirmis derler çok doğru gelenler gidenleri aratmıyor saolsunlar

Arslan Arslan 23 Aralık 2022 20:36

Sıralama böyle olursa parti kan kaybetmez, Ertan mumcu,Ahmet Çakır, Öznur Çalık, ramazan Özcan

Ak partili 23 Aralık 2022 19:05

Bence liste böyle olmalı 1 Öznur Çalık 2 Ahmet Çakır 3 Hasan Adak 4 Ertan Mumcu 5 Ramazan Özdemir 6 Ramazan Özcan

Ahmet Tunç 23 Aralık 2022 18:18

Malatya'da siyasilerin içerisinde tek tepki olmayan kişi Ahmet Çakır Malatya sokaklarında konuşulanda bu yönde Ahmet bey duruşu ağırlığı karakteri merhameti ile daha iyilerine layık gerek belediye başkanlığı döneminde yaptığı hizmetler gerek vekillik sürecinde ki hizmetleri görüyoruz ve teşekkür ediyoruz kendilerine

Uğur Yiğit 23 Aralık 2022 17:34

Mahir bey güzel bir yazı dizisi olmuş ben kendimce fikrimi beyan etmek istiyorum bence eski vekillerden Öznur Hanım ve Ahmet Beyin devam etmesi gerekiyor gerek siyasi tecrübeleri gerek iş bitirme becerilerine şahit oluyoruz Listeye 2 eski vekil 4 yeni vekil ile girecek diye düşünüyorum ak partinin listenin sil baştan yapılması malatyamıza faydası olmaz tam tersi zararına olur diye düşünüyorum

Yazarın Diğer Yazıları